Γιάνης Βαρουφάκης: “Δεν θα συναινέσουμε στην προσβολή των αποδήμων”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Δεκ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

 

H παρούσα Βουλή είχε μια ευκαιρία να διορθώσει μια κατάφωρη αδικία. Απευθύναμε ως ΜέΡΑ25 (με την πρόταση μας) πρόσκληση στην διόρθωση αυτής. Μια αδικία που χτυπάει το πιο έντονο κομμάτι της καρδιάς της Ελλάδας, τον ελληνισμό της διασποράς. Άνθρωποι που η πατρίδα τους έδιωξε και πολλές φορές ξεπούλησε (όπως τα παιδιά της κρίσης). Δεν συνιστά λοιπόν απλώς ένα τεχνικό και νομικό θέμα η ένταξη τους στην εκλογική διαδικασία, είναι θέμα ουσίας και δημοκρατίας.
Αυτή η ευκαιρία απονομής δικαιοσύνης και ενίσχυσης του κοινοβουλευτισμού μας, πραγματώνεται μέσα από την πραγματική απόδοση του δικαιώματος τόσο του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι στους Έλληνες μετανάστες. Ωστόσο η Κυβέρνηση με αβάσταχτη δειλά προτίμησε να “γεννήσει” επικίνδυνα επιχειρήματα και να κρυφτεί πίσω από ακροβατισμούς.
Αλλά και η αντιπολίτευση και μάλιστα η υποτιθέμενη “Αριστερά”, τάσσεται υπέρ μιας αδιανόητης διασύνδεσης της ψήφου με την κατοχή περιουσίας. Με αυτή την “λογική” γιατί να ψηφίζει ένας άστεγος από τη στιγμή που δεν κάνει δήλωση στην εφορία; Η “Αριστερά” δεν πρέπει να μπαίνει σε μικροκομματικές λογικές πολιτικής σκοπιμότητας, όπως έκανε η ΕΔΑ, όταν είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου των γυναικών παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι η πλειοψηφία τους τότε δεν θα την ψήφιζαν.
Με αυτό το νόμο λοιπόν Κυβέρνηση και τα λοιπά κόμματα της Αντιπολίτευσης προσφέρουν δυστυχώς μόνο μια “προσβολή” στους απόδημους και τίποτα παραπάνω. Εμείς στο ΜέΡΑ25 ως κόμμα αρχών δεν θα μπορούσαμε ποτέ να υπερψηφίσουμε έναν τέτοιο προσβλητικό για τους πολίτες, νόμο.
Γιατί είναι ένας νόμος που όχι μόνο δεν δίνει κάτι παραπάνω από το τίποτα, αλλά μάλιστα παίρνει πολλά και σημαντικά από τους πολίτες. Ένας νόμος που εισάγει δαιμόνια και μεγάλες απειλές για τη δημοκρατία, επιστρέφοντας σε ένα πνεύμα της “Πρωσικής Αρχής” με την διασύνδεση ψήφου και περιουσίας. Μια “επιστροφή” η οποία δυστυχώς γίνεται όχι μόνο με τη συναίνεση αλλά και με πρωτοβουλία της “Αριστεράς”.
Η δημοκρατία μας μπαίνει σε περιπέτειες με αυτό τον νόμο.
Το πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση δεν τολμάει είτε να δημιουργήσει περιφέρειες εξωτερικού όπως προτείνει το ΜέΡΑ25 και να αποδώσει (να διευκολύνει) πραγματικά και ουσιαστικά το δικαίωμα της ψήφου στους απόδημους. Είτε αλλιώς να πει ευθέως στους Έλληνες του εξωτερικού ότι τους στερεί εντελώς αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Αντιθέτως η Κυβέρνηση προτιμάει -με την σύμπραξη μεγάλης μερίδας της Αντιπολίτευσης- να προσβάλλει τους απόδημους και την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου (αφού και όσοι θα ψηφίζουν θα στερούνται του δικαιώματος σταυροδοσίας).
Με το παρόν νομοσχέδιο λοιπόν όχι απλώς δεν δίνετε κάτι στους απόδημους, αλλά αντιθέτως τους παίρνουμε κάτι και την ίδια ώρα εισάγονται δαιμόνια εντός της δημοκρατικής διαδικασίας, δαιμόνια ικανά να την υποσκάψουν εκ βάθρων.
Στο πλαίσιο αυτού του καλού δημοκρατικού αγώνα μας για το πραγματικό δικαίωμα των αποδήμων και όχι τον προσβλητικό εμπαιγμό τους, εμείς καταψηφίζουμε το σχέδιο νόμου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο