Τομέας Δημόσιας Διοίκησης: Μόνο η ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα μπορεί να προλάβει μια κοινωνική έκρηξη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιούν, 2022

Όταν η κεντρική πολιτική της Μητσοτάκης ΑΕ είναι ο κατακερματισμός του Δημόσιου Τομέα και η ανάθεσή του σε ιδιώτες, δύσκολα μπορεί να κρυφτεί σε περίτεχνα περιτυλίγματα. Ο πρώτος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την εκλογή της τον Αύγουστο του 2019, για το Επιτελικό Κράτος (Ν.4622/2019), ήταν και το πρώτο περιτύλιγμα της βασικής πρόθεσής της. Μετακλητοί και εταιρίες κατέκλυσαν τον δημόσιο τομέα και με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμη και η τηλεφωνική «εξυπηρέτηση» των πολιτών πέρασε σε
ιδιωτικές εταιρίες τηλεφωνίας και σε συμβασιούχους υπαλλήλους τους. Η μόνη «καινοτομία» και «αναβάθμιση» που παρέχουν στον Δημόσιο τομέα οι εταιρίες αυτές είναι να σηκώνουν το τηλέφωνο αναρμόδιοι ιδιωτικοί υπάλληλοι και να παραπέμπουν και πάλι τον πολίτη στον αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο.

Αξιολόγηση, συντάξεις, προσωπικά δεδομένα και διαφάνεια ανατίθενται σε «έμπιστους» ιδιώτες, οι οποίοι θεωρούνται «ικανότεροι» από τους δημόσιους υπαλλήλους να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, βάζοντας κάτω το προσωπικό τους συμφέρον και τα κέρδη των εταιριών τους.

Ένα ακόμη περιτύλιγμα αποτελεί ο νέος, πρόσφατος νόμος (Ν.4940/2022),όπου επίσης όμορφες λέξεις κρύβουν άσχημες προθέσεις: αξιολόγηση, ομαδικότητα, συνεργασία, σφυγμός ομάδας είναι μερικές από αυτές, αποκρύπτοντας όμως περίτεχνα ότι αυτά θα αφορούν σε λίγο καιρό τις ιδιωτικές εταιρίες που εργάζονται για το δημόσιο και διασφαλίζουν το «δημόσιο» συμφέρον (τους) και όχι τους δημόσιους υπάλληλους που εργάζονται για το συμφέρον του πολίτη.

Στο νέο αυτό περιτύλιγμα ήρθε να προστεθεί και η κορδέλα της συνάντησης της Μητσοτάκης ΑΕ με τον ΟΟΣΑ προσπαθώντας να ξεγελάσει ακόμη και τους πιο υποψιασμένους για την αγνότητα των προθέσεών της. Ένα τέτοιο «δώρο» προσφέρει η Μητσοτάκης ΑΕ στους πολίτες, με την υπόσχεση της καλύτερης εξυπηρέτησής τους. Όταν όμως δεν θα υπάρχει δημόσιος τομέας για να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, το δώρο αυτό δεν θα είναι παρά μια βόμβα που θα σκάσει στα χέρια των πολιτών, που θα αναγκαστούν να πληρώνουν ακριβά για υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο