Τομέας Μεταφορών: Οι δημόσιες συμβάσεις παραδίδονται πλήρως στους ιδιώτες εργολάβους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Δεκ, 2020

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για μια ακόμη φορά απροκάλυπτα και μέσα στην πανδημία δείχνει τις προθέσεις της για τις δημόσιες συμβάσεις καταστρατηγώντας την έννοια του δημοσίου συμφέροντος.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων» συνιστούν ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών, οι οποίες θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συμπράξεις , χωρίς έλεγχο από το Δημόσιο.

Ο πρωταρχικός στόχος του νέου αυτού νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των εταιρειών τους και όχι το δημόσιο συμφέρον και οι ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών. Οι εργολάβοι και οι μελετητές θα καθορίζουν με τις ευλογίες της Ν.Δ. τις τεχνικές προδιαγραφές στα έργα, όπως και τις τιμές των υλικών και των εργασιών.

Οι μελέτες των έργων θα εκπονούνται από ιδιώτες μηχανικούς και θα επιβλέπονται από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς. Τα δημόσια έργα θα κατασκευάζουν οι εργολάβοι και θα τα επιβλέπουν οι θυγατρικές τους!

Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η κατασκευή υπερκοστολογημένων έργων, αμφιβόλου ποιότητας, στα οποία ουδείς που να εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον θα έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο ποιότητας και κόστους!

Ας μην ξεχνάμε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε. στην οποία γίνεται αναφορά στα έργα που έγιναν στην Ελλάδα με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, το κόστος των οποίων είναι αυξημένο κατά 65% σε σχέση με αντίστοιχα έργα που εκτελέστηκαν από το Δημόσιο, κόστος που μετακύλησε στους πολίτες και μέσω των διοδίων.

Ας μην ξεχνάμε επίσης τις αποζημιώσεις προς τους παραχωρησιούχους όταν ο φόρτος κίνησης των οχημάτων δεν είναι ο συμφωνημένος, τρανταχτό παράδειγμα οι αποζημιώσεις των εκατομμυρίων από την απώλεια των κερδών τους λόγω της μη κυκλοφορίας των οχημάτων εξαιτίας της πανδημίας.

Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών, η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ που μοναδικό στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου, η πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνοντας το Δημόσιο και τους λειτουργούς του, οδήγησαν στην συστηματική υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών με τραγική και σκόπιμη υποστελέχωσή τους.

Η κατασπάληση του δημόσιου χρήματος από αναπτυξιακές εταιρείες, η πρόθεση εξάλειψης οποιασδήποτε μορφής δημοσίου ελέγχου, οι προσλήψεις εκτός Α.Σ.Ε.Π. με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς ενιαίο μισθολόγιο, οι απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, και άλλα πολλά συνθέτουν το παζλ της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ν.Δ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο