Τομέας Δικαιοσύνης ΜέΡΑ25: Η πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μαρ, 2020

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού επιβάλλεται η πολιτεία να λάβει άμεσα  έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στις φυλακές. Σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται κατάφωρα το Αρθρο 3 της ΕΣΔΑ ,το άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη της χώρας μας. Η μη λήψη μέτρων, ουσιαστικής αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, καθιστα άμεσα την Ελλάδα εκτός δυτικού νομικού πολιτισμού

Το ΜεΡΑ25 με σεβασμό και στο δικαιικό σύστημα αλλά και στο υπέρτατο αγαθό αυτό της Ζωής και της Υγείας προτείνει:

  1.  Υφ’ όρων απόλυση  για όσους εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον έως 10 ετών χωρίς περιορισμούς.
  2.  Να απολυθούν υπό όρο άμεσα, με νομοθετική διάταξη, οι κρατούμενοι οι οποίοι θα συμπλήρωναν τον χρόνο έκτισης ποινής τους τους επόμενους έξι (6) μηνεςΝα αντικατασταθεί η κράτηση με κατ΄οίκον περιορισμό ή/και ηλεκτρονική επιτήρηση.
  3. Για κρατουμενους που εκτίουν ποινή για αδικήματα που προβλέπουν το μέτρο αυτό.
  • Για κρατούμενους/ες ηλικίας 65 ετών και άνω, για τους οποίους δεν συντρέχουν στοιχεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας.
  • Κρατούμενοι/ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από τα νοσήματα της παραγράφου 2 του άρθρου 105 ΠΚ, κατά παρέκκλιση της διάταξης αυτής, ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Υφ’ όρων απόλυση για κρατούμενες μητέρες ανήλικων που εκτίουν την ποινή τους σε σωφρονιστικό κατάστημα μετά των ανήλικων τέκνων τους ή σε περίπτωση που εκτίουν ποινή για ειδεχθή ή αδικήματα βίας αντικατάσταση της κράτησης τους με περιοριστικούς όρους ή/και ηλεκτρονική επιτήρηση (χωρίς έξοδα).

Για όλα τα ανωτέρω σε περίπτωση υποτροπής ή/και διαπραξης νέου αδικήματος ή παραβίασης των περιοριστικών όρων θα ανακαλείται η υφ’όρων απόλυση ή η εναλλακτική μορφή κράτησης και θα επιστρέφουν στο σωφρονιστικό κατάστημα.Το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) να παρέχεται δωρεάν.

Με τα μέτρα αυτά, η Πολιτεία θα διασφαλίσει το θεμελιώδες αγαθό της ζωής και της υγείας και των κρατουμένων και των εργαζομένων στα σωφρονιστικα καταστήματα και ταυτόχρονα θα συμβάλει στο δύσκολο έργο της πρόληψης εξάπλωσης της πανδημίας.

Χρέος της πολιτείας η στάθμιση των πιο θεμελιωδών αγαθών της ζωης και της υγειας αντικαθιστώντας την κράτηση με περιοριστικούς όρους και εναλλακτικές μορφές περιορισμού της ελευθερίας.
Το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν θα αντέξει μια πανδημία των εγκλείστων, για λόγους που δεν χρειάζονται ειδική ανάλυση. Η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών είναι επείγουσα.

Ιωάννα Λαχανά
Μαρία Μποτονάκη
Τομεάρχες Δικαιοσύνης ΜέΡΑ25

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο