Το 1967 η ήδη ανίσχυρη Δημοκρατία μας καταλύθηκε ολοκληρωτικά από τα τανκς των Συνταγματαρχών. Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 1973 ένα τανκ γκρέμιζε την πύλη του Πολυτεχνείου εισβάλλοντας μέσα για να καταπνίξει την εξεγερμένη ενάντια στη Χούντα νεολαία, την πρώτη μαζική πράξη αντίστασης της ελληνικής κοινωνίας κατά των Συνταγματαρχών.
Σήμερα, 45 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, ζούμε μια κατάσταση όπου το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα έχει καταλυθεί όχι από τα τανκς, όχι μέσω απροκάλυπτης βίας και συστηματικής καταπάτησης των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά μέσω του χρέους που χρησιμοποιείται ως μοχλός για να ασκηθεί μια διαφορετική μορφή βίας, αυτής που ξηλώνει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, εμπορευματοποιώντας τις ανθρώπινες ανάγκες στο όνομα του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας, των αγορών.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Δημοκρατία να αλλάζει την οικονομία». Τάδε έφη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή είναι ίσως η πιο περιβόητη φράση της διαπραγμάτευσης του 2015. Χώρες λοιπόν σαν την Ελλάδα, που είναι δεμένες με τα δεσμά του χρέους, δεν μπορούν να έχουν πλήρη δημοκρατία. Καθίστανται χώρες με υβριδικό πολίτευμα. Μπορούμε φερ’ειπείν να νομοθετήσουμε για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, δεν μπορούμε για τα Κόκκινα Δάνεια – αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρουν οι δανειστές. Στην οικονομία δεν έχουμε λόγο, είμαστε δέσμιοι των επιταγών που επιβάλλουν οι δανειστές.
Το ΜέΡΑ25 τιμά τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, παίρνοντας το μάθημα πως η ανάκτηση της Δημοκρατίας απαιτούσε και απαιτεί πάντα αγώνες και ανυπακοή σε αυτούς που την καταλύουν.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.