Τομέας Υγείας: Οι θανατηφόρες διακρίσεις είναι εδώ και βασιλεύουν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Μαρ, 2021

Μέσα στο πλαίσιο της ωμής εργαλειοποίησης της πανδημίας προς επιτάχυνση των χρεοδουλοπαροικιακών ρυθμίσεων εντάσσεται και η συνειδητή απόκρυψη, εκ μέρους της κυβέρνησης, όλων των δημογραφικών στοιχείων της πανδημίας που διευκολύνουν την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ωστόσο, τα έμμεσα στοιχεία ανάμεσα στους θανάτους, που είναι το μόνο ακλόνητο και μη αμφισβητούμενο δεδομένο, δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία πραγματοποιείται τριών επιπέδων διάκριση (διαλογή) του πληθυσμού που περιθάλπεται.

Η πρώτη διάκριση γίνεται στο επίπεδο της νοσοκομειακής κατάρρευσης και προκύπτει από τους θανάτους διασωληνωμένων πριν προλάβουν να βρουν κρεβάτι στη ΜΕΘ και από τη μεγάλη θνησιμότητα εντός των ελληνικών ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες καταγγελίες σοβαρών ιατρικών λαθών, στο πλαίσιο της πρόχειρης, απρογραμμάτιστης και απευκταίας μέχρι τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως καμία προετοιμασία.

Το δεύτερο είδος διακρίσεων έχει να κάνει με την ιατρική αντιμετώπιση του κορωνοϊού κατά προτίμηση, σε σύγκριση με τα άλλα εξίσου θανατηφόρα νοσήματα και αποτυπώνεται στην αύξηση των παραπανίσιων θανάτων ανεξαρτήτως αιτίας στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, έναντι του μέσου όρου της πενταετίας, με ρεκόρ 5-ετίας κατά 8% στο 2020, που υποτίθεται ότι ήταν η χρονιά της επιτυχίας και ήδη κατά 20% στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το τρίμηνο της απότομης προσγείωσης της κυβέρνησης, από τους γαλανούς ουρανούς του στρουθοκαμηλισμού και της υποκρισίας, στα βράχια της αλήθειας. Αυτό συμβαίνει διότι οι θάνατοι που δεν καταγράφονται ως “θάνατοι απο κορωνοϊό” είναι αυξημένοι σημαντικά.

Τέλος, το τρίτο είδος διακρίσεων, που κανείς δεν έχει τολμήσει να αποτυπώσει ως τώρα, είναι η ταξική προέλευση των θανάτων. Είναι σίγουρο ότι αν αποτολμηθεί ποτέ να γίνει τέτοια ανάλυση, θα αποδειχθεί περίτρανα ότι, παρόλο που η διάδοση του κορωνοϊού όντως δεν γνωρίζει ταξικά όρια, οι φτωχοί, οι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι οικογένειες με ελάχιστα τετραγωνικά στη διάθεσή τους, οι εργαζόμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί, για τους οποίους είναι άπιαστη πολυτέλεια η απώλεια του μεροκάματου, οι μολυσμένοι που “μένουν σπίτι” τηρώντας τις τυφλές οδηγίες του ΕΟΔΥ χωρίς πρόσβαση σε ιδιώτη γιατρό, όλοι αυτοί νοσούν σοβαρά και πεθαίνουν από κορωνοϊό, όπως ως σήμερα και από σχεδόν όλα τα άλλα αίτια, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο οι εισοδηματικά ανώτεροι.

Τα μέτρα της κυβέρνησης όλο τον προηγούμενο χρόνο είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από “έξυπνα” και αυτό το πληρώνουμε όλοι με τις ζωές μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο