Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Να εκπαιδευτούν οι αστυνομικοί που θα δέχονται καταγγελίες σεξουαλικής βίας – Να προστατεύονται τα θύματα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Απρ, 2023
Στην Μύκονο 27χρονη καθηγήτρια κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από γνωστό 40χρονο επιχειρηματία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η 27χρονή καθηγήτρια ναρκώθηκε και κακοποιήθηκε από τον 40χρονο επιχειρηματία. Ο δικηγόρος της 27χρονης δήλωσε πως όταν η 27χρονη πήγε να καταγγείλει τον βιασμό της στις Αρχές οι αστυνομικοί προσπάθησαν να την αποτρέψουν λέγοντάς της <<μην καταγγείλεις, εντάξει ένα ραντεβού είχατε>>. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή η 27χρονη έχει 21 εκχυμώσεις και εκδορές σε όλο της το σώμα, ενώ από οι εξετάσεις DNA δείχνουν πως υπάρχει υλικό δυο ανδρών στα εσώρουχα της κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες της 27χρονης και ύστερα από την κατεπείγουσα παραγγελία του εισαγγελέα που είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια στοιχεία που είχαν θαφτεί καλά τους προηγούμενους μήνες, ο 40χρονος επιχειρηματίας, βρίσκεται πλέον προσωρινά κρατούμενος και ισχυρίζεται πως υπήρχε συναίνεση, με τον δικηγόρο του 40χρονου επιχειρηματία Αλέξη Κούγια να προβαίνει στις γνωστές του τακτικές και να εκφοβίζει και κατηγορεί το θύμα λέγοντας πως η ίδια επιδίωξε την συνάντηση.

Μια ακόμη είδηση που έγινε γνωστή και έχει σημάνει συναγερμός στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφορά μια σειρά καταγγελιών για διαπόμπευση γυναικών μέσω δημοσίευσης γυμνών φωτογραφιών τους. Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται για γυναίκες που αναγνώρισαν τον εαυτό τους στις παράνομες δημοσιοποιημένες φωτογραφίες. Αλλά πρόκειται για καταγγελίες πολιτών που αντιλήφθηκαν την διαπόμπευση γυναικών και θέλησαν να ενημερώσουν τις αρχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό κάποιο περιστατικό καταγγελίας βιασμού, με τις Αρχές να αποθαρρύνουν το θύμα να καταγγείλει, την ίδια ώρα που η προσωπικότητα του θύματος αμφισβητείται, δέχεται επικριτικά σχόλια και γίνεται στόχος συμπεριφορών, της κουλτούρας του βιασμού, που στην προσπάθεια τους να καλύψουν τον φερόμενο βιαστή, ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στο θύμα, λέγοντας πως ευθύνεται καθώς επιδίωξε την συνάντηση. Επιπλέον οι καταγγελίες για δημοσίευση φωτογραφιών γυμνών γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μια τακτική δημόσιας διαπόμπευσης – έρχονται να προστεθούν μαζί με άλλου τέτοιου είδους περιστατικά που γίνονται γνωστά τον τελευταίο καιρό για να αναδείξουν τις πτυχές μια ολοένα αλληλοτροφοδοτούμενης από τα ΜΜΕ και τις Αρχές πατριαρχικής κοινωνίας.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 δηλώνουμε την απέχθεια και τον αποτροπιασμό μας. Ταυτόχρονα εξοργιζόμαστε που διαρκώς γνωστοποιούνται περιστατικά βιασμού και κακοποίησης με τις Αρχές να εμποδίζουν τα θύματα να καταγγείλουν, καθώς κάτι τέτοιο αποθαρρύνει και τα υπόλοιπα θύματα να προχωρήσουν σε κάποια καταγγελία και να μιλήσουν για την κακοποίηση ή τον βιασμό που έχουν δεχθεί. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση της αστυνομίας. Να καθιερώσει αυστηρό πρωτόκολλο και να στελεχώσει τα αστυνομικά τμήματα με εκπαιδευμένους αστυνομικούς που θα δέχονται τις καταγγελίες της σεξουαλικής βίας, οι οποίοι θα ενεργοποιούν όλο τον μηχανισμό (ιατροδικαστές, δήμους και ψυχολόγους) προκειμένου να προστατεύονται τα θύματα που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν. Απαιτούμε την νομοθετική παρέμβαση για να οριστεί ο βιασμός ως σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. Απαιτούμε καμία καταγγελία να μην μένει ανεξερεύνητη. Απαιτούμε τέλος την άμεση δίωξη όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση δημόσιας διαπόμπευσης των φωτογραφιών γυμνών γυναικών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο