Τομέας Πολιτισμού: Διαδικτυακή συνάντηση με τους Συλλογους Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών-Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ)

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Μαρ, 2022

Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη και του συντονιστή του Τομέα Πολιτισμού Νίκου Καναρέλη, έγινε διαδικτυακή συνάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών-Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) παρουσία των προαναφερθέντων βουλευτών και στελεχών. Τους συλλόγους τους εκπροσώπησαν, αντίστοιχα, οι Πρόεδροί τους, Δέσποινα Κουτσούμπα και Δημήτρης Ξυνομηλάκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από τη νομική υπηρεσία και αρχιτέκτονες μηχανικοί που ανήκουν στο στελεχιακό δυναμικό του ΜέΡΑ25.

Συζητήθηκαν, κατά προτεραιότητα, ζητήματα που αφορούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ειδικότερα δε των μελετών τους, που συνιστούν άμεση επέμβαση στο δημόσιο χώρο. Ο δημόσιος χώρος υπενθύμισαν οι συνομιλητές μας, πολιτικοί, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι, αφορά όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική και η αισθητική του αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι με το τέχνασμα των χορηγιών, που χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα το Υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, ο δημόσιος χώρος εκχωρείται ασυζητητί στις επιθυμίες ιδιωτών, που επιλέγουν με καθαρά προσωπικά και συμφεροντολογικά κριτήρια την έκβαση των έργων, επιβάλλοντας υπεροπτικά τις δικές τους απόψεις για το δημόσιο χώρο. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, οι προσχηματικές δωρεές μελετών δεν συνιστούν ούτε θεμιτό, ούτε νόμιμο έρεισμα για την παράκαμψη ή την ακύρωση της νόμιμης διαδικασίας των ανοιχτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Κοινό αίτημα και των δύο Συλλόγων είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας, η τήρηση της δεοντολογίας και η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Οι δύο εκπρόσωποι των Συλλόγων τόνισαν την ανάγκη να γίνεται σεβαστή και να ακολουθείται η κείμενη νομοθεσία, ώστε να μην γίνεται ο Πολιτισμός της χώρας λεία οικονομικών συμφερόντων και ματαιόδοξων προθέσεων.

Αποστολή του Τομέα Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 είναι να βρίσκεται στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων των ανθρώπων του Πολιτισμού, συντρέχοντάς τους πάντα στους αγώνες τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο