Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προλάβει να κλείσει ούτε τρεις μήνες ζωής και κάθε μέρα δυστυχώς βιώνουμε νέες τοξικές και ταξικές πολιτικές. Στην κατεύθυνση αυτή με αιφνίδιο και αντιδημοκρατικό τρόπο, η Κυβέρνηση με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβαίνει στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και ορίζεται πλέον ο διορισμός του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ με Υπουργική Απόφαση.
Ξεκινώντας από τον χαρακτήρα της νομοθέτησης, είναι πραγματικά απορίας άξιο τί ήταν αυτό ακριβώς που ώθησε την Κυβέρνηση σε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το εν λόγω ζήτημα; Ήταν τόσο επείγουσα για την Κυβέρνηση η αλλαγή του τρόπου ορισμού της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ; Και αν ήταν γιατί δεν το έφερε απλά ως ένα ακόμα κατεπείγον νομοσχέδιο σαν τα πολλά που μας έχει ήδη συνηθίσει; Προφανώς πέραν της βιασύνης της Κυβέρνησης μιας και επρόκειτο να εκλεγεί νέα διοίκηση του οργανισμού (την οποία η Κυβέρνηση ήθελε να προλάβει για να διορίσει ημετέρους), η Κυβέρνηση φοβόταν τις αντιδράσεις των ίδιων των Βουλευτών της, που μέσα σε ένα κατεπείγον νομοσχέδιο με τις τροπολογίες τους μπορούσαν να της χαλάσουν τα σχέδια. Έτσι με μια ΠΝΠ, η Κυβέρνηση αναγκάζει τους βουλευτές της με ένα take it or leave it για να αποσπάσει την νομιμοποίηση τους σε αυτό το έκτρωμα.
Πέραν των ανωτέρω λόγων, είναι επίσης έκδηλη και η υποκρισία της Κυβέρνησης, τόσο όσον αφορά τους περιβόητους “κανόνες καλής νομοθέτησης” που η ίδια είχε νομοθετήσει με το νομοθέτημα του “επιτελικού κράτους” και τώρα πέραν των κατεπειγόντων, φέρνει μια ΠΝΠ παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα (αφού φυσικά και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην προκειμένη περίπτωση). Όσο και όσον αφορά την γενικότερη κυβερνητική ρητορική και δήθεν πολιτική. Αυτό δηλαδή που η Κυβέρνηση από τη μία υποτίθεται πως τα βάζει με τα “κέντρα ανομίας” και εμπορίας ναρκωτικών (βλ. χαρακτηριστικά για την Κυβέρνηση: Πανεπιστήμια, Εξάρχεια, καταλήψεις κλπ.) και από την άλλη η ίδια Κυβέρνηση υποβαθμίζει τη βασικότερη δομή απεξάρτησης στη χώρα.
Βέβαια πέρα από την υποκρισία, υπάρχει και μια υποβόσκουσα πολιτική που διαπερνάει το πνεύμα και αυτής της κυβερνητικής απόφασης. Γιατί η Κυβέρνηση αποφασίζει έτσι ξαφνικά να υποβαθμίσει ένα τόσο αποτελεσματικό δημόσιο φορέα; Αφενός μεν επειδή η Κυβέρνηση με την κατάργηση του αμισθί εκλεγμένου ΔΣ και τον διορισμό έμμισθων -επιλογής του Υπουργού της- προσώπων, κομματικοποιεί έτι περαιτέρω το κράτος, ενώ παράλληλα “βολεύει” λίγους ακόμα ημετέρους. Πέραν τούτου όμως η Κυβέρνηση θα έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο μιας τόσο σοβαρής και αξιόλογης δομής, δημιουργώντας αφενός μεν τα παραθυράκια για την γνωστή και πολυαγαπημένη της “ιδιωτική πρωτοβουλία” (ο Υπουργός Υγείας έχει μιλήσει καθαρά για ΣΔΙΤ σε δομές υγείας) η οποία θα βρει ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας πάνω στον πόνο των τοξικοεξαρτημένων και των οικογενειών τους. Ενώ παράλληλα η Κυβέρνηση θα μπορέσει να βάλει τους κανόνες της και τους περιορισμούς της στο ποιοι χρήζουν την δημόσια δωρεάν βοήθεια απεξάρτησης, μη τυχόν και απεξαρτηθεί κανένας μετανάστης και δεν μπορέσει ο κ.Μητσοτάκης να πείσει το ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ ότι κάνει τα πάντα για δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής των ανθρώπων αυτών.
Η υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ είναι ένα ακόμα πλήγμα, ένα ακόμα χτύπημα της Κυβέρνησης και της ολιγαρχίας που εξυπηρετεί αυτή, έναντι των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Χρέος όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, όλων όσων δεν κάνουν εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια για όλους, χρέος του ΜέΡΑ25, είναι να αντισταθεί και να αντιπαλέψει κι αυτή την ανεκδιήγητη κυβερνητική απόφαση. Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ, κάτω τα χέρια από την απεξάρτηση.
Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.