Γ. Βαρουφάκης στην παρουσίαση του βιβλίου «Κρατισμός ή Αυτοδιαχείριση, η εμπειρία της Χιλής»: Η αυτοδιαχείριση είναι παράθυρο στο σκότος και δεν ήταν ποτέ τόσο εφαρμόσιμη

Δραστηριότητα
09 Νοέ, 2022
Στην παρουσίαση του βιβλίου του αλησμόνητου Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο): «Κρατισμός ή Αυτοδιαχείριση, η εμπειρία της Χιλής» από τις εκδόσεις Κοροντζή στον «Κήπο του Μουσείου», συμμετείχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
«Η αυτοδιαχείριση είναι το μοναδικό παράθυρο σε αυτό το σκότος και ποτέ δεν ήταν τόσο τεχνολογικά εφαρμόσιμη» ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και επισήμανε πως ότι ήταν το 1991 για την Αριστερά, ως χρονιά της ήττας, αυτό ήταν το 2008 και για τον καπιταλισμό.
«Η αυτοδιαχείριση δεν είναι τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα, ο κρατισμός;» διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας πως το κράτος μετά το 2008 παίζει έναν ρόλο στον καπιταλισμό που δεν είχε παίξει ποτέ και έχουν περάσει λογιών-λογιών καπιταλισμοί.
«Έχουμε μια κρατικοποίηση αυτή τη στιγμή του καπιταλισμού την ώρα που αναδύονται νέες μορφές εκμετάλλευση για τον κόσμο της εργασίας» τόνισε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και το σύγχρονο «αλγοριθμικό κεφάλαιο» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική πραγματικά αυτοδιαχείριση, αν κοινωνικοποιηθεί.
Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στον διεθνισμό του Πάμπλο, λέγοντας πως «ο διεθνισμός είναι ζωντανός, αυτή τη στιγμή οργανώνεται μια παγκόσμια απεργία κατά και την black friday με 200 εκατομμύρια εργαζόμενους ανά τον κόσμο απέναντι στην amazon στο πλαίσιο ενός διεθνιστικού αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι».
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κλείνοντας, αναφέρθηκε στην νίκη του αυθόρμητου σε μεγάλο βαθμό, του νέου συνδικαλισμού των παιδιών του σωματείου της e-food, αλλά και στον αγώνας που δίνουν αύριο οι εργαζόμενοι στην πανελλαδική απεργία, που μέσα από μορφές συνδικαλισμού άλλου τύπου, γεννούν την ελπίδα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο