Γ. Βαρουφάκης: Η πανδημία θα ενισχύσει εκθετικά τη δυνατότητα ολιγαρχίας & αρπακτικών να αποσπούν δημόσια και ιδιωτική περιουσία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Νοέ, 2020

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, στηρίξαμε τα μέτρα της Κυβέρνησης, όμως είχαμε προειδοποιήσει πως πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην δημιουργία πραγματικά δημόσιου συστήματος μαζικών τεστ, με σκοπό να ελέγχεται δωρεάν όλος ο πληθυσμός (όπως στην Ν. Κορέα, στην Κίνα, στη Γερμανία και τώρα στη Σλοβακία). Στην άμεση πρόσληψη 7000 μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ. Και στην άμεση επίταξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών και ενσωμάτωσή τους, για όσο κρατά η πανδημία, στο ΕΣΥ (χωρίς βέβαια τις σκανδαλώδεις αποζημιώσεις που καταβάλει το κράτος σήμερα).

Δεν αποτύχατε απλώς και στα τρία παταγωδώς. Όχι, επιλέξατε να μην τα κάνετε όπως σας κατήγγειλα. ΔΟΛΙΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Δεν σας το επέτρεψε η ολιγαρχία, γιατί αν δεν ισχύει αυτό γιατί δεν το κάνατε; Αφού και οι Βρυξέλλες σας έχουν δώσει το ελεύθερο υποτίθεται για δαπάνες υγείας.

Το δις εξ αμαρτείν όμως, ουκ ανδρός σοφού. Δεν έχετε λοιπόν την στήριξη μας σήμερα επειδή δεν κάνατε αυτά που έπρεπε τόσο καιρό. Είναι ντροπή σας που δεν τα κάνατε, δεν έχετε το δικαίωμα να λειτουργείτε ως ατζέντηδες κλινικαρχών.

Χτες το βράδυ κύριε Μητσοτάκη, Σας προειδοποιούμε. Και σας προκαλούμε. Αν στην ανακοίνωση για τα νέα περιοριστικά μέτρα την οποία ετοιμάζατε να κάνετε σήμερα δεν περιλάβετε άμεση δέσμευση υλοποίησης των τριών πιο πάνω βασικών μέτρων, το ΜέΡΑ25 θα σας καταγγείλει ως συνειδητό συνεργό στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας. Δεν το κάνατε. Για εμάς λοιπόν από σήμερα είστε συνεργός στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας.

Όπως βέβαια είστε όχι απλά συνεργοί, αλλά ενορχηστρωτές της υπονόμευσης της οικονομίας των πολλών, ενορχηστρωτές μνημονιακής συμφωνικής ορχήστρας που σήμερα εδώ παρουσιάζει σε πλήρη σύνθεση άλλο ένα έργο στο πλαίσιο του Μεγάλου Συμφωνικού Έργου Λεηλασίας της ιδιωτικής περιουσίας που έχει τις ρίζες του στο 1ο Μνημόνιο και το οποίο εμπλουτίζεται τώρα με το 5ο Μνημόνιο που ξεκινήσατε με τον Πτωχευτικό και επεκτείνετε σήμερα.

Το σημερινό Ν/Σ ένα τόσο δα κομματάκι του ψηφιδωτού του κόλπο γκρόσο εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων εκεί έξω που βασίζονται σε εμάς να τους προστατεύσουμε, αλλά τους οποίους με τις ψήφους σας παραδίδετε στην χειρότερη, την πιο προκλητική, επιδρομή της λούμπεν ολιγαρχίας χωρίς σύνορα.

Τί κάνει το νομοσχέδιο; Τελειώνει το Κατσέλη και κατ επέκταση την όποια προστασίας στους δανειολήπτες αυτός παρέχει. Τον εκκαθαρίζει με συνοπτικές διαδικασίες, αφήνοντας καθαρό το πεδίο για τον ληστρικό Πτωχευτικό Νόμο του κ. Μητσοτάκη.

Όμως εμείς δεν θα σταθούμε σε αυτό. Θα σταθούμε σε αυτό που ενισχύει και διευκολύνει αυτά που κάνετε. Τί είναι εκείνο που σας λύνει τα χέρια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι αρωγοί σας στην προσπάθεια να περνούν στα μουλωχτά οι αποφάσεις και τα νομοθετήματα με τα οποία προχωρά η μεγάλη ληστεία της περιουσίας των πολλών;

Η γενικόλογη, αποσπασματική και παραπλανητική αντιπολίτευση του υπόλοιπου Μνημονιακού Τόξου, του τ. ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ από τους κυβερνητικούς θώκους άνοιγαν τον δρόμο και προδιάγραφαν αυτά που εσείς σήμερα κάνετε – έβαζαν το νερό στο αυλάκι -, σήμερα φωνασκούν εναντίον σας για τα επι μέρους, αποσπασματικά, με μοναδικό σκοπό να σας εγκαλούν για τις λεπτομέρειες χωρίς ποτέ να σας εγκαλέσουν για το Γενικό Πλάνο του οποίου ήταν συν-έταιροι σας.

Σας ακούω να υπερθεματίζετε για τον Ν. Κατσέλη και την λεηλασία της 1ης Κατοικίας. Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τί νομίζατε ότι ψηφίζατε με το 3ο Μνημόνιο και μετά όταν δεσμευόσασταν στην πώληση σε αρπακτικά των κόκκινων δανείων που εμπεριείχαν 1ες κατοικίες; Προστασία τους;

Εσείς δρομολογήσατε την κατάργηση του Ν. Κατσέλη ψηφίζοντας – στη βάση ότι σώζατε την Ελλάδα όπως ο κ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο, κι ο κ. Σαμαράς στην μετα-το-Ζάππειο έκφανσή του – την δημιουργία αυτό που ονομάστηκε δευτερεύουσα αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων – ένας εύηχος ορισμός της αρένας στην οποία τα αρπακτικά θα ξεκοκκάλιζαν τις 1ες κατοικίες.

Διάβασα την απερίγραπτη κάλους ανακοίνωσή σας για την επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς που δρομολόγησε ο κ. Μητσοτάκης χαρίζοντας άλλα 2 δις των πολιτών στους ίδιους τραπεζίτες που εξευτελίζουν αυτούς τους ίδιους τους πολίτες με καθημερινά απειλητικά τηλέφωνα.

Ναι, έγκλημα είναι αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση με την Πειραιώς. Ποιος όμως ο ηθικός αυτουργός; Εσείς! Γιατί εσείς, μετά το ΟΧΙ του 62%, με την σύμβαση ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς και των άλλων τραπεζών τον Οκτώβρη του 2015 δεσμεύσατε το ελληνικό δημόσιο σε κάθε ένα από τα βήματα που σήμερα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Βήματα τα οποία, βέβαια, αν είχατε κερδίσει τις περασμένες εκλογές θα τα είχατε κάνει ένα προς ένα.

Αυτή είναι κύριες και κύριοι η μεγάλη βοήθεια της μείζονος Μνημονιακής Αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το ότι τους χτυπάτε εκεί που δεν πονάει. Ωρύεστε για την κατάργηση του Ν. Κατσέλη και την προστασία της 1ης κατοικίας όταν όλος ο ντουνιάς ξέρει ότι βάλατε μπροστά πωλήσεις κόκκινων δανείων που η λογική τους κατάληξη ήταν κατάργηση του Ν. Κατσέλη και της προστασίας της 1ης κατοικίας.

Καταδικάζετε την πώληση της Πειραιώς παρουσιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης ως αστοχίες, ως αποτέλεσμα ανικανότητας, ως πράγματα που μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά εντός των Μνημονίων που εσείς υπογράψατε όταν αυτά που γίνονται δεν είναι τίποτα άλλο από εκείνα που εσείς νομοθετήσατε ότι θα γίνονταν. Νομοτελειακά! Η εστίασή σας σε λεπτομέρειες, όπως το σημερινό Ν/Σ ή η κρατικοποίηση της Πειραιώς, απλά επιτρέπει στην κυβέρνηση – αλλά και σε εσάς – να κρύβετε από τον κόσμο την πικρή αλήθεια:

Μαζί δρομολογήσατε την κατάργηση του Ν. Κατσέλη, που είναι μέρος του Πτωχευτικού, που είναι μέρος της συνολικής επιδρομής στις περιουσίες των πολλών, που είναι μέρος της μονιμοποιημένης πτώχευσης τραπεζών που μια ιδιωτικοποιούνται μια κρατικοποιούνται μετά ξανα-ιδιωτικοποιούνται πάντα – ως δια μαγείας – με αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο, να χάνει η πλειοψηφία και να πλουτίζουν τα αρπακτικά, ξένα και εγχώρια.

Το ΜέΡΑ25 δεν θα σας βοηθήσει την κοινή σας προσπάθεια να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου που υποφέρει εξ αιτίας σας. Δεν θα επικεντρωθώ στο σημερινό νομοσχέδιο, γιατί η συζήτηση επ’ αυτού εκτός της Μεγάλης Εικόνας στην οποία εντάσσεται παραπλανά και κρύβει την ουσία. Δεν θα επικεντρωθώ στα τεχνικά κομμάτια της κρατικοποίησης της Πειραιώς, γιατί η συζήτηση επ’ αυτών εκτός της Μεγάλης Εικόνας στην οποία εντάσσονται παραπλανά και κρύβει την ουσία.

Αυτό που σήμερα θα κάνω από τούτο το βήμα είναι να αποκαλύψω πως και γιατί το σημερινό νομοσχέδιο, η νέα κρατικοποίηση της Πειραιώς, το Πτωχευτικό που περάσατε στα μουλωχτά, πως όλα αυτά, αποτελούν μέρος του συνολικότερου Μνημονιακού πλάνου κατάσχεσης της λιγοστής περιουσίας των πολλών που ξεκίνησε πριν δεκαετία και σήμερα μπαίνει στη τελική του φάση.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ

Από το 2008 έως το 2015, οι φορολογούμενοι στήριξαν τις τράπεζες με €106δις – δηλαδή ποσό αρκετά πάνω από το μισό εθνικό εισόδημα (€46δις ζεστού χρήματος και €60δις εγγυήσεων). Με την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, ξένα αρπακτικά (σε αγαστή συνεργασία με ντόπια) απέκτησαν για το ευτελές ποσόν των €8,3δις τις τράπεζες (κάνοντας μάλιστα χρήση νέας κρατικής επιδότησης 5,4 δις).

Γιατί έδωσαν έστω κι αυτά τα €8,3δις για να πάρουν τις τράπεζες; Επειδή έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία των περισσότερων πολιτών αυτής της χώρας που ξεπερνά τα €400 δις (κι η οποία στο μέλλον ελπίζουν ότι θα αξίζει περισσότερα).

Το μήνυμα του ΜέΡΑ25 στους πολίτες είναι: Κάθε φορά που σας παίρνουν τηλέφωνο απειλώντας σας με θεούς και δαίμονες για ένα δάνειό σας που σας πνίγει, θυμηθείτε το εξής: Με μια «επένδυση» των €8,3δις, και ενίσχυση από εσάς, τους πολίτες, ύψους €120δις, τα αρπακτικά στοχεύουν να αρπάξουν τουλάχιστον €400δις περιουσιών. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Είναι μεγάλο το πλιάτσικο!

Το δεύτερο μήνυμα του ΜέΡΑ25 στους πολίτες είναι: Κάθε φορά που υπερθεματίζουν οι πολιτικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι των αρπακτικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, να θυμάστε: Πουθενά στον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν βγάζουν μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους, σε σκληρό συνάλλαγμα, απ’ ότι από εσάς.

Αγοράζουν ένα δάνειό σας των 100 χιλιάδων προς 4 χιλιάδες, υπολογίζουν ότι θα εκποιήσουν το ακίνητο, για το οποίος εσείς έχετε ήδη αποπληρώσει μπορεί και 50 χιλιάδες, προς 20 χιλιάδες και βγάζουν μυθικό ποσοστό κέρδους 400%. Είναι να μην υπερθεματίζουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Εσείς όμως; Οι εκπρόσωποι των δικών μας ανθρώπων; Δεν ντρέπεστε να ζητάτε από τους ψηφοφόρους σας να γιορτάζουν μαζί με τα αρπακτικά για τις εξαιρετικές αυτές επιδόσεις; Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το σημερινό Ν/Σ, η επικείμενη κρατικοποίηση της Πειραιώς και βέβαια το Πτωχευτικό μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε μαζί τη Μεγάλη Εικόνα.

Να δούμε το νήμα που διαπερνά και κρύβεται πίσω από την σημερινή επανα-κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, του νόμου «Ηρακλή», του νέου Πτωχευτικού Νόμου, του σημερινού Ν/Σ. Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε μια αναδρομή, ένα χρονικό που εξηγεί που είμαστε σήμερα και τι ακριβώς εξυπηρετεί το σημερινό Ν/Σ.

Με το Κραχ του 2008 πτώχευσαν όλες οι τράπεζες της Δύσης. Οι ελληνικές, που είχαν δώσει τόσα θαλασσοδάνεια τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούσαν φυσικά να γλυτώσουν. Αν δεν λάμβαναν τουλάχιστον 50 δις από το κράτος, θα έκλειναν. Συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες δόθηκαν αυτά τα €50 δις στους τραπεζίτες χωρίς καν την έγκριση (ούτε καν την ενημέρωση) της Βουλής των Ελλήνων. Η διαδικασία ήταν απλή: Από το 2008 έως και σήμερα, χωρίς να σε έχουν ρωτήσει, εγγυάσαι πάνω από €50δις εκ μέρους των τραπεζιτών.

ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: Μην το ξεχνάτε κάθε φορά που σας παίρνουν απειλητικά τηλεφωνήματα ή στοχοποιούν το σπίτι σου!). Αν αυτό δεν είναι «σοσιαλισμός» για τραπεζίτες, τί είναι;

Επειδή δεν τους έφταναν τα δεκάδες δις που έλαβαν μέσω των IOU που τους εγγυάται το κράτος από το 2008, το 2010, όταν η χώρα πιανόταν στα πλοκάμια του 1ου Μνημονίου, κάποιοι τραπεζίτες επιδόθηκαν σε απάτες που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο.

Δύο παραδείγματα: Ο Λαυρεντιάδης δανείζεται €600εκ από την τράπεζα του, την Proton, με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκ των οποίων τα €51εκ καταλήγουν στον προσωπικό του λογαριασμό. Οι ιδιοκτήτες της Πειραιώς (Σάλλας) και της Marfin Egnatia Bank (Βγενόπουλος) δανείζονται πάνω από €110εκ ο ένας από την τράπεζα του άλλου για να αγοράσουν μετοχές στις τράπεζές τους ώστε να τις κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους. Κατόπιν, διαγράφουν (!) τα δάνεια αυτά, με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πως τιμωρούνται οι τραπεζίτες για αυτές τις απάτες του κοινού ποινικού; Ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο της Proton, εσύ αγαπητέ φορολογούμενε (χωρίς να δε ρωτήσουν, βέβαια) δανείστηκες από την τρόικα €1,3 δις για να διασώσεις την Proton και να την χαρίσεις στην Πειραιώς.

Είναι το πρώτο από σειρά κρατικών δώρων με τα οποία «τιμωρείται» η Πειραιώς: Επί πλέον της χαρίζονται: Ολόκληρη η Marfin Egnatia Bank. Το υγιές μέρος της Αγροτικής (δηλαδή το ένα τρίτο της ελληνικής γης που είχαν υποθηκεύσει οι αγρότες) καθώς και, αργότερα, τα ελληνικά παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.

Το έγκλημα του 2ου Μνημονίου (Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)

2012 – το 2ο Μνημόνιο εγκαινιάζει μια νέα φάση υπέρμετρα γενναιόδωρου «σοσιαλισμού» για τους τραπεζίτες: Την ώρα που κουρεύονται βάναυσα μισθοί, συντάξεις, επενδύσεις, ασφαλιστικά ταμεία, μικρο-ομολογιούχοι κλπ, η τρόικα προστατεύει τους τραπεζίτες με τρεις τρόπους: €40,6δις, τους χαρίζονται μελλοντικοί φόροι 30ετίας ύψους €10 δις – ποσό που τους επιτρέπεται μάλιστα να το υπολογίζουν ως κεφάλαια των τραπεζών τους (σαν να το είχαν στα ταμεία!). Παρά το γεγονός ότι τυπικά οι τράπεζες κρατικοποιήθηκαν (με τα περίπου €50δις που τους έδωσε το κράτος), ο έλεγχος των τραπεζών παραμένει 100% στους τραπεζίτες!

Γιατί έγκλημα; Για τρεις λόγους: 1. €50δις δημόσιο χρήμα για το κούρεμα ύψους €37δις των ομολόγων του Δημοσίου που κατείχαν, δηλαδή, αντίθετα με τα ασφαλιστικά ταμεία που έχασαν το 65% των κεφαλαίων τους, οι τραπεζίτες βγήκαν κερδισμένοι κατά €13δις! 2. Κανένας δημόσιος έλεγχος, 3. Καμία πρόβλεψη ή σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που, λόγω Μνημονιακής λιτότητας, έφτασαν τα €100 δις.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι τράπεζες είχαν πτωχεύσει και πάλι!Τον Φλεβάρη του 2014, ΔΝΤ και ΕΚΤ οι τράπεζες χρειάζονταν άλλα €20δις! Από τότε, τον Φλεβάρη του 2014, η τρόικα άρχισε να σχεδιάζει δύο πράγματα: Πρώτον, το πως θα έριχνε το φταίξιμο για τη νέα πτώχευση των τραπεζών στην Αριστερά. Δεύτερον, το πως το 3ο Μνημόνιο θα έβαζε μπροστά, υπέρ ελλήνων τραπεζιτών και ξένων ταμείων-funds, την λεηλασία της 1η Κατοικίας και των ακίνητων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2015: Αμέσως μετά την συνθηκολόγηση Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος, η τρόικα έβαλε μπροστά το σχέδιο που είχε καταστρώσει από τον Φλεβάρη του 2014. Ιδιωτικοποίηση τραπεζών με νέα κρατική επιδότηση: Για να μειώσουν το ύψος του δανείου, έκαναν 2 πράγματα: 1. Eκείνο που δεν διανοήθηκαν να κάνουν το 2012: Να κουρέψουν βάναυσα τον ιδιοκτήτη των τραπεζών, που αυτή τη φορά ήταν οι φορολογούμενοι. Το ποσοστό ιδιοκτησίας του Δημοσίου συρρικνώθηκε βάναυσα, π.χ. από εκεί που το 66,9% της Πειραιώς ανήκε στο κράτος ξάφνου το κράτος είχε μόνο το 26,4%!

2. CO-CΟs: Το εργαλείο που χρησιμοποίησαν ήταν μια νέα μορφή δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές (contingent-convertible ή co-co) σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής. Η Πειραιώς έλαβε δάνειο €2δις από το Δημόσιο υπό τον εξής όρο: Αν η Πειραιώς αδυνατούσε να το αποπληρώσει (ή δεν την άφηνε να το αποπληρώσει η τρόικα-ΕΚΤ επειδή ξέμεινε από αποθεματικό κεφάλαιο), το δάνειο μετατρέπεται αυτόματα σε μετοχές του Δημοσίου.

Που έγκειται η «κομπίνα»; Σε τρία σημεία της σύμβασης: 1. Το αρχικό δάνειο δόθηκε με απαγορευτικό επιτόκιο 8%, κάτι που εξασφάλισε την αδυναμία της Πειραιώς να το αποπληρώνει. 2. Τώρα που η Πειραιώς δεν μπορεί να το αποπληρώσει (ΕΞΗΓΗΣΗ!), και μεταμορφώνεται σε μετοχές, το Δημόσιο αναγκάζεται να αγοράσει τις μετοχές αυτές σε προσυμφωνημένη τιμή ΠΑΝΩ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ μεγαλύτερη από την τιμή τους στο Χρηματιστήριο. (Ενώ ιδιώτης σήμερα δίνει λιγότερο 65 λεπτά τη μετοχή της Πειραιώς αλλά το Δημόσιο -δηλαδή εσύ φορολογούμενε – αναγκάζεται να δώσει €6 ανά μετοχή!) 3. Αν και το μερίδιο της Πειραιώς του Δημοσίου θα ξανα-ανεβαίνει από το 26,4% στο 61,3%, πάλι το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα έλεγχο επί της Πειραιώς καθώς ΝΔ, αλλά κι εσείς, έχετε δεσμευτεί στη διατήρηση της ίδιας διοίκησης και έχετε απαγορεύσει στο Δημόσιο την οποιαδήποτε συμμετοχή στη ΓΣ των μετόχων!

Έτσι, λοιπόν, το 2015 οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν με νέο δημόσιο χρήμα! Eπιδότηση του Δημοσίου ύψους €5,3δις με πρόβλεψη για επί πλέον δημόσιο χρήμα που τελικά δίνεται σήμερα, το 2020. Στόχος; Με €8,3 δις τα αρπακτικά που πηραν τις τράπεζες να δρομολογήσουν την εκποίηση, πώληση των κόκκινων δανείων και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πλειστηριασμών.

Δοκιμή, πριν πάνε στο «ψητό»: 1ες κατοικίες και ΜΜ Νομοθετικά εργαλεία; Ο «Ηρακλής» τον Δεκέμβρη του 2019, ο Πτωχευτικός και σήμερα το Ν/Σ.

ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: Όταν σας παίρνουν τηλέφωνο από την Πειραιώς ή κάποιο αρπακτικό που αγόρασε δάνειό σου της Πειραιώς για να σε εξευτελίσουν απειλώντας σε με έξωση κλπ κλπ, αξίζει να θυμάσαι τα πιο πάνω με βασικότερο: Το δικαίωμα να σε κυνηγάνε το «αγόρασαν» με δικά σου χρήματα, από το 2008 έως σήμερα από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, και με νέα δικά σου χρήματα που τους δίνονται σήμερα από την αγαπημένη της παρασιτικής ολιγαρχίας: την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ & ΠΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ & Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ 5ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ & ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ

Τί ήθελε η αλεπού στο παζάρι; Τί κομίζαμε στην ευρωζώνη; Χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλη ιδιωτική περιουσία ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δάνεια λοιπόν για αγορές των προϊόντων τους και, στην τελική, κατάσχεση αυτής της περιουσίας αν χρειαζόταν.

Και θα χρειαζόταν χωρίς την αναδιάρθρωση χρέους που απαιτούσα λόγω της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης! Κοιτώντας μπροστά: Το πρόσφατο παρελθόν ένα έδειξε: Όσο πιο πτωχευμένες οι ελληνικές τράπεζες τόσο πιο περίπλοκα τα σχέδια με τα οποία τρόικα & ολιγαρχία μεταφέρουν πλούτο από τους πολίτες στα αρπακτικά.

Άλλοτε ιδιωτικοποιούν τις τράπεζες, άλλοτε τις κρατικοποιούν, πριν τις ξανα-ιδιωτικοποιήσουν. Το 2012 με δικά χρήματατα των πολιτών κρατικοποίησαν την Πειραιώς. Το 2015 πάλι με δημόσιο χρήμα την ιδιωτικοποίησαν. Σήμερα ξανά με χρήματα των πολιτών την κρατικοποιούν και πάλι. Του χρόνου, ίσως το 2022, θα την ξανα-ιδιωτικοποιήσουν.

Με κάθε τέτοια «κίνηση», δημόσιο χρήμα ενισχύει τα αρπακτικά που κρύβονται πίσω από τράπεζες και τα φέρνει ένα βήμα κοντύτερα στον πολυπόθητο στόχο τους: Να σου πάρουν το σπίτι, το μαγαζί, το οικόπεδο, ό,τι σου έχει μείνει.

Ενώ η πανδημία ακόμα «πετυχαίνει» δύο πράγματα: Κοκκινίζοντας κι άλλα δάνεια, πρώτον, βαθαίνει την πτώχευση των τραπεζών και, δεύτερον, δημιουργεί νέο πεδίο δόξας για τα αρπακτικά, καθώς νέες περιουσίες προστίθενται στο στόχαστρό τους.

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η πανδημία θα ενισχύσει εκθετικά τη δυνατότητα ολιγαρχίας & αρπακτικών να αποσπούν περιουσία δημόσια και μη προνομιούχων ιδιωτών μέσω της επιτήδειας εμβάθυνσης της χρεοκοπίας των τραπεζών και του Δημοσίου.

Με δύο λέξεις, μας περιμένει Ενισχυμένη Χρεοδουλοπαροικία! Την οποία σήμερα οικοδομεί στα θεμέλια των νομοθετημάτων όλων των μνημονιακών συγκυβερνήσεων σας, και με την κάλυψη που τους προσφέρει η γενικόλογη, αποσπασματική – και συνεπώς – άστοχη κριτικής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα αντιμετωπίζουμε μια νέα αποτυχία στην κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας επειδή η κυβέρνηση ΕΠΕΛΕΞΕ να ΜΗΝ επενδύσει στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ σε δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ, σε 7000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ.

Δεν πρόκειται για αστοχίες αλλά για στοχευμένη επίθεση στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ που εξελίσσεται χέρι-χέρι, παράλληλα, με την στοχευμένη επίθεση κατά των ιδιωτικών περιουσιών των πολλών που ξεκίνησε εδώ και χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις σας που λιθαράκι-λιθαράκι χτίζουν την φυλακή χρέους στην οποία κλείνονται οι πολίτες αυτής της χώρας.

Το ΜέΡΑ25 μπήκε στη Βουλή για να μην μπορείτε εσείς, οι αρχιτέκτονες της νομοθετικής πλευράς της Χρεοδουλοπαροικίας, να παραπλανάτε τους πολίτες εστιάζοντας στα επί μέρους, και μέσα από τις κοκορομαχίες σας για τις λεπτομέρειες να αποκρύπτετε αυτά που οι πολύ λίγοι δρομολογούν εις βάρος τον πολλών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο