Τομέας Περιβάλλοντος: Η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους είναι εξασφάλιση του δικαιώματος στη ζωή

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Μαρ, 2022

Την Τρίτη 22/3, παγκόσμια μέρα νερού και υπό βροχήν, ο Τομέας Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου και βουλευτές του ΜέΡΑ25 βρέθηκαν με φορείς και συλλογικότητες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας.

Το ΜέΡΑ25 στέκεται ενάντια στα σχέδια της Μητσοτάκης Α.Ε. και σύσσωμου του μνημονιακού τόξου, που περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έβαλε το Νερό στο Υπερταμείο, πράγμα το οποίο στη συνέχεια κρίθηκε και αυτό αντισυνταγματικό. Η δε κυβέρνηση Σαμαρά ήταν η πρώτη μνημονιακή Κυβέρνηση, που προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει το Νερό, όμως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με το δημοψήφισμά τους και την απόφαση του ΣτΕ μπλόκαραν τα υπονομευτικά της σχέδια.

Η διεθνής εμπειρία είναι σαφής:

Η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων αποτελεί ανεύθυνη πολιτική πράξη, αφού το κράτος παραιτείται του ελέγχου σε ένα τόσο ζωτικό αγαθό.

Η ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού μονοπωλίου, αποκόπτει τον πολίτη από διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που πλέον λαμβάνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες διοικητικών συμβουλίων Α.Ε.

Η ιδιωτικοποίηση εντάσσει ένα τόσο ζωτικό πόρο στη λογική του κέρδους, κάτι που υπομονεύει το ανθρώπινο δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό, αφού με διάφορες δικαιολογίες η εταιρεία δεν θα επενδύσει ή θα επενδύσει ανεπαρκώς, ιδίως στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.

Οι “επενδυτές” χρεώνουν πολύ περισσότερο για υδροδοτικές υπηρεσίες σε σχέση με τις τοπικές κυβερνήσεις. Σε περιόδους αχαλίνωτου πληθωρισμού, όπως η σημερινή, οι λογαριασμοί αυξάνονται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του τιμάριθμου.

Είναι ψευδές και παραπλανητικό ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού θα βελτιώσει την ποιότητα και την αποδοτικότητα της υδροδότησης. Ο πλειοδότης απλώς θα δημιουργήσει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς ανταγωνισμό, που θα του αποφέρει υπερκέρδη. Η γενικευμένη διαφθορά και αδιαφάνεια ακολουθούν και μεγεθύνονται. Τραγικό παράδειγμα η περίπτωση της πόλης Flint στην πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπου οι πολίτες έπιναν για χρόνια νερό με υψηλά επίπεδα μολύβδου από ένα πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο δίκτυο.

Το νερό προσφέρει εγγυημένα κέρδη. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις επενδύσεις των πολυεθνικών κολοσσών (Nestle, Coca-Cola, Pepsi κλπ) στα εμφιαλωμένα νερά. Τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, είναι, ελάχιστα έως ανύπαρκτα!

Συμπερασματικά, ο ιός της καπιταλιστικής λεηλασίας επιτίθεται και στο νερό. Η βαριά ασθενής αποχωρούσα κυβέρνηση θα βρει απέναντί της στιβαρά, ανυποχώρητα κινήματα και συλλογικότητες. Κινήματα διαφανή και ασυμπίεστα, όπως το νερό!
Οδηγός μας η αντίσταση των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των Σταγιατών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο