Τομέας Ναυτιλίας ΜέΡΑ25: Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Οκτ, 2020

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος Πάρη – Γεώργιου Λουτριώτη και του Υπεύθυνου του Τομέα Ναυτιλίας ΜέΡΑ25 Δημήτρη Λάμπρου, στα γραφεία της Σ.Ι.Τ.Ε.Σ.Α.Π. στην Μαρίνα Αλίμου.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των συζητήσεων που έχουμε ξεκινήσει ως Τομέας Ναυτιλίας του ΜέΡΑ25 με φορείς του ναυτιλιακού χώρου, προκειμένου να ενημερωθούμε άμεσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους και να συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάδειξη και επίλυσή τους.

Η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά από τον Πρόεδρο του Σ.Ι.Τ.Ε.Σ.Α.Π. για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικροί και μικρομεσαίοι πλοιοκτήτες ιστιοπλοϊκών επαγγελματικών σκαφών τουρισμού, με έμφαση κυρίως στο τεράστιο πρόβλημα του εξαναγκασμού τους προς αναζήτηση νέας μαρίνας εξαιτίας τόσο της αδιανόητης σχετικής απαίτησης τής ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην οποία παραχωρήθηκε η μαρίνα Αλίμου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), όσο και της ανάλγητης στάσης των προαναφερόμενων Εταιρειών του Δημοσίου που αρνούνται τη διαμεσολάβησή τους προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης αμοιβαία συμβιβαστικής λύσης η οποία θα ωφελούσε και τα δύο μέρη, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει χωροθετηθεί άλλη νέα μαρίνα ως «επαγγελματικό σπίτι» όλων των σκαφών (επανδρωμένων και μη).

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε για το πρόσθετο πρόβλημα που προέκυψε από την παράλογη -ειδικά σε περίοδο κρίσης λόγω πανδημίας- επιβολή προστίμων ύψους 5.000 ευρώ ανά σκάφος, στους Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι έφεραν δια θαλάσσης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30 νεότευκτα επαγγελματικά ιστιοφόρα σκάφη προς εκμετάλλευσή τους για τη φετινή τουριστική περίοδο που έφτασαν στη χώρα μας εν ισχύ των απαγορευτικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς δεν είχε ακόμα οριστεί συγκεκριμένο λιμάνι ως «home port», κατέπλευσαν τελικά έπειτα από συνεννόηση στην μαρίνα Λαυρίου τηρώντας κανονικά την καραντίνα τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Σ.Ι.Τ.Ε.Σ.Α.Π. Πάρη – Γεώργιο Λουτριώτη και τη συνεργάτιδα του γραφείου του για την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής μας και την πραγματοποίηση της εν λόγω συνάντησης, για την αναλυτική και σε βάθος ενημέρωσή μας όχι μόνο για τα προβλήματα αλλά και για τα σχέδια και το όραμά του Σ.Ι.Τ.Ε.Σ.Α.Π. αναφορικά με την προβολή και την ανάδειξη του Ελληνικού γιώτινγκ παγκοσμίως, καθώς και για το φιλόξενο και συνεργατικό κλίμα της όλης συζήτησής μας.

Τα ιστιοπλοϊκά επαγγελματικά σκάφη τουρισμού (γιώτινγκ) αποτελούν τον κύριο όγκο του θαλάσσιου τουρισμού της πατρίδας μας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού ποιοτικά επιπέδου, εναρμονισμένες μάλιστα στα υγειονομικά πρωτόκολλα της εποχής (με πιστοποιητικά απολύμανσης για covid-19 κλπ) που τις καθιστούν προσιτές (για ασφαλείς διακοπές οικογενειών και φίλων ακριβώς λόγω της εξασφάλισης της απουσίας επαφών και συγχρωτισμού με άλλους), ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, και εξακολουθούν να στηρίζουν έτσι σημαντικά όχι μόνο το τουριστικό ΑΕΠ της χώρας μας αλλά και τις τοπικές οικονομίες των μικρών και τόσο εγκληματικά ξεχασμένων από την επίσημη πολιτεία νησιών της πατρίδας μας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο