Τομέας Τουρισμού: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – η ανάκαμψη του τουρισμού σε ασφαλείς συνθήκες είναι απαραίτητη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Σεπ, 2020

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης επισήμανε σε συνέντευξη του μεταξύ άλλων ότι: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε και θα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη», δήλωση υπεραισιόδοξη αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο πλήγμα που υπέστη ο ελληνικός τουρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο αποκλεισμός λόγω COVID-19 επέφερε σημαντικές απώλειες στα τουριστικά έσοδα της χώρας, τα οποία – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ συνολικά για το 2020, έναντι 18,5 δισ. ευρώ το 2019.

Οι δραματικά μειωμένες αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, η έλλειψη εφαρμογής σαφών πρωτοκόλλων υποδοχής στη χώρα, οι πρωτοφανείς κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων, το αίσθημα ανασφάλειας των ταξιδιωτών είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που πολλές επιχειρήσεις βλέπουν τον τζίρο τους να έχει μειωθεί πάνω από 50%, ενώ το 40% των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα ανοίξει καν μετά την καραντίνα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΕΑ. Παράλληλα, τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως ο περιορισμός του ωραρίου, φέρνουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του κλάδου, που πασχίζουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες και οργανώνουν πανελλαδικά διαμαρτυρίες διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα τους. Όσο λοιπόν και αν η κυβέρνηση της ΝΔ περηφανεύεται με δηλώσεις ότι «Η τουριστική αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», τα νούμερα που παραθέτουν τα Επιμελητήρια και οι φορείς του κλάδου αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο· και τα νούμερα αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία…

Στην αναζήτηση της εξόδου από αυτήν τη βαθιά κρίση, η ανάκαμψη του τουρισμού σε ασφαλείς συνθήκες είναι απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει και για την αγροτική ανάπτυξη, η οποία είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Η επιτυχής σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, είναι ένα δύσκολο αλλά απολύτως απαραίτητο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου πρώτο και αναγκαίο βήμα θεωρείται η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα έχει στο επίκεντρο την αγροτουριστική ανάπτυξη, μέσω της εκπαίδευσης, των επενδύσεων, της τεχνολογίας και των καινοτόμων εφαρμογών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο