Τομέας Οικονομίας: Συνάντηση με την  Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Μαρ, 2022
Ο  Τομέας Οικονομίας του ΜέΡΑ 25 πραγματοποίησε  διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με την  Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος

Κατά τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν  τα στελέχη του Τομέα   για την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής των προϊόντων αρτοποιίας και για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία ,λόγω της  ξέφρενης πορείας των τιμών σε καύσιμα, πρώτες ύλες, προϊόντα και εμπορεύματα .

 Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος εκπροσωπεί   15.000 αρτοποιούς σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί περίπου  140.000  εργαζομένους. Η βιοτεχνική αρτοποιία αποτελεί έναν από τους λίγους παραγωγικούς κλάδους που απέμειναν στην χώρα μας Στα 12 χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι αρτοποιοί δεν αύξησαν την τιμή αγοράς του ψωμιού, συμμεριζόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας και των καταναλωτών.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΛΕΥΡΩΝ

Από το Καλοκαίρι του 2021 έχει επέλθει σχεδόν διπλασιασμός (80- 90%) της  τιμής των σκληρών αλεύρων (κίτρινο) που προέρχονται από το σκληρό σιτάρι και ένα μέρος χρησιμοποιείται στην αρτοποίηση.

Αύξηση έως και τέλος του χρόνου 2021 της τάξης του 20 % στα μαλακά άλευρα που είναι το μεγαλύτερο μέρος που καταναλώνεται στην αρτοποίηση και στα προϊόντα αρτοποιίας.

Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν επιπλέον κατά 60 % τα μαλακά σιτηρά τα οποία χρησιμοποιούνται  σε όλα τα προϊόντα αρτοποιίας και στο ψωμί.

Στην χώρα μας εισάγουμε το 80% των μαλακών σιτηρών.

ΑΥΞΗΣΗ Α΄ ΥΛΩΝ.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις  σε όλες τις ύλες όπως σουσάμια, λάδια, μαργαρίνες, βούτυρα, υλικά συσκευασίας κ.λ.π γονατίζουν τους αρτοποιούς.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ηλιέλαιο το οποίο  από 1,30 ευρώ το λίτρο έφτασε στα 2, 80 ευρώ

Η  αλματώδης αύξηση  στις Α’ ύλες και στην ενέργεια που ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες και επιδεινώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία καθιστούν δύσκολη πλέον την λειτουργία τους, ενώ δυσχεραίνεται η δυνατότητα κάλυψης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Πολλοί αρτοποιοί είναι αναγκασμένοι ή να κλείσουν ή να προβούν σε απολύσεις και να αυξήσουν την τιμή του ψωμιού

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι  συνεχιζόμενες αυξήσεις στο  φυσικό αέριο και ο διπλασιασμός της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης, που χρησιμοποιούν τα αρτοποιεία (κλίβανοι και μεταφορικά μέσα), σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, καθιστούν  αδύνατη την βιωσιμότητα μιας μικρομεσαίας οικογενειακής επιχείρησης που είναι τα αρτοποιεία.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι 6,5 λεπτά/KW και στο φυσικό αέριο 2 λεπτά/ kWh . Προ ενεργειακής κρίσης το κόστος της  kWh ανέρχεται στα 0,10 Ε. Σήμερα είναι 0,33 Ε

Ένας μικρός φούρνος της γειτονιάς  από 1000  ευρώ λογαριασμό ρεύματος  το μήνα προ ενεργειακής κρίσης, τώρα καλείται να πληρώσει 3.000 Ευρώ. Ένα μεσαίο αρτοποιείο, από 2.000 ευρώ λογαριασμό ρεύματος προ κρίσης, τώρα καλείται να  πληρώσει 6.000 ευρώ.

Το Μέρα25 στέκεται δίπλα στα αρτοποιεία και στηρίζει τα αιτήματα τους για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις τους να λειτουργούν και να συγκρατηθεί η τιμή του ψωμιού:

  • Την ανάγκη επαναξιολόγησης αναφορικά με τα κόστη στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο, με διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.
  • Την μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης.
  • Την μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου και αρτοσκευασμάτων, και υπαγωγή ΦΠΑ 6% αντί του 13%

Η κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε αδιαφορεί για την σκληρή προσπάθεια επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων και συνεχίζει να ακολουθεί μία επικοινωνιακή πολιτική  αναποτελεσματικών μέτρων, χωρίς ουσιαστική στήριξη .Απροκάλυπτα προστατεύει τα καρτέλ στην αγορά ενέργειας και τροφοδοτεί με την πολιτική της την αισχροκέρδεια σε βάρος της κοινωνίας Οι ιδέες της είναι ανεξάντλητες για μοναδικές ευκαιρίες κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πολύ ασθενικές για την στηριξη των πολιτών

Το Μέρα25 έχει στραμμένο το βλέμμα μόνο στην κοινωνία και στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που δίνουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.Με συνεχόμενες προτάσεις και δράσεις εντατικοποιεί τον αγώνα του για την ανακούφιση των πολιτών και την ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο