Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για την απαράδεκτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Ιούν, 2022

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, να σταματήσει να προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση, είναι ένα γεγονός που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην αντισύλληψη, την ασφαλή άμβλωση και την αυτοδιάθεση του σώματος, είναι δικαιώματα που έχουν κερδηθεί μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις των γυναικών. Σε πολλές χώρες ακόμη και σήμερα οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην ασφαλή άμβλωση και στην ελεύθερη αντισύλληψη.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι αναχρονιστική και σκοταδιστική γιατί κανένα Κράτος, καμία Κυβέρνηση, κανένα Δικαστήριο, Εκκλησία ή Θρησκεία δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στην ζωή και στην αυτοδιάθεση του σώματος ενός ανθρώπου.

Είναι ταξική, διότι γυναίκες που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πάνε σε μια χώρα που επιτρέπεται η ελεύθερη άμβλωση, ενώ γυναίκες που ανήκουν σε χαμηλή οικονομική τάξη, θα καταφεύγουν σε άλλα μέσα άμβλωσης μη ασφαλή βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. Ταυτόχρονα αποτελεί και κοινωνικό πρόβλημα διότι πολλές γυναίκες που θα κληθούν να γεννήσουν ένα παιδί που δεν το θέλουν, μπορεί να αναγκαστούν για πολλούς λόγους να το εγκαταλείψουν σε κάποιο ίδρυμα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη πιο μεγάλο το ήδη κοινωνικό ζήτημα που υπάρχει με τα παιδιά στα ιδρύματα.

Είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε όλο και πιο συχνά τέτοιου είδους αναχρονιστικές και πατριαρχικές αποφάσεις Κρατών ακόμη και σε χώρες τις Δύσης. Αποφάσεις που που έχουν το δικαίωμα παρέμβασης στα σώματα και στην ζωή των γυναικών αλλά και των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.

Κάτι που το έχουμε δει να συμβαίνει και στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε δει εξώφυλλο σε αθλητική εφημερίδα και άφισες στις στάσεις του μετρό που έκαναν αναφορά στην «δήθεν» ημέρα αγέννητου παιδιού και κατέκριναν τις αμβλώσεις. Σκοταδιστικά σεμινάρια γονιμότητας, με την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και συμμετέχοντες άνδρες πολιτικούς, γιατρούς και ιερείς. Με το πιο πρόσφατο γεγονός τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο συνέδριο για το «Δημογραφικό 2022 – Η Μεγάλη Πρόκληση», όπου επικαλούμενος το δημογραφικό πρόβλημα μεταξύ άλλων σχολίασε πως ο μέσος όρος ηλικίας γυναικών που κάνουν παιδία έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για την απαράδεκτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και στεκόμαστε επικριτικά απέναντι σε όσους και όσες αμφισβητούν δικαιώματα που έχουν διεκδικηθεί και κερδηθεί μέσα από αγώνες, όπως αυτό της πρόσβασης στην ασφαλή άμβλωση και αντισύλληψη και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να μην ποινικοποιηθούν τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν μέσα από αγώνες.

Το δικαίωμα πρόσβασης στην αντισύλληψη και στην ασφαλή άμβλωση, αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο