Τομέας Υγείας: Κάθε lockdown μετά τον αιφνιδιασμό του Μαρτίου συνιστά ξεκάθαρη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων αγορών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Σεπ, 2020

Αν δεν φτάνουν τα κρεβάτια προφανώς χρειάζονται κι άλλα, περισσότερα από τα 930 κατά τον κ. Κικίλια ή 1000 κατά τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά το βασικό ζήτημα δεν είναι ποτέ μόνο το εμφανές: δεν πρόκειται για τα κρεβάτια, τα δωμάτια και τα άλλα άψυχα, μα για το προσωπικό που δεν υπάρχει (ώστε μάλιστα, από επαρχιακά νοσοκομεία να αναφέρεται ακόμη και η χρήση άλλων παραϊατρικών εργαζομένων στη θέση νοσηλευτών). Αυτό όφειλαν να το έχουν σκεφτεί ιδίως πριν το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς να εντοπίζονται παρά μόνο σε ελάχιστο ποσοστό τα εισαγόμενα κρούσματα,: να κάνουν προσλήψεις, να κάνουν εκπαίδευση, να κάνουν ασκήσεις. Πριν από το άνοιγμα των σχολείων, επίσης: οι χώροι να απολυμανθούν, να προσληφθεί το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, να προβλεφθούν νέες αίθουσες, τα παιδιά να μοιραστούν σε αυτές ανάλογα με τα τετραγωνικά τους και να υπάρξει μέριμνα για την τηλε-εκπαίδευση όσων παιδιών δεν θα μπορούν να προσέρχονται. Πριν από την επιστροφή του κόσμου στα αστικά κέντρα σε πλήρες ωράριο εργασίας, να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών και να έχουν υπάρξει οι προβλέψεις ώστε οι απασχολούμενοι στο μεροκάματο να μην τιμωρούνται σε περίπτωση μόλυνσης ουσιαστικά με την απώλεια πολύτιμου εισοδήματος ή/και της δουλειάς τους, να κάθονται σπίτι όταν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα και να υπάρχουν διαθέσιμα τα τεστ για να τα κάνουν δωρεάν και με τρόπο αυτόματο, χωρίς να παρατηρούνται διχογνωμίες μεταξύ των γιατρών ή άρνηση στην εκτέλεσή τους. Περί της ευρείας και καλυπτόμενης από τα ταμεία εκτέλεσης των διαγνωστικών εξετάσεων, τα πράγματα παραμένουν στο σκοτάδι.

Όλα αυτά απαιτούν τώρα χρόνο, μα ο χρόνος υπήρξε! Απαιτούν και χρήμα και το χρήμα, έστω και μνημονιακού χαρακτήρα, επίσης διατίθεται, αλλά σε λάθος δρόμους. Η προτεραιότητα δόθηκε επανειλημμένα σε λύσεις γρήγορες, πρόχειρες, κοντόφθαλμες, χαμηλής ή αστείας ποιότητας και συμφέρουσες. Αντί για τεστ-τεστ-τεστ, η πολιτική που ακολουθείται είναι μάσκες-λουκέτα-απαγορεύσεις. Σε ιατρικά προβλήματα, τα αστυνομικά μέτρα μόνο να ακολουθούν μπορούν τα ιατρικά. Η αντιστροφή όχι μόνο θυσιάζει τις ελευθερίες, αλλά και τελικά δεν αποδίδει.

Παράλληλα, και δυστυχώς, δεν είναι μόνο τα αστικά κέντρα σε δεινή θέση. Το μεγάλο επόμενο βαρομετρικό χαμηλό τάξης υγειονομικού τυφώνα (εντός του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου) θα έχει να κάνει με την επαρχία, όπου εκτός από χειρότερα υποστελεχωμένα, τα νοσοκομεία είναι και παντελώς άμαχα και άπειρα. Είτε το lockdown στα αστικά κέντρα θα συνοδευτεί και από την επίσης βαρύτατων οικονομικών συνεπειών απαγόρευση των ταξιδιών από και προς αυτά, είτε η διασπορά του ιού από τα αστικά κέντρα σύντομα θα μεταφερθεί παντού.

Είχαμε πει έγκαιρα και σε ανύποπτο χρόνο ότι κάθε lockdown μετά τον αιφνιδιασμό του Μαρτίου θα συνιστά ξεκάθαρη επιβεβαίωση της αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων αρρύθμιστων αγορών του ελάχιστου και μαζί και αναχρονιστικού κράτους (και των υποστηρικτών τους) επάνω στο πιο σημαντικό: την αποτροπή αχρείαστων απωλειών ανθρώπινων ζωών. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και τώρα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο