2019 – η χρονιά του μεγάλου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Φεβ, 2019

Η τρόικα, δηλαδή οι θεσμοί (καθότι ως γνωστόν έχουμε βγει από τα μνημόνια), στην περιοδική επιθεώρησή τους στην αποικία χρέους που λέγεται Ελλάδα, απαιτούν να προχωρήσουν με βήμα γοργό οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο μνημόνιο. Συγκεκριμένα οι συμφωνημένες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και δανειστών ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνουν τη ΔΕΗ, τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών “Ελ.Βενιζέλος”, σωρεία περιφερειακών λιμένων, τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛΠΕ, την Εγνατία Οδό, την υπόλοιπη ΔΕΠΑ και πάμπολλες μαρίνες ελλιμενισμού σκαφών.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι είναι απολύτως αντίθετο σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις-ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας, με τα  όποια έσοδα μάλιστα να κατευθύνονται στη μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους, και στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΔΕΗ, τονίζοντας πως η ηλεκτρική ενέργεια – ως ένα βασικό, ανελαστικό αγαθό -πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Η λύση δεν είναι επουδενί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το ΜέΡΑ25 καταθέτει ολοκληρωμένη, συνεκτική πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι της ολιγαρχίας, εγχώριας και διεθνούς.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει την μετατροπή των ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Συγκεκριμένα:

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:

  1. Παροχή τραπεζικής άδειας στο ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείο μετατρέποντάς το στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει ανάγκη η χώρα
  2. Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα κρατά (ό,τι έχει μείνει από) την δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας την ως εχέγγυο για να αντλεί πόρους που θα κατευθύνονται στη χρηματοδότηση (α) δημόσιων επενδύσεων που αναδεικνύουν (και αυξάνουν) την ίδια την δημόσια περιουσία – σε συνεργασία κατά περίπτωση με ιδιώτες – και (β) ιδιωτικών επενδύσεων
  3. Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις παγώνουν έως ότου, τουλάχιστον, ανακάμψουν οι τιμές στις οποίες κάποια περιουσιακά στοιχεία πωληθούν. Δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό, παραλίες κλπ αποκλείονται από οποιαδήποτε πώληση ανεξάρτητα τιμών και προϋποθέσεων
  4. Οι μετοχές της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιοποίησή τους
  5. Στην περίπτωση που κάποιο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο πουληθεί στο μέλλον, ισχύουν οι εξής όροι:
  • ελάχιστο όριο επενδύσεων από τον αγοραστή
  • συλλογικές συμβάσεις και κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων
  • δεσμεύσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών
  • διακράτηση μερίδας μετοχών από το δημόσιο που θα περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο τη μόνιμη ενίσχυσή τους.

Τομέας Οικονομίας & Οικονομικών ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο