Τομέας Υγείας: Δυστυχώς, η πρόληψη της αυτοκτονίας δεν μπαίνει στο χρηματιστήριο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Σεπ, 2022

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης της αυτοκτονίας. Στο ΜέΡΑ25 δεν παύουμε να τονίζουμε από την αρχή της πανδημίας ότι το κάθε σύμπτωμα και επιπλοκή δεν είναι σχεδόν ποτέ ουρανοκατέβατες ανατροπές, αλλά νομοτελειακή κατάληξη συμπλεκόμενων βιολογικών, πολιτισμικών και ταξικών καθοδικών σπειρών, όπως και η νόσος δεν είναι ένα τυφλό εργαστηριακό αποτέλεσμα στο πουθενά, χωρίς εντόπιση στο χώρο και στο χρόνο ώστε να είναι κατάλληλο προς αξιοποίηση από ιδιώτες, πωλητές και πλασιέ, συχνά πολυεθνικούς.

Τα νοσήματα αποτελουν συγκοινωνούντα δοχεία. Οι μορφές της βίας, προς τον εαυτό ή προς άλλους, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Η προσφορά υγείας δεν νοείται χωρίς την κατανόηση της ανθρώπινης σωματικής και ψυχικής ολότητας και έτσι, την ισότιμη έμφαση μεταξύ των σωματικών και των ψυχικών νοσηρών μηχανισμών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει τη διαρκή προληπτική παρέμβαση στην κοινότητα με σκοπό τη διακοπή της αλυσίδας που οδηγεί σε κλινική ψυχιατρική νόσο.

Χαρακτηριστικό δείγμα της άρνησης μιας τέτοιας, πολιτικά ασύμφορης για πολλούς, κατανόησης είναι τα δράματα που παρακολουθούμε καθημερινά στην ειδησεογραφία, με την παράλληλη εξελισσόμενη επιδημία αυτοκτονιών (όπως και γυναικοκτονιών και λοιπών ανθρωποκτονιών). Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει και ανακοίνωσε o πανελλήνιος φορέας “Kλίμακα”, στη χώρα μας έχουν αυτοκτονήσει περίπου 6000 άνθρωποι κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ παράλληλα, σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν 22 εισαγωγές προς ψυχιατρική νοσηλεία, ενώ υπάρχουν πολλαπλάσιες μορφές αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς που δεν καταγράφονται από κανέναν επίσημα.

Οι αριθμοί αυτοί είναι απολύτως συγκρίσιμοι με τους αριθμούς της πανδημίας CΟVID, όμως το ενδιαφέρον της πολιτείας απουσιάζει χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, η Ελλάδα παραμένει, παρά τις εξαγγελίες ήδη από το 2013, μια από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει δημιουργήσει εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας. Η ψυχική υγεία απαιτεί την πρόληψη, δηλαδή την προέκταση της υγείας στο χρόνο. Η πρόληψη είναι η ανθρώπινη δράση που δύσκολα συλλαμβάνεται και σχεδιάζεται, δύσκολα της δίνεται προτεραιότητα και χρηματοδοτείται, αλλά και δύσκολα ολοκληρώνεται σε ατομική βάση. Πάνω από όλα όμως, στο πλαίσιο της κυβερνητικής και μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται, η πρόληψη της αυτοκτονίας είναι “προϊόν” χωρίς περιθώρια κέρδους για ιδιώτες και χρηματιστήρια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο