Τομέας Εξωτερικών & Άμυνας: Η Τουρκία ως διεθνής ταραχοποιός συνεχίζει την περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
09 Οκτ, 2020

ΑΡΤΣΑΧ / ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Το ΜέΡΑ25 παρακολουθεί με ανησυχία την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα εδάφη της λεγόμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ, πρώην Αυτόνομης Σοβιετικής Περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της αναζήτησης ειρηνικής λύσης στο χρόνιο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Καλεί σε απομάκρυνση των ξενόφερτων μισαλλόδοξων μισθοφορικών δυνάμεων και καταδικάζει την ενεργό ανάμιξη στις εμπόλεμες επιχειρήσεις της γειτονικής Τουρκίας, η οποία με τις πράξεις της εξελίσσεται σε επικίνδυνο διεθνή ταραχοποιό. Εκφράζει βαθύ αποτροπιασμό και λύπη για τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

ΒΑΡΩΣΙΑ

Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τμήμα του παραλιακού μετώπου του εγκαταλειμμένου από την εποχή της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο τουριστικού θέρετρου των Βαρωσίων, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η προκλητική αυτή απόφαση, εκτός του ότι είναι άλλη μια απόδειξη περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς κοινότητας από τον Τούρκο Πρόεδρο, αποτελεί και μια ακόμη απροκάλυπτη προσπάθεια πλήρους υποταγής της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στα κελεύσματα της Τουρκίας ενόψει των προσεχών “εκλογών” στο ψευδοκράτος.

Και το σπουδαιότερο, τορπιλίζει κάθε προσπάθεια ειρηνικής, μόνιμης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού μέσα από διάλογο, απομακρύνει κάθε ελπίδα αποκλιμάκωσης και ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο ενός νέου παράνομου εποικισμού της μεγαλονήσου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο