Το τελευταίο νομοσχέδιο που αφορά τους αιγιαλούς στοχεύει στην «αξιοποίηση» τους καταστρέφοντας τους. Βέβαια το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τους αιγιαλούς αλλά μια πλειάδα περιοχών, όπως παραδείγματος χάρη τις βραχονησίδες, όπου τίθενται ενδεχόμενα και άλλα ζητήματα εκτός από τα περιβαλλοντικά, όπως της γεωπολιτικής, που θα τα αναπτύξουμε μέσα στις προσεχείς.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ατελείωτες παραχωρήσεις αντί τιμήματος, για ιδιωτική εκμετάλλευση αιγιαλών, παραλιών έως και λιμνοθαλασσών, θίγει περιβαλλοντικές διεθνείς συνθήκες και βέβαια νομιμοποιε ί- τι άλλο; – αυθαίρετα (επιτέλους αυτό το καρκίνωμα των αυθαιρέτων θα το ξεριζώσει κάποια κυβέρνηση ποτέ;). Οι δε χρήσεις, που προβλέπονται θα μπορούσε να είναι έως και εξόρυξη υδρογονανθράκων (!), όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του ΜέΡΑ25.
Η ποιότητα ζωής των ελλήνων πολιτών όμως δεν θα μειωθεί μόνο από τις άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και από την «παράλληλη απώλεια», που είναι η δυσκολία πρόσβασης τους στις ακτές. Εκτός αυτού δεν μάθαμε τίποτα από την ανάγκη πρόσβασης στην θάλασσα για λόγους ασφάλειας, όπως απεδείχθη με τραγικό τρόπο στο Μάτι.
Οι περιβαλλοντικοί πόροι άπαξ και αναλωθούν – καταστραφούν, δύσκολα αποκαθίστανται και αυτό φαίνεται σε παγκόσμια κλίμακα με την Κλιματική Αλλαγή. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, εκτός των επιπτώσεων που προανέφερα, η τουριστική υποβάθμιση θα είναι πλέον αναμενόμενη.
Η περιβαλλοντική ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα μειωμένη, αυτό το μάθαμε από την λατρεία της υπέρ των εξορύξεων και το επιβεβαιώνουμε ξανά με τους αιγιαλούς. Βέβαια γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι καταστροφικό και θα αντιμετωπίσουν αντιδράσεις, αφού η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Παπανάτσιου φέρνει κρυφά τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου μέσα σε νομοσχέδιο άλλου θέματος και τίτλου. Δυστυχώς για αυτήν την πήραμε είδηση.
Το περιβάλλον είναι από τα πρώτα θύματα μιας οικονομικής κρίσης και για αυτό η συνεχιζόμενη Χρεοδουλοπαροικία δεν αναγνωρίζει σε αυτό παρά πεδίο για λεηλασία, προκειμένου να ξεπληρωθεί το χρέος της χώρας, που δεν ξεπληρώνεται ποτέ. Έτσι πάμε από την μία καταστροφή, την οικονομική, στην άλλη, την περιβαλλοντική.
Στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 για την Πράσινη Μετάβαση υπάρχουν θέσεις για την προστασία των παραλιών αλλά και ολοκληρωμένο σχέδιο για την μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας σε πράσινες συνθήκες.
Μετά τις υποδομές της, όπως τα αεροδρόμια, η χώρα θα ξεπουλήσει τις φυσικές της καλλονές. Είναι ανατριχιαστικό να διαβάζεις στα κείμενα περί του νομοσχεδίου για «τιμές εκκίνησης δημοπρασίας» δημόσιας γης, παραλιών, νησίδων, βραχονησίδων και άλλων περιοχών της όμορφης χώρας μας. Η εκκίνηση της δημοπρασίας της χώρας δεν έχει τερματισμό.
Ο εφιάλτης της «αξιοποίησης» των παραλιών στην Ελλάδα είναι επαναλαμβανόμενος. Τα νομοσχέδια, που έχουν κατά καιρούς προταθεί από διάφορες κυβερνήσεις έχουν στοχεύσει επανειλημμένα τις παραλίες, ευτυχώς μέχρι σήμερα ανεπιτυχώς. Αυτή η στόχευση είναι άσχετη από την οικονομική κρίση, έρχεται από το παλιό παρελθόν και αφορά μια συγκεκριμένη και δυστυχώς διαδεδομένη αντίληψη της οικονομίας, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον με κατακτητικές διαθέσεις. Η οικονομική κρίση προστέθηκε ως επιπλέον πιεστικός παράγων προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήρθε όμως η ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την παλαιοκομματική σκυτάλη έχοντας πολλές επιτυχίες πωλήσεων δημόσιας γης στο ενεργητικό της (αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ) και να επιδιώξει την περιβαλλοντική καταστροφή.
Θα την αφήσουμε;
του Γιάννη Χαραλαμπάκη, υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΜέΡΑ25, υπεύθυνου τομέα Πράσινης Μετάβασης ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.