Εδώ και τρισήμιση περίπου έτη η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχει αριστερός και φιλολαϊκός τρόπος εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας και των άρθρων που εκπορεύονται από Μνημόνια. Η αφαίμαξη των εισοδημάτων μέσω της υψηλότατης και άδικης φορολογίας εκφράζεται ως αναγκαιότητα την οποία θα πρέπει να επωμιστούμε ώστε να κατορθώσουμε – ως οικονομία – να ορθοποδήσουμε. Προσφάτως μάλιστα, οι αναβαθμίσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, όταν πριν από λίγα μόλις χρόνια λοιδορούνταν.
Το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε υψηλά και παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022. Κατόπιν, το ύψος το πλεονασμάτων θα πρέπει να μετριαστεί αλλά σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις των διεθνών πιστωτών, θα πρέπει να παραμείνουν στο επίπεδο του 2% για πολλά χρόνια ακόμα. Κατά συνέπεια, η δημοσιονομική λιτότητα αναμένεται να γίνει καθεστώς. Γιατί τα ξανα-θυμίζουμε όμως όλα αυτά;
Ο λόγος είναι απλός. Εδώ και χρόνια, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο μόνος πολιτικός που έχει μεταξύ άλλων με συνέπεια και απαρέγκλιτη επιμονή υποστηρίξει ότι η απόφαση τήρησης υψηλών πλεονασμάτων στραγγαλίζει τη λειτουργία της οικονομίας, υπονομεύει την κοινωνική ευημερία και αναβάλει την πορεία ανάκαμψης της απασχόλησης και του ΑΕΠ. Για όλα αυτά, ο Βαρουφάκης έχει δεχθεί την σκληρή επίθεση πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων – ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι μακρύς – μεταξύ των οποίων και του επιτρόπου οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Αποτελεί συνεπώς έκπληξη που πριν από λίγες ημέρες, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο επίτροπος δήλωσε ότι «τα πλεονάσματα πράγματι δεν είναι ρεαλιστικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν». Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι «το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν. Η Κομισιόν πάντα πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορούσαν να είναι πιο χαμηλά. Άλλοι όμως τα επέβαλλαν και έγιναν δεκτά, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου. Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί…».
Η δήλωση αποτελεί πραγματικό όνειδος της ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς ο κ. επίτροπος, με τρόπο δημόσιο, ουσιαστικά αποδέχεται το ανίσχυρο της θέσεώς του και την πλήρη υποταγή του σ᾽ αυτούς τους εξωθεσμικούς παράγοντες που πραγματικά επέβαλλαν τη λιτότητα στη χώρα μας. Δηλαδή σε αυτούς στους οποίους αντιτάχθηκε και ο κ. Βαρουφάκης από τη θέση του Υπουργού των Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το ΜέΡΑ25 συνεχίζει να μάχεται όχι μόνο εναντίον της λιτότητας, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων έναντι της κοινωνικής ευημερίας.
Τομέας Οικονομίας & Οικονομικών ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.