Σήμερα συνεδριάζει το Belmarsh Tribunal για τον Julian Assange!

Δραστηριότητα
04 Μαρ, 2023

Σήμερα 4 Μαρτίου το Belmarsh Tribunal πραγματοποιεί την πέμπτη συνεδρίασή του στην Αυστραλία, γενέτειρα του Julian Assange.

Το Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ θα φιλοξενήσει την ιστορική αυτή διαδικασία, κατά την οποία νομικοί, δημοσιογράφοι, κοινοβουλευτικοί, συνδικαλιστές και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα δώσουν τη μαρτυρία τους υπέρ του σημαντικότερου πολιτικού κρατουμένου των ημερών μας, ζητώντας από την αυστραλιανή κυβέρνηση να διεκδικήσει την απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό του.

Τον λόγο θα λάβουν οι: Bernard Collaery, Bob Carr, Bridget Archer, David McBride, David Shoebridge, Dean Yates, John Kiriakou, Jennifer Robinson, Karen Percy, Kelly Tranter, Kerry O’Brien, Kylie Moore-Gilbert, Mark Davis, Mary Kostakidis, Monique Ryan, Nadeena Dixon, Stella Assange και Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ιδρυτής του ιστότοπου αποκαλύψεων WikiLeaks βρίσκεται ως γνωστόν εδώ και τέσσερα χρόνια στις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας του Belmarsh, σε συνθήκες που συνιστούν καταδίκη του σε αργό θάνατο και ενώ είχε προηγηθεί η πολυετής περιπέτεια του αποκλεισμού του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Απειλείται δε με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει πιθανή ποινή κάθειρξης 175 ετών. Πρόκειται, σημειωτέον, για την πρώτη περίπτωση δίωξης δημοσιογράφου με βάση τον αμερικανικό Νόμο περί Κατασκοπείας.

Ο Assange καταδιώκεται μόνο και μόνο διότι λειτουργώντας δημοσιογραφικά προς το δημόσιο συμφέρον συνέβαλε στην αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου και περιστατικών διαφθοράς των ισχυρών της γης. Η τύχη του θα είναι εμβληματική και για την τύχη της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας στις κοινωνίες μας.

Διόλου τυχαία, η πέμπτη συνεδρίαση του Belmarsh Tribunal σχεδόν συμπίπτει με την εικοστή επέτειο της εισβολής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ, αλλά την επικείμενη επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυποyργού Άντονι Αλμπανέζι στην Ουάσιγκτον.

To Belmarsh Tribunal, ιδρύθηκε το 2020 από την Προοδευτική Διεθνή, κατά το πρότυπο του συμβολικού Δικαστηρίου Russell-Sartre για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού στηρίζει ολόψυχα τον αγώνα για την απελευθέρωση του Julian Assange. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, και διοργανώνει την προσεχή Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα 104 34) την προβολή ταινίας “Ithaka – A Fight to Free Julian Assange” του Ben Lawrence (2021), παρουσία της συζύγου του Assange και πρωτεργάτριας του αγώνα για την απελευθέρωσή του, Stella Morris-Assange, η οποία και θα απευθύνει χαιρετισμό μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Είσοδος ελεύθερη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο