31 Μάρτη, Ημέρα Τρανς Ορατότητας – Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Μαρ, 2024

Η ομοτρανσοφοβική επίθεση που έγινε στην Πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση ενάντια στην ταινία “Αδέσποτα κορμιά”, η επίθεση στην Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών – Λαϊκή Βιβλιοθήκη και η πιο πρόσφατη εκφοβιστική επίθεση, που έγινε από Χρυσαυγίτες στα γραφεία της Colour Youth γράφοντας φασιστικά συνθήματα στην είσοδο, είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά που έγιναν γνωστά τον τελευταίο καιρό.

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε η ημέρα τρανς ορατότητας και δυστυχώς κάθε χρόνο είναι όλο και πιο απαραίτητο να αποδεικνύουμε και να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Ότι τα τρανς και non binary άτομα δεν θα φοβούνται να κυκλοφορούν και να εκφράζονται ελεύθερα, δεν θα φοβούνται να βγουν μαζί με τον άνθρωπο που αγαπούν, δεν θα αποκλείονται από την εκπαίδευση και την εργασία και δεν θα κινδυνεύει η ζωή τους.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ο Νόμος για την «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα σε άλλες διατάξεις», όμως όσον αφορά την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου του γονέα, οι ληξιαρχικές πράξεις των τέκνων δεν αλλάζουν ώστε να συνάδουν ως προς το φύλο των γονέων τους, με αποτέλεσμα οι τρανς γονείς να φτάνουν σε σημείο να επιλέγουν, ανάμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους ή τον νομικό δεσμό με τα παιδιά τους. Ο Νόμος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου που ψηφίστηκε το 2017, δεν βοηθάει στις ανάγκες της τρανς κοινότητας, ενώ δεν ακολουθεί τις υποχρεώσεις που έχουμε ως χώρα και αφορούν τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τα δικαιώματα των τρανς, των ίντερσεξ και μη δυαδικών ανθρώπων με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και έτσι η διαδικασία παραμένει δικαστική, χρονοβόρα και γραφειοκρατική, αλλά και ταξική, καθώς είναι κοστοβόρα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, με αφορμή την ημέρα τρανς ορατότητας, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα τρανς άτομα και στην τρανς κοινότητα.

Απαιτούμε:

• Η διαδικασία της φυλομετάβασης να καλύπτεται πλήρως από το εθνικό σύστημα υγείας, καθότι είναι μια ιδιαιτέρως δαπανηρή διαδικασία και η πλειοψηφία των ατόμων που θέλουν να  την πραγματοποιήσουν να βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού.

• Βελτιωτικές ρυθμίσεις στον νόμο, που επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα διεμφυλικά άτομα (τρανς) χωρίς προϋποθέσεις.

• Πλήρης αποδοχή και ένταξη των τρανς ατόμων στην εργασία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και στις δομές του δημόσιου βίου, χωρίς εις βάρος τους διακρίσεις.

• Εξάλειψη όλων των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο στράτευμα, για κληρωτούς και επαγγελματίες.

• Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης-στέγασης) για άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

• Συμπερίληψη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και εμπλουτισμός με βασική ύλη από τη Θεωρία των Φύλων, ώστε να μπορεί να αποδομηθεί η κουλτούρα της έμφυλης ανισότητας, των στερεοτύπων και της διάκρισης από μικρή ηλικία.

• Εφαρμογή της ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας (μη σεξιστική, συμπεριληπτική κ.ά.) στον δημόσιο τομέα.

• Υποχρεωτική διαβούλευση με τις φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο και οι οποίες αφορούν κοινωνικά και πολιτικά τις γυναίκες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο