Διατομεακό: Σεξισμός, ομοφοβία και μισανθρωπισμός θάλλουν στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Σεπ, 2020

Από κοινού, οι Τομείς Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ΜΜΕ, Παιδείας και Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 καταδικάζουν το σεξισμό, την ομοφοβία, το μισανθρωπισμό και κάθε είδους επίθεση σε ευάλωτες μειονότητες συνανθρώπων μας που συστηματικά λαμβάνουν χώρα σε ριάλιτι τύπου Big Brother και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι σύνηθες να προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε. θέματα που παραβιάζουν ατομικά δικαιώματα, παραπληροφορούν ή δυσφημούν ανθρώπους, ενώ τα κανάλια ανενόχλητα ασκούν εποπτεία, έλεγχο πληροφοριών και ιδεολογική χειραγώγηση των πολιτών. Καθημερινά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μεταμορφώνονται σε πασαρέλα της αρρενωπότητας και βάθρο της πατριαρχίας, προβάλλοντας το μάτσο αρσενικό και το θηλυκό αντικείμενο άλλοτε ως τρόπαιο, άλλοτε ως αποδέκτη βίας. Η έμφυλη βία δεν απουσιάζει ποτέ, πάντα ρητά ή υπόρρητα παρούσα.

Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ ελέγχονται από εταιρείες που αναζητούν το εύκολο κέρδος παράγοντας σκουπίδια εν αφθονία, πνίγοντας κάθε έννοια καλλιτεχνικής δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης και ελευθερίας. Οι ολιγάρχες-καναλάρχες εξαπατούν μαζικά τον κόσμο υψώνοντας τείχη στην αυθεντική και αυτόνομη σκέψη, που συντελεί και αναπτύσσει τη δημοκρατία. Και σε μία εποχή που οι ευάλωτες μειονότητες βάλλονται καθημερινά, τα ΜΜΕ αντί να συντάσσονται στον αγώνα ενάντια στον σεξισμό και την πατριαρχία δίνουν βήμα σε ρητορικές μίσους και απαξίωσης.

Στο ΜέΡΑ25 αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα της ύπαρξης ξεκάθαρης πολιτιστικής πολιτικής για ένα κράτος, με στόχο να προστατεύσει και να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά και ταυτότητα, να ενισχύσει και να προωθήσει την καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία και να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν στην απόλαυση και τη δημιουργία των πολιτιστικών αγαθών. Αναγνωρίζουμε, επίσης, τον καίριο ρόλο των ΜΜΕ στην παραγωγή και την προώθηση πολιτισμού, στη διαμόρφωση της παιδείας και της κοινής γνώμης. Για εμάς, τα ΜΜΕ δεν είναι κοινές εμπορικές επιχειρήσεις. Παράγουν πολιτισμικό προϊόν και ως τέτοια θα έπρεπε να υπάγονται στον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ενώ είναι δικαίωμα του κάθε καναλάρχη να διαχειρίζεται την επιχείρησή του, παράλληλα είναι και υποχρέωση του κράτους να θέτει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες που έχουν να κάνουν με τη χρήση της δημόσιας συχνότητας μέσω της οποίας τα κανάλια φτάνουν στα σπίτια μας. Και αυτή την περίοδο η κυβέρνηση στο βωμό της εξυπηρέτησης των μεγαλοκαναλαρχών-χρηματοδοτών της είναι απούσα, προφανώς με πολιτική της επιλογή.

Το νεοφιλελεύθερο πνεύμα, προβάλλοντας ως προεξάρχοντα τον εμπορικό ρόλο των καναλιών, τους επιτρέπει να γυρνούν την πλάτη στην ηθική ευθύνη για τη θεσμική εξουσία τους. Όλα περνάνε στην αποκλειστική «ατομική ευθύνη» του παραστρατημένου παίκτη ή δημοσιογράφου, αλλά και του θεατή που έχει τάχα μου την επιλογή να μην δει το τηλεοπτικό σκουπίδι. Ακόμα και η γενικευμένη αγανάκτηση που απαιτεί την αποχώρηση των χορηγών, κάτω από την ομπρέλα της ίδιας γενικευμένης νεοφιλελεύθερης κανονικοποίησης της «ατομικής ευθύνης» βρίσκεται.

Με αφετηρία ότι όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι όσον αφορά την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, επιδίωξή μας στο ΜέΡΑ25 είναι η καταπολέμηση και εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης, ρατσισμού, σεξισμού και ομοφοβίας που προωθούνται από τα ΜΜΕ. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιδίωξη θεωρούμε ότι μπορεί να διαδραματίσει κάθε μορφή εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα την κοινωνία, γι’ αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν προγράμματα που βασίζονται στην εποικοδομητική διαχείριση των μορφών του ρατσισμού και στη δράση χωρίς βία, στην υπέρβαση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, την ανάπτυξη ανεκτικότητας, στην ικανότητα δημοκρατικής συμμετοχής, στην ισότητα των φύλων, στη γόνιμη αντιπαράθεση με τα ΜΜΕ, καθώς και συνεχείς δράσεις κατάρτισης και ευαισθητοποίησης επαγγελματιών των ΜΜΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ρητορική μίσους, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Επιπλέον επιδίωξή μας στο ΜέΡΑ25 είναι το ελληνικό σχολείο να καλλιεργήσει και να προωθήσει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, που σήμερα φαίνεται να έχει αφεθεί εξ ολοκλήρου στο διαδικτυακό πορνό και στα ΜΜΕ.

Ζητάμε την άμεση διακοπή μετάδοσης του ΒΒ από την τηλεόραση ή τη διαδικτυακή πλατφόρμα που ελέγχεται από τα κανάλια. Τέτοιου είδους εκπομπές αναπαράγουν σεξιστικά πρότυπα και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας.

Ζητάμε την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα και του ΕΣΡ για τη δημόσια προτροπή σε βιασμό από το συγκεκριμένο άτομο.

Ζητάμε την επανεξέταση των τηλεοπτικών αδειών, με βασικό κριτήριο την ποιότητα των προγραμμάτων που παρέχουν και όχι τα χρήματα των ολιγαρχών-καναλαρχών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο