Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Να παρέμβει άμεσα η πολιτεία και να προστατεύσει το παιδί που έχει κακοποιηθεί από τον πατέρα του

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Μάι, 2023

Η υπόθεση που γνωστοποιήθηκε και αφορά καταγγελία κακοποίησης παιδιού από τον πατέρα του, μας προκαλεί φρίκη. Με την δικαστή να δίνει προσωρινή διαταγή να παίρνει ο πατέρας το παιδί, χωρίς επίβλεψη ή εποπτεία και διανυκτέρευση. Ο βασανιστής είναι κοινωνικά και οικονομικά ισχυρός σε αντίθεση με τη μητέρα, ενώ σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η δικηγόρος Αντωνία Λέγάκη, το παιδί βρήκε τη δύναμη και μίλησε «στην παιδίατρό του για τα βασανιστήριά του και αυτή ενημέρωσε τη μητέρα και έδωσε ένορκη κατάθεση. Η μητέρα είναι καρκινοπαθής σε σοβαρή κατάσταση και απέχει από τις θεραπείες για να μπορεί να τρέχει στα δικαστήρια. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει οριστικά! Το παιδί μίλησε και στη δασκάλα του και στις φίλες του στο σχολείο και κατέθεσαν οι μητέρες τους. Η δασκάλα του κατέθεσε στην εισαγγελία Ανηλίκων. Το παιδί μίλησε και στη νονά και κατέθεσε κι αυτή. Το παιδί μίλησε και στην αστυνομία και η διεύθυνση ανηλίκων έκανε 5 μήνες να στείλει τη δικογραφία στην εισαγγελία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δικαστές να αποφασίζουν και να δίνουν τα παιδιά σε κακοποιητές πατεράδες, όμως παρατηρείται ότι το τελευταίο διάστημα τέτοιου είδους δικαστικές αποφάσεις πληθαίνουν. Η Πολιτεία η οποία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα θύματα κακοποίησης, με το να παίρνει τέτοιες αποφάσεις αφήνοντας τα θύματα απροστάτευτα και μόνα τους και κυρίως παιδιά είναι το ίδιο ένοχη και υπεύθυνη με τους κακοποιητές.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, απαιτούμε από την Πολιτεία να παρέμβει άμεσα και να προστατεύσει το παιδί που έχει κακοποιηθεί από τον πατέρα του. Ζητάμε την ενεργοποίηση της δικαστικής προστασίας, ώστε να δικαιώνονται τα θύματα έμφυλης βίας και διάκρισης. Την δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις έμφυλης βίας. Οικονομική ενίσχυση και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς και να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τον θύτη όταν αυτός βρίσκεται στο κλειστό οικογενειακό περιβάλλον. Δωρεάν πλήρη νομική υποστήριξη για την ένδικη αντιμετώπιση του θύτη καθώς και για τη διαδικασία λύσης του μεταξύ τους γάμου εάν υπάρχει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο