Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Νομοθετούμε χωρίς πρότερη έγκριση των δανειστών», Γιάνης Βαρουφάκης 13 Μαρτίου 2019

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Μαρ, 2019

Η χθεσινή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Δημήτριο χαρακτηρίστηκε από τον ζωηρό διάλογο με το κοινό που διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» έγινε από τον συντονιστή της Ομάδας ΜέΡΑ25 Νοτίου Τομέα Αθηνών (Β3) Γιάννη Μπαϊρακτάρη, ο οποίος παρουσίασε τους παρόντες υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25 Ελευθερία Κατσούλη, Κλέων Γρηγοριάδη, Έρικ Έντμαν, Γιόχεν Σουλτ, Δημήτρη Δρόσο, Παναγιώτη Καγκελάρη, Γιάννη Χαραλαμπάκη, Ευαγγελία Αποστολοπούλου και Γιώργο Λογιάδη, καλώντας τους στη σκηνή να απευθύνουν χαιρετισμό.

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν οι ομιλητές της βραδιάς, ξεκινώντας με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΜέΡΑ25 Βασίλη Πανταζή, ο οποίος έκανε λόγο για την Αλληλεγγύη, τονίζοντας πως δεν σημαίνει ελεημοσύνη αλλά στήριξη των αδυνάτων, την Ανεκτικότητα, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, τονίζοντας πως πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για μια πραγματική Ευρώπη των πολιτών και όχι των ελίτ.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε η Φωτεινή Μπακαδήμα, πολιτικός επιστήμων και ιστορικός, συνιδρύτρια του DiEM25, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 και υποψήφια Ευρωβουλευτής του κόμματος, η οποία έκανε λόγο για την Ανυπακοή, βασικό συστατικό του ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως δεν γίνεται να είσαι υπάκουος σε αυτά που ερημοποιούν την Ελλάδα, σημειώνοντας πως η υπεύθυνη στάση σήμερα είναι η Ανυπακοή σε όλα αυτά που μας καταρρακώνουν, συμπληρώνοντας πως ο αγώνας πρέπει να είναι διεθνικός, κοινός σε όλη την Ευρώπη, καθώς κοινά είναι και τα προβλήματα.

Τον λόγο μετά πήρε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μίλησε για την έμφαση που δίνει το ΜέΡΑ25 στις Ευρωεκλογές, όντας το μοναδικό κόμμα που δεν τις αντιμετωπίζει ως πρόβα τζενεράλε για τις Εθνικές, την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ να κρίνει ως αβάσιμη την προσφυγή που είχε καταθέσει ο ίδιος μαζί με τον Γερμανό Ευρωβουλευτή Φάμπιο Ντε Μάσι για την δημοσίευση της γνωμοδότησης που ζήτησε κι έλαβε ο Μάριο Ντράγκι για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το 2015, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει σε έφεση, το 1δισ€ που παρακαλά η κυβέρνηση να λάβει αλλά η τρόικα μπλοκάρει προτάσσοντας την επίσπευση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25-Ευρωπαϊκής Άνοιξης, μιλώντας για τους τρεις αριθμούς που πρέπει όλοι να θυμόμαστε όπως είπε χαρακτηριστικά, τα 500δισ€ ετησίως επενδύσεων στην Πράσινη Μετάβαση, τα 100δισ€ για την καταπολέμηση της φτώχειας και 3τρισ€ μείωση του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης, κλείνοντας την τοποθέτησή του μιλώντας για το Πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 για την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στις Επτά Τομές.

Και παραδοσιακά, όπως είθισται σε όλες τις εκδηλώσεις του ΜέΡΑ25, ξεκίνησε ο διάλογος με τους πολίτες.

Η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

«Η κυβέρνηση παρακαλάει να πάρει το 1 δις. Ξέρετε τι είναι αυτό το 1 δισ; Δικά μας χρήματα είναι, τα κέρδη της ΕΚΤ απο τα ελληνικά ομόλογα. Και παρακαλάμε να τα πάρουμε και δεν μας τα δίνουν επειδή λέει δεν έχουμε επισπεύσει τους πλειστηριασμους πρώτης κατοικίας»

Το κλείσιμο των τραπεζών από τον Μάριο Ντράγκι και η συμπαιγνία για να μη δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική γνωμοδότηση που ζήτησε κι έλαβε

«Δεν έχει ξαναγίνει στην ανθρώπινη ιστορία, κεντρική τράπεζα να κλείνει τις τράπεζες που έχει υπο την εποπτεία της. Είναι τερατώδης αυτή η ισχύς της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζες όποτε θελήσει και όπως θελήσει, θα πάρει θέση για αυτό η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση;

«Ο συριζαικος τύπος γιόρτασε την απορριπτική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη γνωμοδότηση που ζήτησε ο κ. Ντράγκι όταν έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες. Και ρωτώ τον Αλέξη Τσίπρα δεν θέλει να δει αυτή τη γνωμοδότηση; Αυτό είναι το απόλυτο στάδιο του ραγιαδισμού»

Η ρήξη

«Ρήξη δεν έγινε ποτέ. Αυτό που συνέβη το 2015 ήταν προσποίηση ρήξης, εγώ πάλευα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μου τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια. Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Νομοθετούμε χωρίς πρότερη έγκριση των δανειστών»

Υπεύθυνη Ανυπακοή

«Ευρωπαϊσμός για το μνημονιακό τόξο σημαίνει να λες ΝΑΙ σε ό,τι σου επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Η ανεύθυνη υπακοή των μνημονιακών είναι που αποδομεί την Ευρώπη. Αντίθετα η υπεύθυνη ανυπακοή σημαίνει να απορρίπτεις τις επιταγές του ιερατείου των Βρυξελλών και ταυτόχρονα να καταθέτεις προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει»

Το δημοψήφισμα του 2015

«Η ψήφος στο δημοψήφισμα του 2015 ήταν, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, απολύτως ταξική: νεοδημοκράτες που δεν είχαν λεφτά ψήφισαν όχι, συριζαίοι που είχαν χρήματα στην τράπεζα ψήφισαν ναι»

Εξορύξεις

«Οι υδρογονάνθρακες να μείνουν στα έγκατα της γης, δεν έχει μέλλον αυτή η βιομηχανία έτσι κι αλλιώς και θα αφήσει πίσω της μια μαύρη περιβαλλοντική και κοινωνική τρύπα»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο