Τομέας Πράσινης Μετάβασης: Μπορούν οι περιοχές Natura να γίνουν πίστες αγώνων αυτοκινήτων;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Δεκ, 2020

Εν μέσω κορονοϊού βλέπουμε πως το περιβάλλον δέχεται μεγάλη πίεση. Περιοχές φυσικού κάλλους όπως η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, προστατευόμενη περιοχή Natura, «χρησιμοποιούνται» για να ικανοποιήσουν τα γυρίσματα του τηλεοπτικού παιχνιδιού GNTM.

Μεγάλου κυβισμού τζιπ και μηχανές έκαναν cross προκειμένου οι παίκτες να φωτογραφηθούν σε… φυσικό περιβάλλον. Μόνο που το φυσικό περιβάλλον δεν είναι παιδική χαρά. Έχει σημαντικής αξίας οικοσυστήματα που χωρίς αυτά διακόπτεται η συνέχεια της ζωής.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ελαφονήσου αναφέρει: «Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα οποία, όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύονται.»

Είναι απορίας άξιο λοιπόν για ποιόν λόγο η δημοτική αρχή χορήγησε άδεια στην παραγωγή αυτή της εκπομπής γνωρίζοντας ότι αποτελεί παράβαση του νόμου και επέτρεψε τη διατάραξη της πανίδας, της χλωρίδας αλλά και των θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ο Τομέας Προστασίας Περιβάλλοντος του ΜέΡΑ25, σε συνεργασία με το ΜέΡΑ25 Λακωνίας, συμπλέουμε με την επιστολή – διαμαρτυρία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς το Δήμο Ελαφονήσου, σχετικά με την απαράδεκτη αδειοδότηση της παραγωγής του προγράμματος GNTM να διέλθει με τροχοφόρα μέσα από τις προστατευόμενες ζώνες NATURA στην Ελαφόνησο. Είναι λυπηρό, στο βωμό της τηλεθέασης και της προβολής να μη λαμβάνεται υπόψη η μοναδικότητα του σπάνιου και περιβαλλοντικά πολύτιμου τοπίου της Ελαφονήσου, για την οποία είναι παγκόσμια γνωστό το μικρό, αλλά τόσο ξεχωριστό αυτό νησί της χώρας μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο