Βαρουφάκης προς Χατζηνικολάου: «Αν επιλέγετε να μιλάτε ως εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ θα λαμβάνετε ανάλογη απάντηση»

Συνεντεύξεις - videos
17 Μάι, 2022

Πολύ λίγο μετά την αρχή της συνέντευξης που πήρε σήμερα το πρωί ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο ραδιόφωνο του Real FM, ο δημοσιογράφος εγκάλεσε με ένταση τον καλεσμένο του επειδή… δεν είχε να πεί έναν καλό λόγο για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ιδιαίτερα εκνευρισμένος που ο Γιάνης Βαρουφάκης θεώρησε ότι, πέραν της «ευχάριστης ατμόσφαιρας στον Λευκό Οίκο», δεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό όφελος για την χώρα, ο κ. Χατζηνικολάου έκρινε σκόπιμο να διακωμωδήσει την στάση του ΜέΡΑ25. Εύλογα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στον κ. Χατζηνικολάου: «Αν επιλέγετε να μιλάτε ως γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, θα λάβετε την αντίστοιχη απάντηση».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Χατζηνικολάου εξεμάνη και με υψηλά ντεσιμπέλ επικοινωνιακής «οργής» κάλυψε την φωνή του προσκαλεσμένου του. Προφασιζόμενος τον «θιγμένο», και απειλώντας ότι θα διακόψει την συνέντευξη, πάσχισε να σκεπάσει με θόρυβο την ουσία αυτού που έπρεπε πάση θυσία να μην ακουστεί. Ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως ούτε πτοήθηκε ούτε έχασε την ψυχραιμία του αλλά, εν μέσω δημοσιογραφικής κακοφωνίας, απάντησε επί της ουσίας, η οποία έχει ως εξής:

«Οι ΗΠΑ είναι η βασική δύναμη που καθορίζει τα πράγματα στην περιοχή μας, στα ελληνοτουρκικά, στην Ουκρανία, στη Ρωσία και εκεί βλέπω το απόλυτο μηδέν από πλευράς ελληνικής διπλωματίας, μια μεγάλη τρύπα στο νερό. Αντίθετα με τον Ερντογάν ο οποίος παίζει ένα παιχνίδι βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει καμία στρατηγική εκτός από το να λέει «ναι σε όλα» και να εισπράττει μία «ωραία ατμόσφαιρα» στην Ουάσινγκτον, που χαροποιεί έναν κ. Μητσοτάκη οποίος κατόπιν επιστρέφει στην Αθήνα με άδειο καλάθι.»

«Είδατε τι συνέβη τώρα με τη Σουηδία και με τη Φινλανδία, οι οποίες για δικούς τους λόγους –δε θα τους κρίνω- αιτούνται την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Βγαίνει ένας Ερντογάν ο οποίος ζητάει μισανθρωπικά και απάνθρωπα πράγματα, όπως για παράδειγμα να σταματήσει η στήριξη από τη Σουηδία των Κούρδων, να υπάρξουν απελάσεις μαχητών του PKK… Πράγματι, η είσοδος της Σουηδίας και τη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανοίγει ξανά την όλη βεντάλια των ζητημάτων του τι είναι το ΝΑΤΟ, τι κάνει το ΝΑΤΟ, ποιος είναι ο στόχος του. Θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης, ιδίως στην Ουάσινγκτον, σε αυτό το πλαίσιο, να δείξει ότι η Ελλάδα είναι με τη σωστή πλευρά του Δικαίου και της Ιστορίας, όπως αρέσκεται να λέει ο κ. Μητσοτάκης, και να απαιτήσει, για παράδειγμα, από το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί τα ανατολικά μας σύνορα. Θα μπορούσε ακόμα να απαιτήσει την άρση του casus belli από πλευράς Άγκυρας. Δεδομένου του ανακατεύεται ξανά η τράπουλα του ΝΑΤΟ, θα έπρεπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να το χρησιμοποιήσει για να λύσει το πρόβλημα που είχαν οι κυβερνήσεις από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα. Είμαστε σε μία συμμαχία που δεν μας εγγυάται τα σύνορά μας από τη χώρα η οποία τα επιβουλεύεται

«Η θέση της Ελλάδας βρίσκεται σε πολύ πιο λεπτό σημείο από αυτή του Ερντογάν. Ο Ερντογάν έχει κερδίσει και μέσα από τον πόλεμο της Ουκρανίας και παίζοντας αυτό το χυδαίο παιχνίδι για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας, έχει κερδίσει στη γεωπολιτική σκακιέρα εντός του ΝΑΤΟ ενώ η Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί τις ευκαιρίες που μας έδωσε η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας να θέσουμε θέμα casus belli και ασφάλειας των ελληνικών συνόρων εξ ανατολών. Αυτό θα ήταν η χειροπιαστή επιτυχία του κ. Μητσοτάκη.»

«Όσον αφορά την «κακή» συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, βλέπετε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν μία στο καρφί και μία στο πέταλο, και με τον Πούτιν, και με την Ουκρανία. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε όπλα στην Ουκρανία και την επόμενη μέρα ο κ. Ζελένκσι ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ερντογάν βγαίνει κερδισμένος απέναντι σε ένα Μητσοτάκη ο οποίος δεν έχει σχέδιο. Πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, βλέπει τον κ. Ερντογάν, τον ακούει προσεκτικά, δεν έχει κάτι να αντιπροτείνει, δεν προσπαθεί καν να τον στριμώξει, παραδείγματος χάριν, προβαίνοντας σε έκκληση για περιφερειακή διεθνή διάσκεψη για ζητήματα χάραξης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο – μια έκκληση που θα δημιουργούσε διπλωματικό πρόβλημα στον Ερντογάν.»

«Είμαστε μία χώρα της οποίας η κυβέρνηση ενθουσιάζεται που τους δέχονται και τους κερνούν τσάι ή καφέ στον Λευκό Οίκο, αλλά επί της ουσίας, και συστηματικά, στην σκακιέρα της γεωστρατηγικής της Ανατολικής Μεσογείου, επειδή έχεις έναν Πρωθυπουργό του «ναι» σε όλα (κάτι για το οποίο μας είχε προειδοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’70 ότι δεν αποδίδει εντός του ΝΑΤΟ), συνεχώς χάνουμε πόντους.»

«Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι καθαρή. Δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσουμε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία… Το να νομίζουμε ότι θα επικυριαρχήσουμε στο Αιγαίο μέσα από μία κούρσα εξοπλισμών αποτελεί αφροσύνη»

Έχει ενδιαφέρον ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε λίγες μέρες στο γεωπολιτικό λόγο που εκπέμπεται από το ΜέΡΑ25 και το Γιάνη Βαρουφάκη: Μετά την άμεση επίθεση του κ. Μητσοτάκη στο Διεθνές Κάλεσμα για Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων, εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς και παρουσία του Τζέρεμι Κόρμπιν και της Έτζε Τεμελκουράν, ήρθε αυτή η ολομέτωπη επίθεση από προβεβλημένο δημοσιογράφο – με την συμπεριφορά του οποίου (ακούσια ή εκούσια) αποσιωπήθηκε και αυτή η σημαντική διεθνής πρωτοβουλία για Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων και, βέβαια, οι αποφάσεις του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 που αφορούν τόσο τη δημιουργία αντι-δεξιού μετώπου όσο και την παλλαϊκή, διεθνή συστράτευση εναντίον όλων των στρατιωτικών μπλοκ.

Η ενόχληση του κατεστημένου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΜέΡΑ25 τους χαλάει τα σχέδια προς όφελος της Ειρήνης και της Ενότητας των λαών εναντίον της ολιγαρχίας-χωρίς-σύνορα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο