Ζοφερές οι προβλέψεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.
Του Χρήστου Μιχάλαρου
Ως “ιστορική ήττα της Ευρώπης” χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Απριλίου ο Γραμματέας του ελλαδικού κοινοβουλευτικού κόμματος ΜέΡΑ25 και πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για “ντόμινο” που έρχεται στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της απουσίας ευρωομολόγου που θα διαμοίραζε το βάρος αναλογικά.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, μπήκε σε μια “διαδικασία διάλυσης”.
Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο, ο κος Βαρουφάκης ανέφερε ότι, από την συγκεκριμένη ήττα, η Ευρώπη μπορεί να μην συνέλθει ποτέ.
Στην παρατήρηση ότι πολλοί Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, ακόμα και από χώρες που αρχικά υποστήριζαν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κορωνο-ομόλογο, απάντησε ότι αυτοί θα μείνουν στην Ιστορία ως οι Υπουργοί που έβαλαν το χέρι τους στην διαδικασία της αποδόμησης.
“Δεν έχει καμία σημασία πώς αυτά τα χρήματα (που θα δοθούν) θα διοχετευτούν (στην πραγματική οικονομία). Να είμαστε ξεκάθαροι: αντιμετωπίζουμε ένα οστικό κύμα που είναι πολύ χειρότερο ακόμα και από εκείνο της κρίσης των χρηματιστηρίων της Wall Street και των ευρωπαϊκών τραπεζών την περίοδο 2008-2016. Είμαστε 10 χρόνια μετά την κρίση του ευρώ που έχει αφήσει στις χώρες μας -την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, Ισπανία- λαβωμένες και με ένα πολύ υψηλό ποσοστό χρέους”, ανέφερε.
Απαραίτητη η αύξηση του δημόσιου χρέους
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το δημόσιο χρέος των χωρών είναι απαραίτητο να ανέβει, καθώς όταν υπάρχει κατάρρευση των ιδιωτικών δαπανών και των εισοδημάτων, πρέπει το κράτος να παρέμβει και να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να αντικατασταθούν τα χαμένα χρήματα. Αν δεν γίνει αυτό θα υπάρξουν πολύ περισσότερες χρεοκοπίες επιχειρήσεων και την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει η φορολογική βάση για αναπλήρωση των δημόσιων εσόδων.
“Η αύξηση του δημόσιου χρέους πανευρωπαϊκά είναι απαραίτητη, δεν είναι σφάλμα, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αποσβέσεις αυτό το μεγάλο σοκ που έχουν πάθει οι οικονομίες της ευρωζώνης. Όμως, όταν η αύξηση βρίσκει την Ευρώπη σε μια πλήρως ασυμμετρική κατάσταση, με μια Ιταλία που το χρέος της δεν ήταν βιώσιμο πριν τον κορωνοϊό, μια Ελλάδα με 180% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, για σκεφτείτε τι θα γίνει”, είπε.
Εκείνο, που αποφασίστηκε είναι να μην υπάρξει ευρωομόλογο, ένα “εργαλείο” δηλαδή που πολλοί υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο το κοινό νόμισμα μπορεί να αποσβένει τις κρίσεις που δημιουργούνται στην οικονομία.
“Δεν χρειάζεται να είναι κανένας σοβαρός επιστήμονας για να καταλάβει ότι όταν δημιουργείς κοινό νόμισμα, χρειάζεσαι κι ένα κοινό χρέος”, σημείωσε.
“Δηλητηριώδες το δάνειο από τον ESM”
Ωστόσο το Eurogroup, αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να στηρίξει τα κράτη. Αυτό σημαίνει νέο χρέος, έστω και με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, κάτι που θα αυξήσει μεν τα βάρη των κρατών, -όπως και απαιτείται- ωστόσο με ταυτόχρονη αύξηση των ελλειμμάτων, κάτι που σε ένα χρόνο από σήμερα, όπως εξήγησε, θα βαρύνει πολύ τις εθνικές οικονομίες, όσες διευκολύνσεις κι αν γίνουν στο μεταξύ από τον μηχανισμό επιτήρησης.
Σύμφωνα με τον κο Βαρουφάκη, μπορεί οι αρχικές πρόνοιες του προγράμματος που αποφασίστηκε μπορεί να μην έχει προαπαιτούμενα, αλλά αυτά θα έρθουν στην συνέχεια.
“Όταν οι οικονομία θα συνέρχεται από τον κορωνοϊό, θα μας έρθει μια λιτότητα πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην αρχή της κρίσης του ευρώ, η οποία στην Ελλάδα κατέστρεψε το 1/4 του εθνικού εισοδήματος και έστειλε 1 εκ. κόσμου στο εξωτερικό. Αυτό είναι που προδιαγράφεται αυτή την στιγμή”, ανέφερε και χαρακτήρισε το δάνειο από τον ESM ως “δηλητηριώδες”.
Στρατόπεδα κρατών-μελών
Ερωτηθείς αν ο ίδιος βλέπει να διαμορφώνονται στην Ευρώπη τα ίδια στρατόπεδα χωρών όπως στην χρηματοπιστωτική κρίση πριν από λίγα χρόνια, ο κος Βαρουφάκης απάντησε ότι ποτέ δεν έβλεπε μια σύγκρουση Βορρά-Νότου, όπως συνήθως λέγεται.
“Για μένα το πρόβλημα είναι ο Νότος, εμείς οι ίδιοι, οι οποίοι πάντα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση διχόνοιας και δεν μπορούσαμε ούτε μέσα στις χώρες μας να ξεπεράσουμε τις κομματικές αντιθέσεις, βρίσκοντας μια κοινή στάση. Αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ τελικά ήταν εθνικά επιζήμιο για όλους μας”, επισήμανε.
Τελικά ποιος κερδίζει;
Στο ερώτημα αν κάποιος κερδίζει από αυτές τις αποφάσεις, ο κος Βαρουφάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει “μία Γερμανία” ή “μία Ελλάδα” ως ενιαίες οντότητες, αλλά άνθρωποι μέσα στις χώρες που έχουν διαφορετικά συμφέροντα.
“Τα τελευταία 15 χρόνια, τουλάχιστον το 45% του πληθυσμού των Γερμανών βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται. Υπάρχει και αυτή η Γερμανία που έχασε από την διαχείριση της κρίσης του ευρώ μέσα από σκληρή λιτότητα στο Νότο. Βέβαια, πολλοί Γερμανοί κέρδισαν. Όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει μια ολιγαρχία που κέρδισε πάρα πολλά με το 3ο και το 4ο μνημόνιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων στα ταμεία που έστησαν οι ίδιοι. Δεν πρέπει λοιπόν να βλέπουμε Βορρά και Νότο, αλλά συμφέροντα. Την ώρα που το σύνολο της κοινωνίας συρρικνώνεται και η Ευρώπη αποδυναμώνεται, κάποια συμφέροντα με μεγαλύτερη επιρροή στις κυβερνήσεις, ωφελούνται”, επισήμανε.
Το όπλο του βέτο
Επανέλαβε δε ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας, θα ήταν να ασκήσει βέτο, καθώς αυτό είναι το μόνο όπλο που δίνει ακόμα και στις πιο μικρές χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποθέτοντας ότι σε αντίστοιχη περίπτωση ο Γερμανός ομόλογός του θα το έπραττε.
“Από το 1992 που γράφτηκε η περίφημη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας ένα κοινό νόμισμα, έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα, βάζοντας το τραίνο της Ευρώπης σε μια ράγα που οδηγεί σε μια διχάλα: ή πας προς την ομοσπονδοποίηση ή προς την διάλυση. Αυτή η διχάλα έχει έρθει. Αν δεν ομοσπονδοποιηθούμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;”, διερωτήθηκε.
Ιδέες για παγκόσμια κυβέρνηση
Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις πρώην ηγετών όπως ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν ή ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας για ενός τύπου “παγκόσμια διακυβέρνηση”, ο κος Βαρουφάκης θεώρησε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που αποτυγχάνει ακόμα και μια διακυβέρνηση της Ευρώπης
“Αυτό που είναι σωστό είναι η δημιουργία ενός άλλου χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο να μην βασίζεται πλέον στο αμερικανικό δολάριο που δεν μπορεί πλέον να σηκώσει την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Μιλάμε για μια νέα λογιστική μονάδα, αν όχι νόμισμα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα νέο Μπρέτον Γουντς. Αν εμείς οι Ευρωπαίο μετά από 70 χρόνια ενοποίησης δεν μπορούμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό ομόλογο, ένα κοινό Υπουργείο Οικονομικών κι ένα πραγματικό κοινοβούλιο που να μπορεί να νομοθετεί και να έχει λόγο στον τρόπο με τον οποίο δανείζεται, ξοδεύει και γιατρεύει τις πληγές της η ΕΕ, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάνουμε μαθήματα στους άλλους για παγκόσμια διακυβέρνηση”, κατέληξε.
Ακούστε την συζήτηση όπως έγινε στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο:
Πηγή: economytoday.sigmalive.com
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.