Τομέας Οικονομίας: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Δεκ, 2022

Οι μνημονιακές περικοπές από όλες τις Κυβερνήσεις στις αποδοχές και στα δικαιώματα των συνταξιούχων είναι συντριπτικές. Εδώ και 13 χρόνια οι μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στις κοινωνικές παροχές ,στην υγεία, στα φάρμακα ,στις κοινωνικές δαπάνες, στα δώρα, εξαθλίωσαν το βιοτικό τους επίπεδο. Η ακρίβεια χτυπάει αλύπητα τους πιο αδύναμους .

Το Μέρα 25 είναι δίπλα στους συνταξιούχους, ενώνει την φωνή του μαζί τους και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους. Οι συνταξιούχοι απαιτούν, δεν επαιτούν. Αγωνίστηκαν μία ολόκληρη ζωή και δεν τα χρωστούν σε κανέναν δανειστή:

-Να δοθούν άμεσα πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με την ενσωμάτωση της λεγόμενης απαράδεκτης προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξιμες αποδοχές.

-Να αποδοθούν άμεσα τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016 σε όλους τους συνταξιούχους δίχως διακρίσεις και προαπαιτούμενα.

-Να καταβληθούν άμεσα οι καταβαλλόμενες συνδρομές πέντε χρόνων για τις λειτουργικές ανάγκες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι οικειοθελώς πληρώνουν στις δικαιούχες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και τα χρήματα που παρακρατούνται από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Όσο για την δήθεν ανησυχία-ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για την καθημερινότητα των συνταξιούχων εν μέσω καλπάζουσας ακρίβειας θυμίζουμε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στους συνταξιούχους ήταν σκληρή:

1. μείωσε πάνω από 11 φορές τις συντάξεις όπως :

  • μείωση των επικουρικών έως 50% το καλοκαίρι- φθινόπωρο του 2016
  • παρακράτηση των αναδρομικών για σχεδόν ένα έτος
  • κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας κα

2. είχε τρία μη αμφισβητούμενα δεδομένα:

  • Διατηρησε στη πράξη όλες τις μειώσεις (22 τον αριθμό) των συντάξεων κατά 20-25% που επέβαλαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • Καθόρισε τον τρόπο υπολογισμού και του ύψους των συντάξεων με το ν. Κατρούγκαλου (4387/2016) και επέβαλε μεσοσταθμιστικά νέες μειώσεις ‘έως 20% για τους νέους συνταξιούχους.
  • Προέβλεψε την απαγόρευση στις επόμενες κυβερνήσεις της αναστολής των μνημονιακών νόμων (νόμοι 4472/2017 και 4776/2017).

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο