Βίντεο: «Μιλώντας στον πατέρα μου. Μια Εισαγωγή στην Τεχνοφεουδαρχία»

Δραστηριότητα, Συνεντεύξεις - videos
10 Μαρ, 2024

Στην κατάμεστη αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Μιλώντας στον πατέρα μου. Μια Εισαγωγή στην Τεχνοφεουδαρχία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών πλημμύρισε την αίθουσα και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις της εικαστικού Κυριακής Γονή, των ακαδημαϊκών Φιλίππα Χατζησταύρου (σε απευθείας σύνδεση από ΗΠΑ) και Νικόλα Θεοχαράκη, με τον δημοσιογράφο, εκδότη του ThePressProject Κωνσταντίνο Πουλή να συντονίζει τη συζήτηση, αλλά και να τοποθετείται επί του βιβλίου.

Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από το κοινό με τον Γιάνη Βαρουφάκη να εξηγεί, μεταξύ άλλων, πως «το ζητούμενο είναι να ανακτήσουμε το μυαλό μας ώστε να δημιουργήσουμε το νέο κοινόχρηστο νεφοκεφάλαιο που δεν θα είναι παραχθέν μέσο τροποποίησης της συμπεριφοράς μας, αλλά παραχθέν μέσο ανθρώπινης συνεργασίας και χειραφέτησης»

Ακολούθως, καθένας από τους ομιλητές τοποθετήθηκε επίσης επί των ερωτημάτων του κοινού, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον οικονομολόγο, επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη να υπογράφει βιβλία.

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στο βιβλίο αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει, µε τη µορφή µιας µακράς επιστολής στον πατέρα του, πώς ο καπιταλισµός δολοφονήθηκε από κάτι πολύ χειρότερο που πήρε τη θέση του. Τον καπιταλισµό τον σκότωσε το ίδιο το κεφάλαιο! Όχι το παραδοσιακό κεφάλαιο (βιοµηχανικές µηχανές, κοµπιούτερ κτλ.), αλλά µια µετάλλαξη του κεφαλαίου: µηχανές δικτυωµένες µέσω του «υπολογιστικού νέφους» (ένα είδος «νεφο-κεφαλαίου») που τρέχουν αλγόριθµους σχεδιασµένους για να διαµορφώνουν τις καταναλωτικές µας επιθυµίες και να τις ικανοποιούν άµεσα, παρακάµπτοντας έτσι τους δύο πυλώνες του καπιταλισµού: την Αγορά και το Κέρδος.

Μπαίνοντας σε ιστοσελίδες όπως Amazon κτλ., βγαίνουµε από τις αγορές και εισερχόµαστε σε πλατφόρµες συναλλαγών που θυµίζουν ψηφιακά φέουδα (ή νεφο-φέουδα) των οποίων οι ιδιοκτήτες, η νέα άρχουσα τάξη, χρεώνουν τους παραγωγούς τεράστιες προσόδους για να τους δώσουν πρόσβαση σε εµάς. Όσο για εµάς, µε κάθε µας κλικ και καθετί που «ανεβάζουµε», τους προσφέρουµε δωρεάν εργασία, όπως οι κολίγοι επί φεουδαρχίας. Και την προσφέρουµε µε ενθουσιασµό! Αυτό δεν είναι καπιταλισµός. Καλώς ήλθατε στην τεχνοφεουδαρχία!

Τον αντίκτυπο της τεχνοφεουδαρχίας τον βιώνουµε παντού. Είναι η ταφόπλακα τόσο της σοσιαλδηµοκρατίας όσο και του φιλελευθερισµού. Μεγεθύνει την οικονοµική κρίση. Καθιστά αδύνατη την αντιµετώπιση της κλιµατικής κρίσης. Τροφοδοτεί τον Νέο Ψυχρό Πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Δανειζόµενος από την ποίηση του Ησιόδου και του Οµήρου, αλλά και από τον χολλυγουντιανό Batman ή τους Mad Men, ο Βαρουφάκης αναλύει πώς το νεφοκεφάλαιο κατάφερε να υποδουλώσει τον νου µας και να απογειώσει την εκµεταλλευτική του εξουσία, εγχώρια και διεθνώς – αλλά και πώς µπορούµε να απελευθερωθούµε από την τεχνοφεουδαρχία του.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο