Το παραμύθι των εξορύξεων έχει κακό δράκο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Ανακοινώσεις Οργανώσεων
23 Φεβ, 2024

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25

Για ακόμα μια φορά (η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει πια το μέτρημα) προαναγγέλλονται μέσω του Τύπου πληροφορίες για «επικείμενες» εξορύξεις στις θάλασσες της Κρήτης, για την έλευση των γεωτρύπανων μέσα στους επόμενους μήνες ενώ χθες ανακοινώθηκε η έκδοση NAVTEX για την περιοχή των ερευνών.
Και φυσικά όλες οι ανακοινώσεις μιλούν για τεράστια κοιτάσματα και… μεγαλειώδη κέρδη.

Για ακόμα μια φορά ξεχνούν επιμελώς να αναφέρουν το ποιος θα καρπωθεί αυτά τα κέρδη, το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος λόγω του βάθους άνω των τριών χιλιομέτρων στο οποίο προγραμματίζονται οι εξορύξεις και το πόσες είναι οι πιθανότητες διαρροής και σοβαρού δυστυχήματος. Και φυσικά για τις τεράστιες επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή στον βιότοπο της Ελληνικής Τάφρου, ήδη από την περίοδο των ερευνών.

Το παραμύθι της «ανάπτυξης» με κάθε κόστος, που με επιμέλεια καλλιέργησαν τόσο η Μητσοτάκης Α.Ε. όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχει «κακό δράκο» για τον οποίο δεν μιλάει κανένα ρεπορτάζ και κανένα κυβερνητικό non paper που διακινείται από τα πρόθυμα ΜΜΕ.

Από τα πρόσφατα συνέδρια με την παρουσία Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ), Σταθάκη (Νέα Αριστερά) και άλλων πολιτικών χορηγών των πετρελαϊκών, μέχρι τις πάντα φανταχτερές εκτιμήσεις των καθηγητών που εργάζονται για πολυεθνικές όπως ο κ. Φώσκολος, μία είναι η έγνοια τους: Να διασφαλίσουν τα κέρδη της εγχώριας και ξένης ολιγαρχίας. Από κοντά, πιστοί τους σύμμαχοι, η Περιφέρεια Κρήτης αλλά και το ΙΤΕ με «περιβαλλοντική έρευνα» απευθείας χορηγούμενη από τα… ΕΛΠΕ.

Η Κρήτη και ο ελληνικός λαός δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις εξορύξεις. Αντίθετα, διακινδυνεύουν μια μεγάλη καταστροφή για το φυσικό περιβάλλον και για την οικονομική ζωή του τόπου.

Το ΜέΡΑ25, σταθερό στη θέση του εναντίον όλων των εξορύξεων, την οποία επαναβεβαίωσε εμφατικά στο πρόσφατο συνέδριό του, στέκεται αρωγός σε κάθε κοινωνική αντίδραση, σε κάθε κινητοποίηση των περιβαλλοντικών κινημάτων και σε κάθε μορφής αγώνα ενάντια στην καταστροφή του τόπου μας.

Πετρέλαιο μπορεί να μην βρουν, αντίσταση όμως σίγουρα θα βρουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο