Το σχέδιο μαζικών τεστ της Κυβέρνησης είναι μετάθεση της ευθύνης για τη δημόσια υγεία από την Πολιτεία στον πολίτη

Αρθρογραφία
22 Μαρ, 2021

Το σχέδιο για τα δήθεν μαζικά τεστ δεν είναι τίποτα άλλο από τέσσερα τεστ DIY, που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία, (θα μάθουμε κάποια στιγμή με ποιον τρόπο ακριβώς). Οι πολίτες δηλαδή καλούνται να κάνουν το τεστ μόνοι τους και κατόπιν να ενημερώσουν την πολιτεία για τα αποτελέσματα, εφόσον το τεστ βγει θετικό. Η ίδια κυβέρνηση που διατηρεί επί ένα χρόνο το ενοχικό εργαλείο των sms και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως δεν εμπιστεύεται τους πολίτες, τους καλεί, τους υποχρεώνει ουσιαστικά, να υποκαταστήσουν τις αρχές, τον ΕΟΔΥ, να κάνουν μόνοι, με δική τους ευθύνη μια ιατρική πράξη, το τεστ και κατόπιν, επίσης με δική τους ευθύνη, να κάνουν και την γραμματειακή/διοικητική δουλειά της καταχώρησης των αποτελεσμάτων.

Αυτό δεν είναι σχέδιο μαζικών τεστ, είναι μετάθεση της ευθύνης για τη δημόσια υγεία από την Πολιτεία – που έχει συνταγματικά την υποχρέωση να την διασφαλίζει – στον πολίτη, τον οποίο η κυβέρνηση μετατρέπει σε ιδιώτη που του μετακυλίει τη δική της ευθύνη, έχοντας ως απώτερο στόχο να του επιρρίψει και την ευθύνη… Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει την ευθύνη της πολιτείας σε ατομική ευθύνη καθ’ενός εκάστου.

Αλλά έχουμε μάθει πλέον τα τερτίπια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία κυβερνά με μόνο κριτήριο την επικοινωνία και όχι την ουσία. Της αρκεί τα καλοταϊσμενα Μεσα Μαζικής Εξαπάτησης και το παπαγαλικό προσωπικό να επιτελέσουν τον προπαγανδιστικό τους ρόλο: να επαναλαμβάνουν διαρκώς πως πρόκειται για “σχέδιο μαζικών τεστ”, οπως κάνουν για όλα, για παράδειγμα τις “χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ”, την “περιορισμένη ύφεση” ή ακόμα ακόμα τον “μεγάλο περίπατο”. Επικοινωνιακά τερτίπια χωρίς περιεχόμενο, με μόνο σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών.

Δίκτυο Μαζικών Επαναλαμβανόμενων Τεστ – Η πρόταση του ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 εδω κι έναν χρόνο φωνάζει μεσα κι έξω απ τη Βουλή, για την ανάγκη άμεσης δημιουργίας δικτύου κέντρων για μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός, η ενεργητική αντιμετώπιση του ιού με στοχευμένα και οχι οριζόντια μέτρα καθολικών απαγορευσεων και lockdowns. Η πρόταση μας ολοκληρώθηκε με ακόμα δύο σκέλη, τον μετασχηματισμό των Κέντρων και σε κέντρα εμβολιασμού, και, με το πέρας της πανδημίας, ένταξης των Κέντρων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία αποψιλώνεται συστηματικά τα μνημονιακά χρόνια, ακόμα και σήμερα. Αυτό είναι ένα σχέδιο μαζικών τεστ… Σχέδιο το οποίο καταθέσαμε και στη Βουλή σε τροπολογίες και βέβαια στα πλαίσια της Πρότασης Νόμου μας για τις αναγκαίες Θεσμικές Τομές στη χώρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να κωφεύει έναν ολόκληρο χρόνο, και τώρα έρχεται να παρουσιάσει σχέδιο μαζικών τεστ, που μόνο τέτοιο δεν είναι όπως είδαμε. Μη λησμονούμε πως οι δεσμεύσεις της στα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας δεν της επιτρέπουν να προχωρήσει στην παραμικρή ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ακόμα κι αν κοστίζει σε ζωές, σε θέσεις εργασίας, στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Είναι άλλη μια κρίση που η ολιγαρχία έκανε ευκαιρία.

του Αλέξη Σμυρλή,
Διευθυντή ΚΟ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο