Τομέας Πολιτισμού και Τομέας Παιδείας: Η Μητσοτάκης ΑΕ εργαλειοποιεί τον Πολιτισμό για να εκχωρήσει ολοκληρωτικά την Παιδεία στην Ολιγαρχία χωρίς σύνορα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Φεβ, 2023

Μετά την απόπειρα αρπαγής των Μουσείων και την εκχώρησή τους στους «μαζί τα τρώμε» φίλους της κυβέρνησης της ΝΔ, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ο ΠΘ παρουσιάζει σε φαντασμαγορικά ρέντερ την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και ταυτόχρονα -ευκαιρίας δοθείσης- κατά τη συνάντησή του με τους καλλιτέχνες για το ΠΔ85/2022 επαναφέρει το αγαπημένο θέμα της Δεξιάς, την πρόθεση κατάργησης του άρθρου 16 του Συντάγματος : “[ ] αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί, ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό… [ ]… είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16».

Περιμέναμε τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης, ως εκπρόσωπος της Ολιγαρχίας χωρίς σύνορα που σκοπό έχει να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση, θα έθετε ζήτημα κατάργησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, κάτι που άφησε να εννοηθεί εμμέσως και ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα. Από την πρώτη στιγμή, το ΜέΡΑ25 τόνιζε πως πίσω από το ΠΔ85 κρύβεται η απόπειρα εργαλειοποίησης του Πολιτισμού και των Καλλιτεχνών, για να αλώσει η ολιγαρχία την Παιδεία!

Μολονότι στα αιτήματα των καλλιτεχνικών σωματείων, πολύ προσεκτικά διατυπωμένα, δεν ζητήθηκε ποτέ η ανωτατοποίηση των ήδη υπαρχουσών Καλλιτεχνικών σχολών, παρά μόνο η ίδρυση Δημόσιας Ανώτατης σχολής Παραστατικών Τεχνών, σεβόμενα απόλυτα το Δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η Μητσοτάκης ΑΕ δεν έχασε την ευκαιρία να μεταφέρει στην Ολιγαρχία το μήνυμά της, ότι εάν επανεκλεγεί σκοπεύει να καταργήσει το άρθρο 16 που ορίζει όχι μόνο τον αποκλειστικά Δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και την Ανώτερη. Γιατί ο Κ Μητσοτάκης μόνο με την Ολιγαρχία συνομιλεί και όχι με τους Καλλιτέχνες, που εδώ και 60 ημέρες δίνουν τον αγώνα τους για το αυτονόητο : την διατήρηση των σπουδών τους στη βαθμίδα που ανήκαν. Σε αυτήν που γράφουν τα πτυχία που τους δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Πολιτεία.

Τι να σκέφτεται άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον πρόσφατο αγώνα των καλλιτεχνών, που ορθώς, παρά τα λάθη του παρελθόντος, αποφάσισε να στηρίξει; Έχει άραγε λησμονήσει τη συμβολή του στο χάος της ισοτιμίας των πτυχίων των «Σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως» του νόμου 1158/1981 με την ψήφιση νόμου το 2017 (4481/2017), ο οποίος μεταξύ άλλων φέρει την υπογραφή Γαβρόγλου και Κονιόρδου, αντίστοιχα υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού; Έχει λησμονήσει, επίσης, την Υπουργική απόφαση δημοσιευμένη στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 3196, στις 02.08.2018 και αυτή υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Σύμφωνα με τα παραπάνω η αναγνώριση ΤΕ δίνονταν σε τίτλους που είχαν χορηγηθεί έως τις 10.6.2003, «χωρίς αντιστοιχία προς υπάρχουσες κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα ειδικότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Αυτό απλά σήμαινε ότι όσοι είχαν πάρει το πτυχίο της δραματικής σχολής στις 11.6.2003 (ίσως και γιατί η σφραγίδα του πτυχίου τους μπήκε σε αυτή την ημερομηνία) δεν έπαιρναν την ισοτιμία ΤΕ! Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν! Οι υπόλοιποι στην απέξω!

Το ΜέΡΑ25 έχει, αφενός, ευθύς εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ίδρυσης Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών στο πρότυπο της ΑΣΚΤ, όμως μετά από σοβαρή διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δασκάλους και σπουδαστές Παραστατικών Τεχνών. Ως προς το άρθρο 16, αφετέρου, το ΜέΡΑ25 είναι κατηγορηματικό: όχι μόνο δεν πρέπει να αγγιχτεί, αλλά η δημόσια δωρεάν Παιδεία πρέπει να ενισχυθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας! Αποτελεί ένα από τελευταία λαϊκά αναχώματα στον ανελέητο ταξικό πόλεμο της Ολιγαρχίας χωρίς σύνορα!

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο