Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Φεβ, 2019

Για άλλη μια φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Χαιρετίζουμε φυσικά την οποιαδήποτε προσπάθεια και συζήτηση για την ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή επίλυση προβλημάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με την συνάντηση των δύο ηγετών κάνουν λόγο για πιέσεις πετρελαϊκών συμφερόντων στην ελληνική και τουρκική πλευρά για την εξεύρεση μιας φόρμουλας που θα συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στην εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η  ψηφισμένη πανευρωπαϊκά από τα μέλη μας θέση του ΜέΡΑ25 είναι ένα ηχηρό ΌΧΙ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Τα ορυκτά καύσιμα ανήκουν στο παρελθόν, είναι εξαιρετικά επιζήμια για το περιβάλλον και ειδικά για μια περιοχή σαν την Ελλάδα που έχει ως βαριά βιομηχανία, όπως συνηθίζεται να λέγεται, το φυσικό κάλλος της χώρας, τον τουρισμό με άλλα λόγια. Παράλληλα, είμαστε βέβαιοι πως η όποια εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν θα ωφελήσει στο ελάχιστο τους λαούς αλλά τις κατά τόπους ολιγαρχίες, που θα καρπωθούν τα κέρδη, αφήνοντας στους πολίτες το κόστος. 

Εν κατακλείδι, αναφορικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το ΜέΡΑ25 τονίζει πως ό,τι καθιστά δύσκολη την δράση των Τούρκων δημοκρατών ζημιώνει την Ελλάδα. Κι ό,τι διευκολύνει την δράση των Τούρκων δημοκρατών οφελεί την Ελλάδα. Βάσει αυτού του σκεπτικού οφείλουμε να πορευθούμε.

Τομέας Εξωτερικών & Άμυνας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο