Συζήτηση με κινήσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης για ζητήματα περιβάλλοντος, δημοσίου χώρου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δίπλα στον Λευκό Πύργο.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως: «Είχαμε το συνέδριο μας πρόσφατα και κλείσαμε την τελευταία μέρα του Συνεδρίου δίνοντας το βήμα σε συλλογικότητες και κινήματα, που δεν είχαν σχέση με το ΜέΡΑ25, εντελώς ακηδεμόνευτα, μόνο και μόνο για να μάθουμε εμείς από αυτούς και αυτές. Το επόμενο φυσιολογικό βήμα ήταν να βγούμε στο δρόμο, να είμαστε σε πλατείες για να ακούσουμε εσάς και τα κινήματα γιατί μόνο έτσι, πρώτον εμείς θα μάθουμε και δεύτερον θα υπάρξει μια κίνηση προς συνεννόηση μεταξύ μας. Στόχο έχουμε να δίνουμε το λόγο και να υποστηρίζουμε χωρίς να καπελώνουμε, χωρίς να κηδεμονεύουμε τα κοινωνικά κινήματα».
Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση ο Χρήστος Χατζηπαραδείσης από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά για τη λίμνη Κορώνεια, το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, και την ευρύτερη «λεκάνη του Λαγκάδα».
Στη συνέχεια ο Στέφανος Καργάκης και ο Μιχάλης Παναγιωτίδης από Κίνηση Πολιτών Καλαμαριάς για τα όσα εγκληματικά προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στη μαρίνα Αρετσούς Καλαμαριάς και ευρύτερα το παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης, όπου από τα 6 χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου ούτε ένα μέτρο δεν ανήκει στο δημόσιο, στην κοινωνία και στο δήμο.
Παρέμβαση έκανε και ο Παντελής Απότσος από το Δημοτικό Σχήμα «Πόλη Ανάποδα»για τα όσα δρομολογούνται στην περιοχή της ΔΕΘ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία της πόλης, αλλά και τον πολύπαθο ΟΑΣΘ.
Μετά τις παρεμβάσεις υπήρξαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.
Ανάμεσα τους και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος, που αναφέρθηκε στον πολιτισμό για τον οποίο δεν υπάρχει καμία πρόνοια και είναι εκτός έκθεσης. Ο κ. Ζερβουδάκης αναφέρθηκε ακόμα στην καύση στο ΤΙΤΑΝ, και δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «θέλουν τους πολίτες ανενεργούς, αλλά η φυσική μας παρουσία επιβάλλεται και θα αλλάξει τα πράγματα».
Παρέμβαση έκανε στην συζήτηση και η Βουλεύτρια Β´ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου η οποία ευχαρίστησε τα κινήματα για το σθένος και την επιμονή τους, αλλά και οι υπεύθυνοι του κόμματος για την Ά και Β´ Θεσσαλονίκης, με τον Πολυχρόνη Καράμπελα να επισημαίνει την ανάγκη της αυτονομίας των κινημάτων και την Ρένα Παπαδοπούλου να κάνει λόγο για την ατμοσφαιρική επιβάρυνση της Θεσσαλονίκης, που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη με μικροσωματίδια.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκλεισε την συζήτηση λέγοντας πως: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ποιότητα της ζωή σας, για το περιβάλλον είναι η πράσινη μετάβαση, όπως την εννοεί ο κ. Μητσοτάκης. Έβγαλε η Νέα Δημοκρατία τώρα βίντεο για την πράσινη μετάβαση. Αλλά αυτό το πράσινο πλυντήριο των πιο παμβρώμικων πρακτικών είναι η μεγαλύτερη απειλή. Αλλά και το green deal της και Φον ντερ Λάιεν ξεχάστηκε. Μίλησε για 1 τρις ευρώ. Τα 1000 αυτά δις ήταν 29. Από τότε που ήρθε η πανδημία μιλάνε για το ταμείο Ανάκαμψης. Κάνουν το ελάχιστο για το περιβάλλον». Ενώ αναφέρθηκε ακόμα στα ΣΔΙΤ τονίζοντας πως: « Η Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα χαϊδεύει τα αυτιά όσων δεν ξέρουν τι είναι. Παίρνεις πχ τον Τιτάνα, του δίνεις την άδεια να καταστρέψει το περιβάλλον το ονομάζεις πράσινη μετάβαση και μετά έρχεται το έγκλημα. Του εγγυάσαι για τα κέρδη του. Αυτό είναι η ΣΔΙΤ. Το δημόσιο εγγυάται τα κέρδη του ιδιώτη».
Στην συζήτηση έδωσαν το παρών στελέχη και μέλη του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης.
Περισσότερα:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.