Ενώ η χώρα πασχίζει να κρατηθεί στα πόδια της και έχουμε δει γενναίες κρατικές ενισχύσεις και διευκολύνσεις σε μεγάλα ΜΜΕ, διαφημιστικές και κατασκευαστικές εταιρείες, στον βασικότερο κλάδο της χώρας δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία μέριμνα, ίσα ίσα η κυβέρνηση με επικοινωνιακούς χειρισμούς κοροϊδεύει τους αγρότες και κτηνοτρόφους με υποτιθέμενα μέτρα στήριξης τα οποία αναλύουμε παρακάτω.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ την Μ. Δευτέρα 13/4 πληρώθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση για τον τομέα αιγοπρόβειου γάλακτος ύψους 52.484.225,83 ευρώ σε 37.597 δικαιούχους κτηνοτρόφους και δεν αφορά στο σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων που ανέρχονται στους 82.600 Δηλαδή δεν έλαβαν συνδεδεμένη ενίσχυση 45.000 κτηνοτρόφοι με ζωικό πληθυσμό περί τα 5 εκατ.
Να τονιστεί πως η συγκεκριμένη ενίσχυση δίνεται κάθε χρόνο από κοινοτικούς πόρους στα πλαίσια συγκεκριμένων αποφάσεων και δεν έχει καμία σχέση με την έκτακτη κατάσταση που βιώνει ο χώρος.
Είναι δηλαδή χρήματα των κτηνοτρόφων που θα εισέπρατταν έτσι και αλλιώς και δεν θεωρείται ενίσχυση του εισοδήματος τους. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται αφού ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχουν δεσμευτεί από την κυβέρνηση για τις ανάγκες του αγροτικού τομέα περίπου 400 εκατ. ευρώ και όπως τα ανέλυσε σε συνέντευξη του έχουν ως εξής:
-Από άλλα δύο εργαλεία του προϋπολογισμού έχουν βρεθεί 40 εκατομμύρια ευρώ (20 Χ 2) τα οποία προγραμματίζονται να δοθούν με ενισχύσεις τύπου de minimis. Μένουν 34.700.000 ευρώ (ποσό το οποίο δεν προσεγγίζει ούτε την συνδεδεμένη),αφού 15.300.000 ευρώ θα δοθούν ως de minimis στους παράκτιους αλιείς όλης της χώρας.
-150 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμα.
-100 εκατομμύρια υπολογίζονται τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας Θάλασσας.
-Τα υπόλοιπα μέχρι την συμπλήρωση των 400 εκατομμυρίων θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις αφού το Πάσχα δεν θα γίνει όπως το ξέραμε, η απορρόφηση των αμνοεριφίων είναι περίπου στο 70% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Στεκόμαστε στο πλευρό των ενώσεων του κλάδου και απαιτούμε:
-Ένταξη όλων των κτηνοτρόφων -πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων στους ΚΑΔ (πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς ), ώστε να ενταχτούν στα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές).
-Άμεση ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού de minimis, όπως και άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για στήριξη, έστω στοχευμένα, των κλάδων της κτηνοτροφίας, εστιάζοντας πρωταρχικά στην αιγοπροβατοτροφία, τη χοιροτροφία και γενικότερα στους κλάδους της κτηνοτροφίας που πλήττονται.
-Κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τη συνολική άμεση στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας που θα μπορεί να στηρίζει σταθερά την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα. Ακόμα, υπενθυμίζουμε την πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 ,που η κυβέρνηση απέρριψε, για κατάργηση του Σχεδίου Ηρακλής και για προστασία πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοκτηνοτρόφων. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο έλλειψης βασικών ειδών διατροφής στο άμεσο μέλλον, αφού ήδη υπάρχουν χώρες που δεν επιτρέπουν τις εξαγωγές βασικών προϊόντων και ζητάμε να στηριχθούν τα κτηνοτροφικά προϊόντα που αποτελούν βασικά είδη διατροφής του ανθρώπου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική στα κυριότερα από αυτά.
Η καμπάνα του κινδύνου χτυπάει δυνατά, η κυβέρνηση να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα την αγροτοδιατροφική. Η κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά, γιατί αύριο θα είναι αργά, τα χωράφια και τα ζωντανά δεν μπορούν να περιμένουν!
Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.