Τομέας Εργασίας και ΘΟΒ Συνδικαλιστικού ΜέΡΑ25: Για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον ΗΣΑΠ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Νοέ, 2021

Σήμερα τα ξημερώματα, στη Γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) της ΣΤΑ.ΣΥ, στο ύψος του σταθμού Αγίου Νικολάου σημειώθηκε ατύχημα, με έναν εργαζόμενο νεκρό και τρεις άλλους τραυματίες .

Από πληροφορίες εργαζομένων συναδέλφων τους και όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, φαίνεται ότι το ειδικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών, που ανήκει σε εργολάβο , παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα, με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. Για να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη πορεία του τοποθετήθηκε ένας συρμός απέναντί του, ώστε να προκληθεί τεχνητή σύγκρουση.
Περιμένουμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και ζητούμε από την Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ να απαντήσει στα ερωτήματα:

• Ελέγχθηκε και από ποιόν φορέα το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο;
• Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν;
• Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας;
• Είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν βλάβη το συγκεκριμένο μηχάνημα ;

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πληροφορίες και απαντήσεις με ποια κριτήρια αναθέτει η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ σε ιδιωτικές εταιρίες εργολάβων συνεχώς εργασίες και μάλιστα αρκετές φορές και ξένων συμφερόντων ( από πληροφορίες η συγκεκριμένη εταιρεία που είχε αναλάβει τη λείανση των γραμμών είναι Αυστριακή ), αν πραγματοποιεί ελέγχους στις ιδιωτικές αυτές εταιρίες, αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και τα μέτρα ασφάλειας στις εργασίες που γίνονται από αυτές.

Επιπλέον αναδεικνύεται για μια φορά ακόμα η σημαντικότητα των επιτροπών υγείας και ασφάλειας ως όργανα ελέγχου, που η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τους ολιγάρχες, έχει απαξιώσει.

Ως ΜέΡΑ25 θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της υπόθεσης σε επικοινωνία με τους εργαζομένους, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

Επιπλέον ο θεσμικός μας φορέας είναι στην διάθεση των εργαζομένων για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας (π.χ κοινοποίηση εγγραφέων κ.α.)

Τέλος δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε την επόμενη φορά την έννοια του τυχαίου γεγονότος. Δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά ανοχή, αν στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζομένων γιατί, αντίθετα με κάποιους άλλους, για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη και άρα δεν νοείται η μη υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα προταθούν στο τελικό πόρισμα για το συγκεκριμένο συμβάν.

ΘΟΒ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜέΡΑ25
ΤΟΜΈΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο