Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη για την δίωξη των ηγετών Ισραήλ – Χαμάς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Μάι, 2024

Μια μέρα μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να προτείνει τη δίωξη για εγκλήματα πολέμου των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω ανακούφιση που, επί τέλους, κάτι κινείται προς την κατεύθυνση του εξευτελισμένου διεθνούς Δικαίου.

Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Γερμανίας, ΗΠΑ αλλά και την πολεμοχαρή πρόεδρο της Κομισιόν, το ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε κάθε βία κατά αμάχων – όποιο και να είναι το θύμα, όποιος και να είναι ο δράστης.

Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι αναγνωρίζουμε ισοδυναμία εγκλημάτων (του Κράτους-Απαρτχάιντ, που οκτώ δεκαετίες τώρα επιδίδεται σε συστηματική «εθνοκάθαρση» του Παλαιστινιακού λαού, και μιας αντιστασιακής οργάνωσης που το ίδιο το Ισραήλ ενίσχυε ώστε να εξοκείλουν οι ειρηνευτικές διαδικασίες) ούτε ότι ξεχνάμε το δυσανάλογο μέγεθος των εγκλημάτων και των ανθρώπινων απωλειών από το 1948 έως σήμερα. Όμως, κάθε έγκλημα κατά αμάχων είναι ένα έγκλημα πολέμου. Και κάθε έγκλημα πολέμου πρέπει να διώκεται καθώς η Συνθήκη της Γενεύης είτε ισχύει για όλους, είτε δεν ισχύει για κανέναν.

Μέσα από το δικό μας πρίσμα, η δίωξη που προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πετυχαίνει κάτι σημαντικό: Τα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων να διαχωρίζονται, αφενός, από το δικαίωμα κάθε κράτους να υπερασπίζεται τους πολίτες του και, αφετέρου, από το καθήκον των Παλαιστίνιων να γκρεμίσουν το Τείχος της Ντροπής και να πολεμήσουν κατά των δυνάμεων Κατοχής και Απαρτχάιντ.

Την ίδια στιγμή, η πρόταση δίωξης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας ξεσκέπασε την τοξική υποκρισία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Γερμανίας. Σκεφτείτε το: Αν ο Νετανιάχου κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, οι γερμανικές αρχές θα πρέπει να συλλάβουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με το που θα πατήσει γερμανικό έδαφος. Και τότε; Μήπως θα απαγορεύσουν και στους εαυτούς τους την είσοδο, ή την παραμονή και την πολιτική δραστηριότητα, στη Γερμανία με την αιτιολογία του… αντισημιτισμού; Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να μην χαμογελάσω με αυτή την ακαταμάχητη ειρωνεία.

Γιάνης Βαρουφάκης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο