Γιάνης Βαρουφάκης: «Ένας πρωθυπουργός που έστελνε τα ΜΑΤ στις πλατείες να συγκρούονται με τους νέους, δεν μπορεί τώρα να τους κουνάει το δάχτυλο»

Συνεντεύξεις - videos
29 Ιούν, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην ΕΡΤ3 και στον Δημήτρη Κουγιουμτζόπουλο για τα 150 ευρώ στους νέους, την υγειονομική κατάσταση και την πράσινη μετάβαση.

Αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα των πολιτών της Θεσσαλονίκης που του καταθέτουν και αυτά αφορούν στο Μετρό της πόλης που δεν γίνεται, στην ποιότητα του νερού και του αέρα, για τον Τιτάνα που καίγονται σκουπίδια. «Είναι μία συνεχής ενασχόληση με προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν λυθεί. Μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε».

Για τα 150 ευρώ στους νέους

«Ένας πρωθυπουργός που τους προηγούμενους μήνες με τον κ. Χρυσοχοΐδη έστελνε τα ΜΑΤ στις πλατείες να συγκρούονται με τους νέους, που απαξίωνε την νεολαία, που κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να μιλάει με τον τρόπο που μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, κουνώντας το δάχτυλο και αστειευόμενος. Εμείς θυμίζουμε ότι από τον Μάρτιο του 2020 είχαμε ζητήσει να υπάρξει μία ενίσχυση όλων των ευάλωτων ομάδων και προφανώς η νεολαία είναι ευάλωτη ομάδα. Τώρα έρχονται και κάνουν αυτό, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το τρένο του εμβολιασμού σύμφωνα με τα δικά της τα κριτήρια. Ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε στη Βουλή τον Φεβρουάριο, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70-75% πλήρως. Βλέπω σήμερα τα στοιχεία είναι 36%. Είναι ένας πρωθυπουργός σε κατάσταση πανικού που χρησιμοποιεί αυτά τα αποσπασματικά μέτρα και μάλιστα με ύφος που δεν αρμόζει σε έναν πρωθυπουργό.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξεπεράσουμε το φόβο του εμβολιασμού. Το ρίσκο του εμβολιασμού είναι απειροελάχιστο μπροστά στο ρίσκο του μη εμβολιασμού.

Ποια θα είναι η υγειονομική κατάσταση τον Οκτώβριο

Δεν πρέπει να ρωτάτε πολιτικό γι’ αυτά αλλά επιστήμονες.

Εμείς φοβόμαστε ένα πράγμα, αυτό που έλεγε η κυβέρνηση, ότι αν δεν έχουμε καταφέρει πριν το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70%, μπορεί να μπούμε σε περιπέτειες. Ελπίζουμε να μην μπούμε.

Έχουμε και μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία παραπαίει. Το υγειονομικό φιάσκο αυτής της ΕΕ θα μείνει στην Ιστορία. Ήταν ένας συνδυασμός ανικανότητας της κας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και της επιτροπής της. Έπρεπε να είχε αποπεμφεί άμεσα. Υπάρχει ανικανότητα αλλά υπάρχει και διαφθορά. Κλασική διαφθορά του γερμανογαλλικού άξονα».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στα συμβόλαια που υπέγραψαν με τις μεγάλες εταιρείες εμβολίων οι Βρυξέλλες όπου δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα σε μία γαλλική –η οποία και παρήγαγε λίγα τελικά εμβόλια- και μία γερμανική εταιρεία.

Πράσινη μετάβαση

Όταν ζεις σε χώρα με καθεστώς ολιγαρχίας το αποτέλεσμα είναι ότι στρέφεται ο πληθυσμός εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν υπάρχει πρόγραμμα για την δίκαιη απολιγνητοποίηση και χάνουμε τόσο την επόμενη πράσινη βιομηχανική επανάσταση χωρίς ταυτόχρονα να αναπληρώνουμε την έλλειψη θέσεων εργασίας. Η δική μας πρόταση είναι πλωτές ανεμογεννήτριες, όπως στη Δανία, για τη δημιουργία πράσινου υδρογόνου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο