Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+: Ημέρα Τρανς Μνήμης – Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε τρανς άτομο που του ασκείται κάθε μορφή βίας και ταρνσφοβικής επίθεσης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Νοέ, 2021

Η 20η Νοεμβρίου έχει οριστεί από το 1999 στην μνήμη της Αφροαμερικανής τρανς ακτιβίστριας Rita Haster που δολοφονήθηκε το 1998 στην Βοστόνη των ΗΠΑ σε ηλικία 34 ετών ως Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης. Ακόμη και σήμερα πολλά τρανς άτομα σε όλον τον κόσμο πέφτουν θύματα, τρανσφοβίας, ρατσισμού, εκφοβισμού, μισαλλοδοξίας, ενώ πολλά τρανς άτομα το δικαίωμα της ύπαρξης τους και της ελευθερίας τους το πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή. Από την 1 Οκτωβρίου του 2020 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 έχουν δολοφονηθεί 375 τρανς συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι μόνο η δολοφονία της Rita Haster το 1998, η δολοφονία του Ζακ το 2018 και η δολοφονία της Δήμητρας το 2021, που είναι ίσως από τα πιο γνωστά περιστατικά. Σε πάρα πολλές χώρες τα τρανς άτομα εξακολουθούν για την Πολιτεία και την κοινωνία να είναι αόρατα και δεν τους αναγνωρίζονται τα δικαιώματα τους που αποτελούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Στην Ελλάδα τα τρανς άτομα δέχονται επιθέσεις ακόμη και μέσα στην ίδια τους την οικία, ενώ στην επαφή τους με δημόσιους λειτουργούς δέχονται παρενοχλήσεις (έκθεση από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2020).

Μερικά από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα το 2021 είναι, ο βιασμός τρανς γυναίκας στον Έβρο από Έλληνες στρατιώτες, όπου στην συνέχεια την έκλεψαν και την απέλασαν, στην Αγία Βαρβάρα που έγινε τρανσφοβική επίθεση με μπουνιές σε 28χρονη ταρνς γυναίκα, στο Μοσχάτο τρανς γυναίκα δέχθηκε βίαιη επίθεση με πρόφαση της φθορά περιουσίας. Όμως στα περιστατικά ρατσισμού που δέχονται τα τρανς άτομα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ρατσισμό που δέχονται από τα ΜΜΕ καθώς όταν μεταδίδουν κάποιο περιστατικό χρησιμοποιούν κακοποιητικές ορολογίες και προβαίνουν σε προσωπικές πληροφορίες των θυμάτων.

Πολλοί είναι και οι ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί που έχουν ακουστεί για τα τρανς άτομα και μέσα στην Βουλή. Με χαρακτηριστικό περιστατικό τις απαράδεκτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού που τον Οκτώβριο του 2017 ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην συζήτηση της Βουλής για το Νομοσχέδιο για την φυλομετάβασή έκανε την απαράδεκτη δήλωση από το βήμα της Βουλής πως «ένα παιδί ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος».

Όσο η Κυβέρνηση και η Πολιτεία εξακολουθούν να αρνούνται την αναγνώριση των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων που αποτελούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο η κοινωνία θα βρίσκει πάτημα και θα τα θεωρεί αόρατα και θα τα βάζει στο περιθώριο απαξιώνοντας τα. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι με ένα Νομοσχέδιο θα σταματήσουν τα τρανς άτομα να γίνονται θύματα ρατσισμού και δολοφονικών επιθέσεων, αλλά επιβάλετε μια ισχυρή Νομοθεσία που θα αναγνωρίζει και θα προστατεύει τα δικαιώματα τους.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, τιμούμε την σημερινή μέρα τα τρανς άτομα που έχασαν την ζωή τους. Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε τρανς άτομο που του ασκείται κάθε μορφή βίας και ταρνσφοβικής επίθεσης. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της ορατότητας και του αυτοπροορισμού. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων των τραν ατόμων. Ζητάμε να μεριμνήσει έτσι ώστε να υπάρχουν ασφαλείς δομές φιλοξενίας για τα άτομα εκείνα που το έχουν ανάγκη, καθώς επίσης και την άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας.

Στην μνήμη των δολοφονημένων τρανς ανθρώπων, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον τρανσφοβισμό, την πατριαρχία και τον σεξισμό.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο