Τομέας Προστασίας Περιβάλλοντος: Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ή «Ταλαιπωρώ»;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Δεκ, 2020

Πληθώρα διαμαρτυριών αγανακτισμένων μηχανικών-μελετητών έρχεται να καταδείξει πως το φιάσκο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το νέο πολυδιαφημιζόμενο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε αρκετές Περιφέρειες, έγκειται στο γεγονός πως στα πρώτα 20 λεπτά λειτουργίας και ενώ είχαν κατατεθεί περίπου 5.000 αιτήσεις (παράδειγμα Ηπείρου), το σύστημα έβγαλε μήνυμα εξάντλησης των πόρων και στη συνέχεια έκλεισε.

Σύμφωνα με διαμαρτυρίες, επειδή καταγράφεται η χρονική στιγμή της υποβολής, μηχανικός δήλωσε ότι στις 10.16΄ έβγαινε μήνυμα περί εξάντλησης των χρημάτων, ενώ άλλος μηχανικός στις 10.22΄ υπάχθηκε κανονικά. Αυτό εγείρει αμφιβολίες για το πόσο αδιάβλητη είναι η διαδικασία.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με αυτό τον τρόπο επιδοτούνται τελικά οι ¨γρήγοροι¨ μηχανικοί/ιδιοκτήτες και όσοι διαθέτουν καλή σύνδεση και όχι όσοι αποδεδειγμένα και με επιστημονικά κριτήρια χρησιμοποιούν την επιδότηση πιο αποτελεσματικά και ευεργετικά για το περιβάλλον. Δεν γίνεται δηλαδή μετέπειτα φιλτράρισμα ώστε να αξιολογηθούν οι προτάσεις/αιτήσεις βάσει βαθμού παρέμβασης, παλαιότητας κτιρίου, εισοδηματικών κριτηρίων κ.λπ. αλλά το μόνο κριτήριο είναι η ταχύτητα…

Παρεμπιπτόντως, η ταχύτητα ως μοναδικό κριτήριο ευνοεί κατά κανόνα τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες που διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού για να καταθέσει ταυτόχρονα αιτήσεις εκ μέρους των πελατών τους, επιτείνοντας την αδικία εις βάρος των ιδιωτών μηχανικών.
Την εποχή της Κλιματικής Αλλαγής, η εξοικονόμηση ενέργειας που είναι ένα εκ των ων ουκ άνευ μέτρο αντιμετώπισής της, γίνεται από την κυβέρνηση με προχειρότητα, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα ενός κατά τα άλλα σημαντικού για το περιβάλλον προγράμματος του οποίου την αξία αποδεχόμαστε.

Ο τομέας Περιβάλλοντος του ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική του υπουργείου και καλεί (μαζί με όλους τους αγανακτισμένους πολίτες) τον αρμόδιο υπουργό, κ. Χατζηδάκη να επιληφθεί του θέματος που αφορά πολίτες και περιβάλλον.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο