Τομέας Τουρισμού ΜέΡΑ25: Για τις επιπτώσεις της επιδημίας του Κορωνοϊού στον Ελληνικό Τουρισμό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Απρ, 2020

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς πανδημίας που εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, το γεγονός αυτό οδήγησε τις αρχές να πάρουν σχετικά μέτρα. Μέχρι σήμερα η έξαρση εξελίσσεται σταδιακά αλλά ήπια και παρά τα ληφθέντα μέτρα που περιόρισαν την διασπορά του ιού, η παρουσία του και οι συνέπειες του είναι και θα είναι για εβδομάδες εδώ.

Πέρα από τις πολύ σημαντικές αυτονόητες επιπτώσεις στην υγεία, η οικονομία και ιδιαίτερα ο Τουρισμός πλήττονται καίρια. Ήδη η τουριστική περίοδος του Πάσχα έχει χαθεί κι αν δεν περιοριστεί η επιδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο το πιθανότερο είναι να χαθεί και ολόκληρη η φετινή Τουριστική περίοδος. Η καθοριστική συνεισφορά και η σημασία του Τουρισμού στην Ελληνική οικονομία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα που ήδη καρκινοβατεί μια δεκαετία μέσα στην Χρεοδουλοπαροικία των δανειστών.

Μεγάλης σημασίας κρίνεται η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που πρέπει να εκπέμψει η πολιτεία, τόσο στους πολίτες της όσο και στους μελλοντικούς επισκέπτες της. Ο εγχώριος έλεγχος της νόσου το συντομότερο δυνατό με κάθε μέσο, η συμμετοχή στην διεθνή έρευνα των φαρμάκων με άμεση πρόσβαση σε αυτά και η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας επιβάλλεται πλέον όχι μόνο υπό το πρίσμα ενός κράτους πρόνοιας αλλά και με κάθε φιλελεύθερη αντίληψη.

Ο Τουρισμός σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και μάλιστα ενεργά. Από τα ληφθέντα μέτρα έχουν κλείσει σχεδόν το σύνολο των Ξενοδοχείων της επικράτειας. Εφόσον ο αριθμός των ασθενών αρχίζει να αυξάνεται και οι συνθήκες πανδημίας λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε Κίνα να μπορούμε να κατασκευάσουμε νέα Νοσοκομεία σε μια βδομάδα.

Προτείνουμε λοιπόν, την αξιοποίηση των κλειστών πλέον δομών διαμονής και την μετατροπή σε Κλινικές προκειμένου να νοσηλευτούν τα περιστατικά μέτριας συμπτωματολογίας ώστε τα Νοσοκομεία και οι ΜΕΘ να περιθάλψουν τους βαριά νοσούντες. Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές- μάλιστα ικανότατοι -υπάρχουν για να τις στελεχώσουν, οι κλίνες και οι εγκαταστάσεις υπάρχουν κι απομένει η μετατροπή και
ο εξοπλισμός των κτιρίων με την αντίστοιχη αποζημίωση τόσο στους ξενοδόχους επιχειρηματίες όσο και στους εργαζόμενους τους. Και ενώ τα οφέλη θα είναι προφανώς πολλαπλά, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων έπρεπε να ξεκινήσει χθες. Επίσης, θεωρούμε απαραίτητη την παραχώρηση δωρεάν διανυκτέρευσης στις τουριστικές μονάδες που βρίσκονται κοντά σε κρατικά
νοσοκομεία για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που επιλέγουν να μην ρισκάρουν τη διανυκτέρευσή τους με τις οικογένειές τους με στόχο τη διασφάλιση της μη εξάπλωσης του ιού. Τα τυχόν έξοδα και την απασχόληση προσωπικού θα αναλάβει να καλύψει η κυβέρνηση.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν των απαγορεύσεων λειτουργίας τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης(air-bnb). Οφείλουμε να προστατέψουμε τους ιδιοκτήτες και τον τοπικό πληθυσμό αλλά και τους επισκέπτες από την διασπορά του ιού κλείνοντας και τα εν λόγω καταλύματα. Συνεπώς να τύχουν οικονομικής στήριξης των ιδιοκτητών τους που θίγονται λόγω
κλεισίματος αποκλειστικά για μία μονάδα ανά ΑΦΜ και μόνο σε περίπτωση που αποτελεί το μοναδικό φορολογητέο εισόδημα του κατοίκου.

Τέλος θεωρούμε αυτονόητη την ύπαρξη οικονομικής πρόβλεψης τόσο για την στήριξη των πληγέντων εργαζομένων και επιχειρήσεων, για όσο διαρκέσει η απαγόρευση λειτουργίας τους, όσο και τη στήριξη του κλάδου κατά την επιστροφή του στην κανονικότητα με ευνοϊκές ρυθμίσεις και προώθησης του τουριστικού προϊόντος διεθνώς. Οι συνθήκες του lock down επιβάλλουν την λήψη κάθε δυνατού μέτρου για να προστατευθεί ο Τουρισμός και κατά συνέπεια σε μεγάλο βαθμό η Ελληνική οικονομία.

Τομέας Τουρισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο