Μηδενική ανοχή στην σεξουαλική εκμετάλλευση: Το δημοκρατικό ήθος της κοινωνίας να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στην διαφθορά, στην διαπλοκή και στις σεξιστικές λογικές και πρακτικές.

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Οκτ, 2018

Οι καταγγελίες για την μακροχρόνια  αυθαιρεσία του καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος εκβίαζε φοιτητές για χρηματικά ποσά ώστε να τους παραχωρήσει βαθμό προαγωγής στο μάθημα του αλλά και φοιτήτριες, ζητώντας από αυτές σεξουαλικά ανταλλάγματα, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως η σεξουαλική εκμετάλλευση χτυπάει πάντα τους αδύναμους και πως πηγαίνει χέρι-χέρι με την συστημική ανοχή, την διαπλοκή και την διαφθορά.

Ο εν λόγω καθηγητής πέρα του του ότι φαίνεται να είχε στήσει μια επιχείρηση με εξωπανεπιστημιακούς ανθρώπους εικονικού φροντιστηρίου στην τοπική περιοχή των Σερρών, ζητώντας ουσιαστικά από τους φοιτητές των μαθημάτων του «φακελάκια» ύψους 250 ευρώ για να περνάνε το μάθημα του,  είχε φτάσει στο σημείο να ζητά από φοιτήτριες σεξουαλικά ανταλλάγματα, ώστε  να τις «περάσει» στο μάθημα. Ο εν λόγω καθηγητής φαίνεται να είχε και επαφές με παλαιότερους υπουργούς και στελέχη κυβερνήσεων, την ίδια στιγμή που παλαιότερες καταγγελίες φαίνεται να έπεφταν στο “κενό”.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση για ακόμα μια φορά φαίνεται να βρίσκει πάτημα και να λαμβάνει μορφή μέσα στην διαφθορά και την διαπλοκή, μέσα από την κατάχρηση και την αυθαιρεσία της μικρής  εξουσίας που είχε ο εν λόγω καθηγητής απέναντι στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του. Το περιστατικό αυτό, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα καταγγελίες, καταθέσεις, εξελίξεις αλλά και έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, έχει μια ξεκάθαρη ταξική και σεξιστική διάσταση. Η διαφθορά και ο σεξισμός, για ακόμα μια φορά, με κατάχρηση εξουσίας, έρχεται να χτυπήσει τους αδύναμους, τους φοιτητές και κυρίως τις φοιτήτριες οι οποίες έπεφταν σεξουαλικά θύματα των εκβιασμών και των ορέξεων του καθηγητή.

Δεν γνωρίζουμε ποια καταγγελία οδήγησε τελικά στην αποκάλυψη και σύλληψη του. Σε κάθε περίπτωση, η ανοχή μας απέναντι στους οικονομικούς εκβιασμούς παντού και πόσο μάλλον στους δημόσιους χώρους εκπαίδευσης, πρέπει να είναι μηδενική. Οι νέοι και οι νέες που καλούνται να σπουδάσουν και το καταφέρνουν με χίλια ζόρια και στερήσεις στην εποχή των μνημονίων, οι οποίοι σε τέτοιες περιπτώσεις βιώνουν την οικονομική εκμετάλλευση της διαφθοράς , έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν πως, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, θα είναι ασφαλείς και πως η δικαιοσύνη θα τιμωρήσει την κάθε μορφή αυθαιρεσίας.

Οι φοιτήτριες που έπεσαν θύμα των εκβιασμών του καθηγητή, μέσα στην πίεση των σπουδών τους, μέσα στην αδύναμη θέση που βρέθηκαν αλλά και απέναντι στην τραγική αμεριμνησία των αρμόδιων αρχών ,και υπέκυψαν στους εν λόγω σεξουαλικούς εκβιασμούς, είναι τα πραγματικά θύματα της υπόθεσης. Ο σεξισμός, ως νοοτροπία και πρακτική ήταν αυτός που έκανε τον καθηγητή να “επιβληθεί” των φοιτητριών. Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι με τα θύματα καταδικάζοντας τις σεξιστικές πρακτικές και λογικές, αλλά και την ενοχοποίηση των θυμάτων του σεξουαλικού εκβιασμού. Καλούμε όλη την κοινωνία να πράξει το ίδιο.

Το δημοκρατικό ήθος της κοινωνίας πρέπει να σταθεί απέναντι και τα καταδικάσει συλλογικά και ατομικά τις σεξιστικές πρακτικές  και λογικές, την διαφθορά και τους εκβιασμούς κάθε είδους. Nα  μην σιωπήσουμε, να μην ιδιωτεύσουμε, αλλά να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για την δικαιοσύνη και την διαφάνεια.

Η δημοκρατία, δεν νοείται παρά μόνο όταν ο/η κάθε πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, δικαιωμένος/η και δυνατός/η, στους δημόσιους χώρους, στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και μάθησης.  Δεν νοείται δημοκρατία δίχως αξιοκρατία και σοβαρό έλεγχο και πάταξη της κάθε αυθαιρεσίας ή διαφθοράς, ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες αδύναμοι απέναντι σε λίγους “ισχυρούς”.

Ομάδα Δικαιωμάτων Φύλου και Σεξουαλικής Πολιτικής ΜέΡΑ25, #Diem25

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο