Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Η θαρραλέα καταγγελία της Μπεκατώρου επιτέλους σπάει και στη χώρα μας τη σιωπή

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Ιαν, 2021

Ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜεΡΑ25 χαιρετίζει τη γενναία πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου και όλων των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που τολμούν να καταγγείλουν μια ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών και ευάλωτων ομάδων, η οποία σχεδόν πάντα συγκαλύπτεται. Και αυτό διότι δυστυχώς συχνά θεωρείται θεμιτή από την πατριαρχική ιδεολογία και τις πρακτικές της, που παραμένουν κοινωνικά και θεσμικά κυρίαρχες. Η θαρραλέα καταγγελία της Μπεκατώρου επιτέλους σπάει και στη χώρα μας τη σιωπή, φόβο και υποκρισία που μέχρι τώρα συγκάλυπταν τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, ενθαρρύνοντας στην πράξη τη διαιώνισή της.

Παρά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στις διεθνείς συνθήκες καμία ενσωμάτωση του διεθνούς δικαίου προστασίας της γυναικείας κακοποίησης δεν έχει ολοκληρωθεί και δυστυχώς ακόμη και σήμερα το 2021 η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στη χώρα παραμένει αχαρτογράφητη και κατά συνέπεια ατιμώρητη. Θα επαναλάβουμε ως επιτακτική ανάγκη την πλήρη εφαρμογή και ενσωμάτωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών ενός ελληνικού κινήματος Me Too χρειαζόμαστε άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα διασφαλίζει τις διαδικασίες καταγγελίας της ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης, το οποίο θα θέσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο στα αστυνομικά σώματα, τις δικαστικές αρχές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το πως θα χειριστούν τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας με απόλυτο σεβασμό προς τα θύματα ώστε αυτά να μην αποτραπούν από το να σπάσουν τη σιωπή τους και να κατοχυρωθεί η δικαίωση τους. Ουσιαστικής σημασίας αποτελεί η άμεση επιστροφή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει την απαραίτητη έννοια της συναίνεσης στην ερωτική συνεύρεση και θα αποδομήσει τους πατριαρχικούς και τοξικούς έμφυλους κοινωνικούς ρόλους.

Τέλος ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ καταγγέλλει την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΕΙΟ που καταδικάζει το θύμα με το έωλο επιχείρημα ότι τάχα καθυστέρησε να αποκαλύψει το γεγονός. Όσοι/ες σκόπιμα συντάσσονται με αυτήν την άποψη σκόπιμα παραβλέπουν τους ισχυρούς κοινωνικούς μηχανισμούς που στοχεύουν στο να συνθλίβουν την ατομική βούληση. Η Μπεκατώρου και όσοι/ες ήδη ακολούθησαν το παράδειγμά της αποδεικνύουν ότι και αυτοί μπορούν να νικηθούν, και εδώ η αλληλεγγύη όλων μας προς τα θύματα είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση δικαιοσύνης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο