Όχι άλλοι νεκροί: Η θεσμική περιθωριοποίηση εντείνει την άγνοια, τις προκαταλήψεις και τον κοινωνικό εκφασισμό!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Σεπ, 2018

Η στυγνή δολοφονία μέσω λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου, περιστασιακού χρήστη ναρκωτικών ουσιών, οροθετικό και ενεργό ακτιβιστή της ΛΟΤΑΚΙ κοινότητας, πρόεδρος της ΟΛΚΕ, αλλά και με έντονη γενικότερη πολιτική δράση, μας έχει αφήσει εμβρόντητους.

Γνωρίζουμε όμως πάρα πολύ καλά, πως ο Ζακ, ενσάρκωνε όλους τους φόβους, τις προκαταλήψεις και την συνολικότερη άγνοια της κοινωνίας μας απέναντι στους ανθρώπους τους περιθωρίου, τους στιγματισμένους, τους εξαρτημένους, τους αποκλίνοντες σεξουαλικά.

Όμως αυτή η σίγουρη άγνοια, ο φόβος αλλά και οι προκαταλήψεις μιας κοινωνικής μερίδας πηγάζουν εν μέρει από την φυσική άγνοια ενός ανθρώπου που δεν έχει βρεθεί στην θέση κάποιου τοξικομανή, κάποιου ανθρώπου του περιθωρίου και στιγματισμένου, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει. Από την άλλη όμως πηγάζει και από έναν θεσμικό ρατσισμό και μια γενικότερη θεσμική έλλειψη πρόληψης και βοήθειας που εντείνει την κοινωνική περιθωριοποίηση, ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων. Ο Φασισμός και ο ρατσισμός εκτρέφονται στην βάση του φόβου «για τον άλλον, τον διαφορετικό» με όπλο την άγνοια που έχουμε για αυτόν.

Η Ελληνική κοινωνία στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της γενικότερης εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των πολιτών, έχει οδηγηθεί σε φαινόμενα αυτοδικίας και έκρηξης ουκ ολίγες φορές. Η ιδιώτευση της αγωνίας, το αίσθημα της εγκατάλειψης, η θλίψη και το άγχος για την επόμενη μέρα εντείνουν την ατομικιστική λογική, τους νόμους της ζούγκλας, και μας οδηγούν σε τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα. Ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας, εντείνεται όσο εντείνονται οι πολιτικές λιτότητας και φτώχιας. Ο εκφασισμός έχει πολλά πρόσωπα, το λιντσάρισμα του Ζακ και η δολοφονία του, ήταν μονάχα ένα από αυτά. H πάλη ενάντια στις έμφυλες προκαταλήψεις, απέναντι στην ομοφοβία, απέναντι στην τρανσοφοβία, απέναντι στον ρατσισμό γενικά, είναι εν τέλει ένας διαρκής αγώνας-προπύργιο της καθημερινότητας ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας μας.

Χρειάζεται να μην αφήσουμε «χώρο» στις έμφυλες διακρίσεις και τις προκαταλήψεις. Ούτε στην δημόσια σφαίρα, ούτε πουθενά.

Χρειάζεται άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ώστε να σπάσει, ως νοοτροπία η ρατσιστική αντιμετώπιση των εξαρτημένων.

Χρειαζόμαστε άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν θα αντιμετωπίζουν τους εξαρτημένους ως εγκληματίες ή διαβόλους αλλά με σεβασμό και ευθύνη.

Ως ΜέΡΑ25 πάγια θέση μας για την μάστιγα των ναρκωτικών που αφαιρούν ζωές, ωθούν νέα παιδιά στην ληστεία γονέων, φίλων και γειτόνων, πλουτίζοντας τις διάφορες μαφίες, το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:

Την δημιουργία πολλών μικρών μονάδων του ΕΣΥ που θα παρέχουν ηρωίνη και αντίστοιχες οπιώδεις ουσίες σε όποιον την ζητήσει (υπό καθεστώς ανωνυμίας, σε ασφαλή και υγειονομικά άψογο χώρο) με παράλληλη ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης για εκείνους που το επιλέξουν.

Έτσι πτωχεύουν μίας δια παντός οι έμποροι ηρωίνης.

Μόνο με μία συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτή, τερματίζονται οι θάνατοι από την ηρωίνη, εξασφαλίζεται ο τερματισμός της εμπορευματοποίησης της ηρωίνης και σταματά η καταλήστευση των χρηστών από τους εμπόρους και των συγγενών, φίλων και γειτόνων από τους χρήστες,οι οποίοι βάζουν σε περιπέτειες επικίνδυνες ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό, όπως είδαμε με την τραγική δολοφονία του Ζακ.

Ευχόμαστε συλλυπητήρια και ψυχική δύναμη στους συγγενείς, φίλους και τους συντρόφους του Ζακ Κωστόπουλου. Καλό αντάμωμα, στους δρόμους του αγώνα.

Της Ομάδας Δικαιωμάτων Φύλου και Σεξουαλικής Πολιτικής

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο