Πράσινη Μετάβαση

Η πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, μαζί με την πρότερη των πλημμυρών της Μαγούλας, καταδεικνύουν την πικρή αλήθεια ότι είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι, ως ελληνική κοινωνία, για τη μεταπολεμική ασέλγειά μας επί της Φύσης και της αποτυχίας μας να ζήσουμε αρμονικά μαζί της.

Το μεταπολεμικό μοντέλο μεγέθυνσης (και σε καμία περίπτωση ανάπτυξης) βασίστηκε στην λεηλασία των φυσικών πόρων. Ακόμα και σήμερα, που η κρίση έχει περιορίσει τις επελάσεις μας στη Φύση, η υπερ-μεγέθυνση του τουρισμού απειλεί να καταστρέψει όλα τα προτερήματα του τόπου που μαγνητίζουν τους επισκέπτες σε αυτόν. Παράλληλα, η κρίση και οι προτεραιότητες δανειστών και ολιγαρχίας ωθούν την χώρα στο να αγνοήσουμε το διεθνές μας καθήκον του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής.

Δανειστές, ολιγαρχία και ντόπιοι «παράγοντες» απαιτούν καθημερινά την παράδοση του εναπομείναντος φυσικού πλούτου σε ιδιώτες κάτι που, όχι μόνο δεν θα μας κάνει λιγότερο φτωχούς αλλά, θα μας κάνει μακροπρόθεσμα φτωχότερους – καθώς οι φυσικοί πόροι που θα σπαταληθούν δεν αντικαθίστανται. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ακριβώς όπως δεν θα επιτρέψουμε την μονιμοποίηση της Χρεοδουλοπαροικίας, την Ερημοποίηση της Ελλάδας και τον ενταφιασμό της Ελπίδας!

Το ΜέΡΑ25 καταθέτει Πρόγραμμα Πράσινης Μετάβασης όσον αφορά την ενέργεια, τις μεταφορές, την βιομηχανία/βιοτεχνία, τον τουρισμό, την αγροτική πολιτική, την διαχείριση απορριμμάτων κλπ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η δυνατότητα ανάπτυξης μέσω εξόρυξης και χρήσης ορυκτών καυσίμων έχει εξαντληθεί παγκοσμίως. Η ανάπτυξη στο μέλλον θα έρχεται από τις τεχνολογίες που επιτυγχάνουν μηδενικό, ακόμα και αρνητικό, ισοζύγιο αερίων του θερμοκηπίου. Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται για:

 • Πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040.
 •  Επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) με ισορροπία οικονομίας κλίμακας και περιβαλλοντικής προστασίας στη γεωμορφολογία, τα φυσικά οικοσυστήματα, και το φυσικό τους κάλλος.
 • Συνδυαστική αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων για γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια, υδάτινη ενέργεια, βιομάζα, αλλά και ανεμογεννήτριες για παραγωγή ενέργειας.
 • Οι παραγωγοί της ενέργειας από Α.Π.Ε. μπορεί να ανήκουν σε ένα μεγάλο φάσμα παραγωγών, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει από τη ΔΕΗ έως και πρωτοβουλίες των «ενεργειακών πολιτών», όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Έμφαση στην τοπική παραγωγή ενέργειας στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική, και σε άλλες καινοτομίες (π.χ. τεχνολογία LED στο φωτισμό των δημόσιων χώρων).

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Απαραίτητο μέρος του σχεδιασμού ανθρώπινων πόλεων και συνεισφοράς στην παγκόσμια εκστρατεία για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι η σταδιακή μείωση των χιλιομέτρων που διανύονται από ιδιόκτητα συμβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά, με μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, τους ποδηλατοδρόμους και τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Το ΜέΡΑ25 δρομολογεί την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ (με στόχο την σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε σύγχρονους ηλεκτρικούς συρμούς), την υποχρέωση των πετρελαϊκών εταιρειών να παρέχουν στα πρατήρια καυσίμων σημεία γρήγορης επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την επιβάρυνση πλοίων που ελλιμενίζονται αναλογικά με τους ρύπους που εκπέμπουν, και την δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε όλους τους κεντρικούς άξονες των πόλεων.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ

Στηρίζουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της βιοτεχνίας και της μικρής κλίμακας παραγωγής και επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, το νερό και τις πρώτες ύλες που αξιοποιούν την ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τους φυσικούς πόρους της χώρας. Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:

 • Φοροαπαλλαγές υπέρ της αντικατάστασης βρώμικων από καθαρές μορφές ενέργειας.
 • Φορολόγηση του περιβαλλοντολογικού κόστους βιομηχανιών το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες.
 • Δημόσιες επενδύσεις στην συνεργασία των ελληνικών ναυπηγείων και της ΔΕΗ για κατασκευή ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές (όπως συμβαίνει, π.χ., στην Βόρεια Θάλασσα) καθώς και μονάδες παραγωγής ενέργειας από τα κύματα (όπως, π.χ., στην Πορτογαλία).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Το μέλλον απαιτεί ελάττωση, πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή. Το ΜέΡΑ25 θα εισάγει κίνητρα και αντικίνητρα ώστε:

 • Το ποσοστό των απορριμμάτων στον πράσινο κάδο να είναι μικρότερο του 10%, εξαλείφοντας την ανάγκη ανεύρεσης χώρων υγειονομικής ταφής.
 • Να αξιοποιούνται τα βιοαπόβλητα μέσω παραγωγικών μονάδων βιοκαυσίμων, κόμποστ και άλλων υλικών προστιθέμενης αξίας.
 • Να διεξάγεται υποχρεωτικά ανακύκλωση σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και σταδιακά στους ιδιωτικούς επαγγελματικούς χώρους.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει τουρισμό μεγάλης κλίμακας χωρίς να καταστρέψει αυτό που μαγνητίζει τους ξένους επισκέπτες στην χώρα μας. Οι πόλεις και τα χωριά μας δεν επιτρέπεται να εκκενώνονται από τους κατοίκους τους με τα σπίτια και τα διαμερίσματα να εκχωρούνται μαζικά σε ξένους επισκέπτες. Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:

 • Τον περιορισμό του μεγέθους και πλήθους τουριστικών μονάδων.
 • Την δραστική μείωση αδειών ουσιαστικής ιδιωτικοποίησης των παραλιών (π.χ. ομπρέλες, ξαπλώστρες) ώστε σε κάθε παραλία το 80% τουλάχιστον να είναι πλήρως ελεύθερο από εμπορικές δραστηριότητες.
 • Μέγιστη ενοικίαση ιδιωτικών διαμερισμάτων και σπιτιών (π.χ. μέσω Airbnb) 30 ημέρες κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Ιουνίου και άλλες 30 ημέρες την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου (με κενό τουλάχιστον 30 ημερών μεταξύ των μισθώσεων που εμπίπτουν στις δύο περιόδους).
 • Την επιβολή ειδικού φόρου σε εφοπλιστικές εταιρείες, ανά μίλι που διάνυσαν τα πλοία τους στις ελληνικές θάλασσες την προηγούμενη χρονιά, που θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά τον ετήσιο καθαρισμό από πλαστικά, σακούλες και άλλα απορρίμματα τις παραλίες νησιών και βραχονησίδων, τον βυθό της θάλασσας κλπ.

ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ

Όπως και στον τουρισμό, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής αγροτο-κτηνοτροφίας είναι η μικρή κλίμακα. Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει με γνώμονα:

 • Την διατροφική αυτάρκεια σε ποιοτικά προϊόντα που παράγονται προστατεύοντας τα εδάφη, τη βιοποικιλότητα, τους φυσικούς της πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά.
 • Την ήπια αλιεία, με περιορισμό του αριθμού των ιχθυοκαλλιεργειών και επιβολή αυστηρών κανόνων όσον αφορά τις τροφές και την πυκνότητα όσων παραμείνουν.
 • Τον συστηματικό περιορισμό φυτοφαρμάκων και χημικών βελτιωτικών εδάφους, τον πλήρη αποκλεισμό των μεταλλαγμένων οργανισμών (και των χημικών φυτοφαρμάκων τα οποία πωλούνται μαζί τους) από τις πολυεθνικές που τα εξελίσσουν.
 • Την έμφαση στην βιολογική παραγωγή.
 • Την ανάγκη συνεχούς καθαρισμού δασικών εκτάσεων (σκουπίδια, εύφλεκτες ύλες) από συνεργεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΔΕΗ (ιδίως σε περιοχές κοντά σε εγκαταστάσεις και καλώδιά της).
 • Την εξοικονόμηση νερού με επαναχρησιμοποίησή του.
 • Την αξιοποίηση υπολειμμάτων π.χ. για βιοενέργεια, παραγωγή λιπασμάτων/κόμποστ.
 • Την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με τρόπο που να συνάδουν με τις τοπικές συνθήκες.

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Όπου στον κόσμο ιδιωτικοποιήθηκε το νερό και η διαχείρισή του το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Το ΜέΡΑ25 προτείνει συνταγματική διάταξη που καθιστά το κράτος αποκλειστικά υπεύθυνο για το νερό και την διαχείρισή του. Επί πλέον θα νομοθετήσει ώστε:

 • Να καταργηθεί το σημερινό μοντέλο της απεριόριστης σπατάλης.
 • Να γίνει προτεραιότητα η συντήρηση και βελτίωση του δικτύου, όπως και η επαναχρησιμοποίηση του νερού.
 • Να δρομολογηθεί η αφαλάτωση σε όσα νησιά οι εντόπιοι υδάτινοι πόροι δεν επαρκούν με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης αποκλειστικά από ΑΠΕ.
 • Να ενεργοποιηθούν τοπικές, αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας.

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ & ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει την διαφύλαξη των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων, όπως το Ελληνικό, αντιδρώντας στην κατασκευή φαραωνικών έργων. Το ΜέΡΑ25 θα προβεί στην:

 • Καταγγελία της σύμβασης για εκχώρηση του Ελληνικού ως πρώτο δείγμα γραφής για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην αδηφάγο ολιγαρχία.
 • Ανάληψη του πολιτικού κόστους να συγκρουστεί και με μικρομεσαίους που, και αυτοί, απαιτούν το δικαίωμα στην ιδιωτικοποίηση δημόσιου χώρου (είτε στο πλαίσιο της «νομιμοποίησης αυθαιρέτων» είτε, π.χ., στην μετατροπή των παραλιών μας χώρο ενοικίασης ξαπλωστρών/ομπρελών).
 • Νομοθέτηση ώστε περιοχές όπως το Μάτι να μην ξαναχτιστούν ως είχαν, ως δείγμα γραφής ότι η ελληνική κοινωνία μαθαίνει από τα λάθη της.
 • Ολοκλήρωση κτηματολογίου, χρήσεων γης, δασικών χαρτών, θαλάσσιας χωροταξίας, αιγιαλών, και την επικύρωση των σχετικών ευρωπαϊκών Συνθηκών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΖΩΩΝ

Μια κοινωνία που φέρεται βάρβαρα απέναντι στα ζώα δεν μπορεί να καυχιέται ότι είναι ανθρώπινη. Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:

 • Απαγορεύοντας την διατήρηση δεμένων σκυλιών, τον εγκλεισμό ζώων ή πτηνών σε αποπνικτικούς χώρους ή συνθήκες, καθώς και την διατροφή ζώων προοριζόμενα για το τραπέζι μας με ζωοτροφές που πάνε κόντρα στην φύση και την υγεία τους/μας.
 • Ενισχύοντας ηθικά και υλικά τις φιλοζωικές οργανώσεις και του εθελοντισμού που συνδράμουν στην πρόνοια για τα αδέσποτα ζώα.
 • Αποτρέποντας την θανάτωση ζωντανών πλασμάτων για λόγους ψυχαγωγίας και την σταδιακή μετάβαση από το κυνήγι στο να μάθουν οι έλληνες να επισκέπτονται την Φύση με σκοπό να παρατηρήσουν, να φωτογραφίσουν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον – αντί για να τα πυροβολήσουν.
Μετάβαση στο περιεχόμενο