Τράπεζες που στήριξε το δημόσιο και οι φορολογούμενοι με 47 δις ετοιμάζονται να πωληθούν για 1 και 2 δις!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Ιαν, 2023

Διαβάζουμε ότι το ΤΧΣ προτίθεται να ρευστοποιήσει τα μερίδιά του, μερίδια του δημοσίου δηλαδή, στις συστημικές τράπεζες και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον των «επενδυτών» για το σύνολο του χαρτοφυλακίου του, δηλαδή το 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Bank και το 1,4% στη Eurobank.

Θυμίζουμε, ότι οι μνημονιακές Κυβερνήσεις πήραν από τον ESM περίπου 47 δις δανείων και τα φόρτωσαν στο χρέος της χώρας, κι άρα στο μέλλον των επόμενων γενιών, για να «στηρίξουν» αυτές τις τράπεζες. Οπότε οτιδήποτε λιγότερο λάβει το ΤΧΣ, και κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο, από τις πωλήσεις των μεριδίων του, θα συνιστά, τουλάχιστον, έγκλημα σε βάρος των φορολογουμένων.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση δεν είναι που διατείνεται ότι η οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα από δω και πέρα κι ότι οι τράπεζες θα μεσουρανούν μετά και τις σχετικές αυξήσεις των επιτοκίων, με τις τιμές και τις αξίες να ανεβαίνουν κ.λπ; Γιατί δεν κρατάει, λοιπόν, το ΤΧΣ τις μετοχές αυτές, ώστε να ανέβει και η δική τους αξία, ενώ αντίθετα επεξεργάζεται σενάρια ξεπουλήματος της περιουσίας του δημοσίου στις τράπεζες αυτές;

Ούτε καν οι τραπεζίτες αυτή τη στιγμή επιθυμούν να υπάρξει μια τέτοια κίνηση, όμως η τρόικα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας αφήσει, λοιπόν, η Μητσοτάκης Α.Ε. και το υπόλοιπο μνημονιακό τόξο τα παραμύθια περί «εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία», όταν οι Κυβερνήσεις και τα οικονομικά επιτελεία συνεχίζουν να πορεύονται πιστά στις επιταγές των μνημονίων.

Στον αντίποδα, το ΜέΡΑ25 προτείνει την δημιουργίας μιας νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα «απορροφήσει» το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, ώστε η περιουσία του δημοσίου να αποτελεί εχέγγυο, και όχι λάφυρο για ξεπούλημα, που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και μαζί με την δημιουργία του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «Δήμητρα» θα δώσει την αναγκαία ώθηση στην οικονομία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο