Την ίδια στιγμή που τρόικα πανηγύριζε για το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το Διεθνικό Ινστιτούτο (ΤΝΙ) παρουσίαζε την αναφορά του για τον καταστροφικό αντίκτυπο της λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ελλάδα ανέκτησε τις δυνάμεις της, η οικονομία της είναι πλέον σε θέση να αναπτυχθεί και τα δημόσια οικονομικά της είναι αρκετά υγιή ώστε να εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος της χώρας. Το ΤΝΙ, εντούτοις, επισημαίνει ότι τα κριτήρια επιτυχίας της τρόικας είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα, καθώς παραγνωρίζουν το απροσμέτρητο ανθρώπινο κόστος.
Για την Κομισιόν, το σημαντικότερο κριτήριο έναντι όλων των άλλων για την Ελλάδα θα παραμείνει και τον 21ο αιώνα το κριτήριο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως τονίζει ο Ολλανδός γεωγράφος Ewald Engelen στο ανεξάρτητο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό De Groene Amsterdammer. Στη διάρκεια της κρίσης, εξανεμίστηκε διά παντός το 25% της ελληνικής οικονομίας. Νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και λιμάνια ξεπουλήθηκαν. Τα κέρδη τα καρπώθηκαν πλούσιοι Αμερικανοί, Κινέζοι και Βορειοευρωπαίοι. Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο ένα πέμπτο: ένα εκατομμύριο Έλληνες. Οι τιμές των ακινήτων παραμένουν ακόμα στο μισό της αξίας που είχαν το 2009. Η δομική φτώχεια παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και μάλιστα σημείωσε απότομη άνοδο σε αγροτικές περιοχές. Το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, ενώ παράλληλα οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Στην αναφορά του με τίτλο Η δημοκρατία δεν πωλείται (Democracy not for sale), το ΤΝΙ καταλήγει ότι η τρόικα έβλαψε βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων. Το δικαίωμα σε επαρκή τροφή και η υποχρέωση του κράτους να παρέχει τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης αγνοήθηκαν πλήρως. Πάνω από το 40% των παιδιών στην Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπο με υλική και κοινωνική αποστέρηση το 2016. Νικητές δείχνουν να βγαίνουν οι ξένοι παραγωγοί τροφίμων και οι μεγάλοι ξένοι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης απορρόφησαν τους Έλληνες μικροπαραγωγούς. Από καθαρός εξαγωγέας τροφίμων, η Ελλάδα κατέστη καθαρός εισαγωγέας. Ο Ewald Engelen μάς υπενθυμίζει το εξής πόρισμα του νομπελίστα οικονομολόγου Joseph Stiglitz: στη νέα εμπορική νομοθεσία της τρόικας για την Ελλάδα, ο ορισμός του φρέσκου γάλακτος επεκτάθηκε ώστε να φτάνει τις 10 ημέρες (έναντι 5 ημερών, σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία), γεγονός που άνοιξε την ελληνική αγορά στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων της Βόρειας Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Olivier de Schutter, πρώην ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Τροφή (2008-2014) και μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, η Ε.Ε. μπορεί να βρεθεί υπόλογη για παραβίαση του δικαιώματος των Ελλήνων στην τροφή.
Το ΜέΡΑ25 θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση αυτού του σκοπού. Το DiEM25 με τη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία (European New Deal) που προτείνει πασχίζει να θέσει τέλος στη δυσανάλογη ισχύ των μεγάλων εταιρειών και των πολιτικών πιέσεών τους στις Βρυξέλλες.
της Niki Best
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.